NASA: Mαγευτική ΦΩΤΟ από το διαστημικό σκάφος Juno δείχνει το πιο ηφαιστειακό μέρος του ηλιακού συστήματος

Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα μία μαγευτική φωτογραφία από το πιο ηφαιστειακό μέρος του ηλιακού συστήματος, το φεγγάρι του πλανήτη Δία, την Ιώ.

NASA: Το διαστημόπλοιο Orion επέστρεψε στη Γη – Η στιγμή της προσθαλάσσωσης – ΒΙΝΤΕΟ

Την φωτογραφία τράβηξε το διαστημικό σκάφος  Juno, το οποίο επισκέφτηκε το φεγγάρι του Δία. Πρόκειται για μια από τις εννέα πτήσεις που θα πραγματοποιήσει το διαστημικό σκάφος της NASA μέσα στον επόμενο ενάμιση χρόνο. Δύο από τις πτήσεις αυτές θα γίνουν από απόσταση μόλις 1.500 χιλιομέτρων μακριά.

Στις 5 Ιουλίου 2022, το Juno τράβηξε μια λαμπερή υπέρυθρη φωτογραφία του φεγγαριού, από απόσταση 80.000 χιλιομέτρων. Τα πιο φωτεινά σημεία σε αυτή την εικόνα αντιστοιχούν στις υψηλότερες θερμοκρασίες στην Ιώ, που φιλοξενεί εκατοντάδες ηφαίστεια-ορισμένα από τα οποία μπορούν να στείλουν σιντριβάνια λάβας σε ύψος δεκάδων χιλιομέτρων.

NASA: Εντυπωσιακές εικόνες από τον διαστημικό περίπατο αστροναυτών
Ίω Δορυφόρος Δία Juno
Η ηφαιστειακή επιφάνεια του φεγγαριού του Δία, Ίω, καταγράφηκε στο υπέρυθρο από το εικονογράφο Jovian Infrared Auroral Mapper (JIRAM) του διαστημικού σκάφους Juno, καθώς πετούσε σε απόσταση περίπου 50.000 μιλίων (80.000 χιλιομέτρων) στις 5 Ιουλίου 2022. Τα φωτεινότερα σημεία δείχνουν υψηλότερες θερμοκρασίες σε αυτή την εικόνα.
Πηγή εικόνας: NASA/JPL-Caltech/SwRI/ASI/INAF/JIRAM
Οι επιστήμονες θα χρησιμοποιήσουν τις παρατηρήσεις του Juno στην Ιώ προκειμένου να μάθουν όσα περισσότερα μπορούν για αυτό το δίκτυο ηφαιστείων και τον τρόπο με τον οποίο οι εκρήξεις του αλληλεπιδρούν με τον Δία. «Η ομάδα είναι πραγματικά ενθουσιασμένη που η αποστολή του Juno περιλαμβάνει τη μελέτη των φεγγαριών του Δία. Με κάθε κοντινή πτήση, καταφέραμε να αποκτήσουμε πληθώρα νέων πληροφοριών», δήλωσε στο CNN, ο Σκοτ Μπόλτον, κύριος ερευνητής της αποστολής Juno στο Νοτιοδυτικό Ερευνητικό Ινστιτούτο στο Σαν Αντόνιο. «Οι αισθητήρες του Juno έχουν σχεδιαστεί για να μελετούν τον Δία, αλλά έχουμε ενθουσιαστεί με το πόσο καλά μπορούν να εκτελέσουν διπλό καθήκον παρατηρώντας τα φεγγάρια του», σημείωσε.

Η Ιώ φιλοξενεί εκατοντάδες ηφαίστεια, όπως διαπίστωσε η NASA. Παραδόξως, οι επιστήμονες βρήκαν περισσότερα ηφαιστειακά σημεία στην πολική περιοχή από ό,τι στην περιοχή του ισημερινού του πλανήτη, δήλωσε ο Μπόλτον.

Δίας Juno
Η JunoCam τράβηξε αυτήν την εικόνα του βορειότερου κυκλώνα του Δία (ορατός στα δεξιά κατά μήκος του κάτω άκρου της εικόνας) στις 29 Σεπτεμβρίου 2022.
πηγή εικόνας: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS

Το διαστημικό σκάφος Juno βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Δία από το 2016. Αφού μελέτησε τον αέρινο γίγαντα, το Juno πραγματοποίησε μια κοντινή πτήση από τον μεγαλύτερο φυσικό δορυφόρο του πλανήτη Δίαμ Γανυμήδη, το 2021 και από την Ευρώπη (τέταρτος μεγαλύτερος φυσικός δορυφόρος του Δία) νωρίτερα φέτος.

NASA: Η ιστορική αποστολή Artemis 1 έφτασε στη Σελήνη – ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ

Οι επιστήμονες ελπίζουν να συλλέξουν περισσότερα δεδομένα για τα ηφαίστεια του φεγγαριού και τον μαγνητισμό του σχηματίσουν το σέλας του Δία. Όπως αναφέρει η NASA, ο Δίας έχει το πιο φωτεινό σέλας στο ηλιακό σύστημα. Τόσο στη Γη όσο και στον Δία, το σέλας εμφανίζεται όταν φορτισμένα σωματίδια, όπως πρωτόνια ή ηλεκτρόνια, αλληλοεπιδρούν με το μαγνητικό πεδίο – γνωστό ως μαγνητόσφαιρα – που περιβάλλει έναν πλανήτη. Το μαγνητικό πεδίο του Δία είναι περίπου 20.000 φορές ισχυρότερο από αυτό της Γης.

Τα δεδομένα και οι γνώσεις που συλλέγει το Juno θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ενημέρωση μελλοντικών αποστολών για τη μελέτη των φεγγαριών του Δία, όπως η αποστολή Europa Clipper της NASA, η οποία θα διερευνήσει αν το άλλο φεγγάρι του πλανήτη, η Ευρώπη, θα μπορούσε να φιλοξενήσει ζωή.

Το ταξίδι του διαστημικού σκάφους Juno της NASA

πηγή: Business Insider, ΕΡΤ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ