Μητσοτάκης-Μακρόν: ΦΩΤΟ από τα εγκαίνια της έκθεσης για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση

Την έκθεση τέχνης Paris-Athènes, Naissance de la Grèce moderne 1675‐1919 (Παρίσι-Αθήνα, η γέννηση της σύγχρονης Ελλάδας 1675-1919) στο Μουσείο του Λούβρου εγκαινίασαν το βράδυ της Δευτέρα ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη έκθεση που φιλοξενείται στο Λούβρο την φθινοπωρινή περίοδο, με την υποστήριξη της Εθνικής Πινακοθήκης.

Η έκθεση διοργανώνεται με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης και εξετάζει επιρροές που συνδιαμόρφωσαν τον χαρακτήρα της Ελλάδας από το 17ο έως τον 20ο αιώνα, από την βυζαντινή κληρονομιά και την ορθοδοξία έως το ευρωπαϊκό πνεύμα της Αναγέννησης, του Διαφωτισμού και του φιλελληνισμού.

Κυριάκος Μητσοτάκης Εμανουέλ Μακρόν

Μητσοτάκης: Η Γαλλία ήταν πάντα εκεί από την αρχή της επανάστασης

«Όταν οι Έλληνες ξεσηκώθηκαν εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, οι πιθανότητες να εξασφαλίσουν την ελευθερία τους ήταν περιορισμένες. Πολεμούσαν κόντρα στις πιθανότητες.

Και αν δεν υπήρχε η συνεισφορά των ξένων δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, η δημιουργία του πρώτου έθνους – κράτους στο νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης δεν θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Και μέρος αυτής της έκθεσης είναι επίσης ένα ευχαριστώ σε όλους εκείνους που συνέβαλαν για να επιτευχθεί ο σκοπός της ελληνικής ανεξαρτησίας. Και φυσικά, η Γαλλία ήταν πάντα εκεί από την αρχή», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε πως μας συγκινεί όλους το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της Επανάστασης, έργα τέχνης δημιουργήθηκαν γι’ αυτό το σκοπό και πωλήθηκαν σε δημοπρασίες για τη χρηματοδότηση του Αγώνα της Ανεξαρτησίας.

Μακρόν: Η Ελλάδα είναι η εστία του πολιτισμού

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, μίλησε με πολύ θερμά λόγια για τη σχέση της Γαλλίας με την Ελλάδα, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «η Ελλάδα ήταν ένας πολιτισμός πριν καν γίνει έθνος – κράτος. Αυτό είναι βαρύ φορτίο, αλλά είναι κάτι που μας ενέπνευσε».

«Για τη Γαλλία ήταν αυτονόητο ότι θα προσέφερε τη στήριξή της για τον Αγώνα για Ανεξαρτησία της Ελλάδος, ότι θα στηρίζαμε την Ελλάδα σε κάθε της βήμα, καθώς η Ελλάδα είναι η εστία του πολιτισμού.

Από αυτόν τον πολιτισμό αντλούμε τις ρίζες μας, τη φαντασία μας, αλλά και τα σημεία αναφοράς μας, είτε είναι καλλιτεχνικά, είτε φιλοσοφικά και άλλα» τόνισε.

Συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τη Γενική Διευθύντρια της UNESCO

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε και με τη Γενική Διευθύντρια της UNESCO, Audrey Azoulay, στην έδρα του οργανισμού στο Παρίσι.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνάντησης εξετάστηκαν το έργο και οι προτεραιότητες της UNESCO για την προώθηση της διεθνούς συνεργασίας στα πεδία της εκπαίδευσης, των επιστημών και του πολιτισμού και οι αναγκαίες δράσεις για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασης στην εκπαίδευση για όλους, ειδικά λόγω και των συνεπειών που επέφερε η πανδημία στη λειτουργία των σχολείων ανά τον κόσμο.

Ο κ. Μητσοτάκης και η κα Azoulay συζήτησαν την πρωτοβουλία που έχει αναλάβει η Ελλάδα για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Κυριάκος Μητσοτάκης Audrey Azoulay

Κυριάκος Μητσοτάκης Audrey Azoulay

Κυριάκος Μητσοτάκης Audrey Azoulay

Κυριάκος Μητσοτάκης Audrey Azoulay

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ