Μόντι: Περιμένουμε βελτιώσεις

Μόντι: Περιμένουμε βελτιώσεις

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρώην ευρωπαίος επίτροπος Μάριο Μόντι δήλωσε σήμερα ότι αναμένει “βελτιώσεις” για την Ευρώπη, την επομένη της εκλογικής νίκης της Αγγελα Μέρκελ στη Γερμανία, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την αποχώρηση των Ελεύθερων Δημοκρατών από τον κυβερνητικό συνασπισμό και την προοπτική συγκρότησης μεγάλου συνασπισμού με τους σοσιαλδημοκράτες.

“Θα εξακολουθήσει να είναι μία αυστηρή Γερμανία, που θα ακολουθεί ένα ξεκάθαρο δρόμο, αλλά λίγο πιο χαλαρή, και σε ό,τι αφορά την συνύπαρξη του ηγετικού της ρόλου στην Ευρώπη με τη σχέση με τους γερμανούς πολίτες”, δηλώνει σε συνέντευξή του στη La Stampa.

“Σε περίπτωση συγκρότησης μεγάλου συνασπισμού, μπορούμε να περιμένουμε βελτιώσεις στην Ευρώπη. Μέχρι σήμερα, οι σύμμαχοι ήταν οι φιλελεύθεροι , οι οποίοι ωστόσο δεν είναι πλέον το πριν από είκοσι χρόνια FDP, ένα κόμμα που διασφάλιζε πάντοτε απόλυτη υποστήριξη προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Το σημερινό FDP έθεσε συχνά εμπόδια στην ευρωπαϊκή πολιτική. Εάν υπάρξει μεγάλος συνασπισμός, περιμένω βήματα ως προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση”, λέει ο Μόντι.

Στους προσεχείς μήνες, δεν πρέπει να περιμένουμε “φυσικά την εγκατάλειψη της δημοσιονομικής πειθαρχίας, αλλά μία καγκελάριο η οποία, όπως τον περασμένο χρόνο, επιδεικνύει μεγαλύτερη προσοχή στα αιτήματα για ανάπτυξη”, λέει ο Μόντι.

“Η καγκελάριος κατόρθωσε (κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας) να δώσει την εικόνα της συνοχής , της συνέχειας και της κοινής λογικής”, πράγμα που δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας στους γερμανούς πολίτες, εξηγεί. “Πρόκειται για μία χώρα που αγαπά τη σταθερότητα. Οταν το κεντρικό μήνυμα είναι ότι δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις, αρέσει στους Γερμανούς”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ