Μισέλ Κλεζ: Από το ποδοσφαιρικό σκάνδαλο στο Qatar Gate – To who is who του «σερίφη» που παραιτήθηκε

Η απόφαση του Βέλγου ανακριτή Μιζέλ Κλεζ να παραιτηθεί από την υπόθεση του Qatar Gate θα μπορούσε να καθυστερήσει ή ακόμα και να εκτροχιάσει την συνεχιζόμενη έρευνα για τη διαφθορά στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Qatar Gate: Γιατί παραιτήθηκε ο ανακριτής Μισέλ Κλεζ – Η καταγγελία «βόμβα» του δικηγόρου του Μαρκ Ταραμπέλα

Ο γιος του ανακριτή Μισέζ Κλεζ και ο γιος της ευρωβουλευτή Μαρί Αρένα, το όνομα της οποίας αναφέρεται στον φάκελο της υπόθεσης Qatar Gate, προχώρησαν στη σύσταση εταιρείας το 2018, ανέφερε η εφημερίδα Le Soir, προσθέτοντας ότι ο συνήγορος του Μαρκ Ταραμπέλα το κατήγγειλε το απόγευμα της Δευτέρας.

«Προέκυψαν στοιχεία πρόσφατα. Θα μπορούσαν να εγείρουν ορισμένα ερωτήματα ως προς την αντικειμενική διενέργεια της έρευνας », ανέφερε η ομοσπονδιακή εισαγγελία σε ανακοίνωσή της, γνωστοποιώντας την αποχώρηση-βόμβα του εμβληματικού ανακριτή από την υπόθεση. Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα είχε γίνει γνωστό ότι κατασκοπευτικό λογισμικό εντοπίστηκε σε τηλέφωνα της βελγικής αστυνομίας και δικαστών, μεταξύ των οποίων και στο κινητό του ανακριτή Μισέλ Κλεζ.

Qatar Gate – Le Soir: Παραιτήθηκε ο ανακριτής Μισέλ Κλεζ

Η βιογραφία του Μισέλ Κλεζ μοιάζει με κινηματογραφική ταινία όπου ένας εισαγγελέας στρατεύεται στην καταπολέμηση του εγκλήματος. Ο χαρακτήρας του και η δημόσια προβολή των επιτευγμάτων του είναι πολύ… αντιβελγικοί, καθώς οι Βέλγοι διδάσκονται γενικά να είναι ταπεινοί για κάθε μεμονωμένο επίτευγμα.

Ένας επαναστάτης ανθρωπιστής

Οι γονείς του τον εγκατέλειψαν όταν ήταν μωρό σε ένα καλάθι στο αρτοποιείο των παππούδων του στο προάστιο Άντερλεχτ των Βρυξελλών, είπε στη Le Soir το 2020. Μεγάλωσε ζυμώνοντας ψωμί πριν από το σχολείο και αγωνιζόταν να διαβάσει όσα περισσότερα βιβλία μπορούσε. Ο πατέρας του δεν ήθελε ποτέ να είναι μέρος της ζωής του και η σχέση του με τη μητέρα του, η οποία είναι πλέον νεκρή, ήταν «εξαιρετικά σκληρή».

Επικαλείται τις γαλλικές επαναστατικές ουμανιστικές αξίες ως κατευθυντήριες αρχές του. Για αυτόν, το οικονομικό έγκλημα έχει καταστρέψει θεμελιώδεις πτυχές της κοινωνίας. «Το έγκλημα των λευκών κολάρων είναι ο καρκίνος της δημοκρατίας», έγραψε ο Κλαζ σε ένα από τα βιβλία του, « Le Forain » (Ο σόουμαν).

Το who is who του Μισέλ Κλεζ

Ο Michel Claise είναι ειδικός σε θέματα οικονομικών δοσοληψιών και κυρίως στην διερεύνηση οικονομικών εγκλημάτων. Ο ανακριτής των Βρυξελλών ηγήθηκε της πολύμηνης έρευνας για το σκάνδαλο διαφθοράς με το Κατάρ.

Ήταν δικηγόρος για περισσότερα από 20 χρόνια και σήμερα είναι ανακριτής στις Βρυξέλλες, με ειδίκευση στην καταπολέμηση των εγκλημάτων του “λευκού κολάρου”. Έχει αναλάβει υποθέσεις που έχουν συγκλονίσει την κοινή γνώμη και από τον “μεγεθυντικό φακό” του δεν ξέφυγε ούτε το Ευρωκοινοβούλιο.

Ο Claise βρίσκεται πίσω από τις έρευνες, που ξεκίνησαν τον Ιούλιο και οι οποίες αποκάλυψαν τη δυναμική του Qatargate, με δωροδοκίες που φέρονται να έγιναν από το Κατάρ προς ευρωπαίους αξιωματούχους.

Στον ελεύθερο χρόνο του, ο γνωστός ανακριτής, που χαίρει μεγάλης εκτίμησης στον κλάδο του, αρέσκεται να γράφει αστυνομικές ιστορίες. Μέσα από τα μυθιστορήματά του μιλά ουσιαστικά για τη δουλειά του και τις δυσκολίες της.

Το πρώτο του βιβλίο, το 2006, γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Ήταν η τριλογία με τίτλο “Salle des pas perdus“, η οποία αναφέρεται στο Βέλγιο κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το επόμενο βιβλίο του, με τίτλο “Les années paix” (Τα χρόνια της ειρήνης) αφορά στην ιστορία της χώρας μετά τον πόλεμο και τη δεκαετία του 1950. Το 2008 γράφει το μυθιστόρημα “Le forain”. Μέσα από την ιστορία που διηγείται, αποκαλύπτει διάφορες τεχνικές απάτης  και την καθημερινότητα μιας «οικονομικής ταξιαρχίας», που βρίσκεται αντιμέτωπη με έλλειψη πόρων.  Στην αστυνομική ορολογία, η απάτη στον ΦΠΑ ονομάζεται «καρουζέλ». Αυτό ήταν που ώθησε τον Μαξ, τον επίτροπο της «οικονομικής ταξιαρχίας»  της Λιλ, να δώσει το παρατσούκλι “le Forain” σε έναν απατεώνα που κυνηγούσε εδώ και χρόνια χωρίς να μπορεί να τον πιάσει.

Σκοπός του Claise είναι να γράψει για τη σημασία και την ευκολία με την οποία δρουν οι μηχανισμοί του οικονομικού εγκλήματος που μαστίζουν την κοινωνία μας, καθώς και για τη γενικότερη έλλειψη επίγνωσης των δραματικών συνεπειών που συνεπάγονται αυτές οι συμπεριφορές. Από την άλλη στο βιβλίο “Faux et usages de faux” διηγείται τι γίνεται όταν ένας επιτυχημένος συγγραφέας, που εργάζεται πάνω στο σατανικό μυθιστόρημα που περιμένει ο εκδότης του, δέχεται μια επίσκεψη από κάποιον που ισχυρίζεται ότι είναι ο διάβολος και του προτείνει να τον βοηθήσει να το γράψει.

Η δύναμη της αφήγησης του Michel Claise θεωρείται από τα μεγάλα του συγγραφικά ατού.

Οι πιο γνωστές υποθέσεις του Μισέλ Κλεζ

Μεταξύ των πιο γνωστών υποθέσεων που έχει χειριστεί ο Michel Claise, είναι αυτή που αφορά στον φλαουτίστα και γραμματέα του Μουσικού Συμβουλίου της Γαλλικής Κοινότητας του Βελγίου, που βρέθηκε στο εδώλιο για απάτη. Όταν έκλεισε η υπόθεση, ο Georges Dumortier δεν είχε άλλη επιλογή από το να παραιτηθεί. Το 2011, καταδικάστηκε για πλαστογραφία και απάτη.

Ο βελγο-ολλανδικός όμιλος Fortis βρέθηκε επίσης στο στόχαστρο του Claise στο πλαίσιο της έρευνας για κατάχρηση εμπιστευτικών πληροφοριών. Στις αρχές του 2000, ο δικαστής ασχολήθηκε επίσης με την τράπεζα Belgolaise για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

To 2014, o Βέλγος δικαστής κατηγόρησε τον κλάδο του Private Balnking της HSBC για φορολογική απάτη και ξέπλυμα χρήματος, επιρρίπτοντας ευθύνες στην τράπεζα ότι προσφέρει σε πλούσιους πελάτες τρόπους να κρύψουν τα μετρητά τους και να φοροδιαφύγουν.  Οι κατηγορίες σχετίζονται με παράνομες επιχειρήσεις που διενεργούνταν από μια ελβετική μονάδα της HSBC, η οποία διαχειριζόταν πελάτες με πολύ μεγάλη περιουσία, πολλοί από τους οποίους προέρχονταν  από το εμπόριο διαμαντιών της Αμβέρσας. Οι δικαστικές αρχές βρήκαν τότε ότι η Τράπεζα χαλάρωσε τους ελέγχους της, έτσι ώστε να μεταφερθούν σε  υπεράκτιες εταιρίες στον Παναμά και στις Παρθένες Νήσους,  οι οποίες δεν είχαν καμία οικονομική δραστηριότητα, τα χρήματα των πελατών της. Οι εν λόγω off shore είχαν μόνη αποστολή τους να δέχονται και κρύβουν τον πλούτο των εύπορων πελατών της HSBC, τον οποίον, έτσι, δεν μπορούσε να βρει και να φορολογήσει το Βέλγιο.

To 2018 ξεσκέπασε την υπόθεση “Footballgate” ή  “Footgate”, όπως την αποκαλούσαν τα μέσα του Βελγίου.  Τεράστια υπόθεση με την εμπλοκή πολλών αθλητικών συλλόγων. Ασκήθηκαν 44 διώξεις και τελικώς καταδικάστηκαν 19 άτομα. Από αυτά μόνο τα εννέα είχαν προφυλακιστεί.  Μεταξύ αυτών ήταν ο πανταχού παρών μάνατζερ ποδοσφαιριστών  Μοζί Μπαγιά και ο διευθυντής της Άντερλεχτ, Χέρμαν Βαν Χόλσμπεκ. Η υπόθεση έφερε στο φως πρακτικές μέσω των οποίων γίνονταν  μεταγραφές ποδοσφαιριστών έξω από τις νόμιμες διαδικασίες, αλλά και στημένα παιγνίδια.

Λέγεται για τον Michel Claise ότι είναι ένας πραγματικός “σκληρός”, ότι δεν τα παρατάει ποτέ και τίποτα δεν γλιτώνει  από την αυστηρή κρίση του. Πρόσφατα, μιλώντας για τη χώρα του είπε «δεν πρόκειται να βασιλέψει».

Οι δηλώσεις για το Κατάρ

Το 2016 είχε δηλώσει ότι «πρέπει να σκεφτούμε την ποινικοποίηση της ριζοσπαστικοποίησης».  «Όταν γνωρίζουμε ότι η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ μας στέλνουν χρήματα για ριζοσπαστικοποίηση (ειδικά σε κορανικά σχολεία), νομίζω ότι πρέπει να σκεφτούμε την ποινικοποίηση της ριζοσπαστικοποίησης», είχε πει συγκεκριμένα σε συνέντευξή του.

«Είμαστε σε μια διεφθαρμένη χώρα. Είτε οι πολιτικοί δεν καταλαβαίνουν, είτε οι ίδιοι είναι διεφθαρμένοι. Μην παραμελείτε αυτήν την τελευταία υπόθεση», είχε πει ο ανακριτής σε συνέντευξή του στις αρχές του 2022 στο RLT. «Αν κάποιος πιστεύει ότι υπάρχει διαφθορά, πρέπει να το αποδείξει. Δεν μπορείς να το πεις αυτό, με τέτοιο τρόπο, ελαφρά τη καρδία», του είχε απαντήσει τότε, ο Βέλγος Πρωθυπουργός  Αλεξάντερ Ντε Κρο.

Τον Οκτώβριο, παραχώρησε συνέντευξη στο ίδιο μέσο και ρωτήθηκε για τις προηγούμενες δηλώσεις του που είχαν προκαλέσει αίσθηση. Απάντησε: «Η τελευταία έκθεση της μονάδας επεξεργασίας οικονομικών πληροφοριών αναφέρει αστρονομικά ποσά που ξεπλύθηκαν από εγκληματικές οργανώσεις. Είναι κρατικός θεσμός. Έχετε 25 ανοιχτούς φακέλους για αστυνομική διαφθορά και η έρευνα συνεχίζεται. Βρισκόμαστε, λοιπόν, έξι μήνες μετά τη δήλωση του κ. Ντε Κρο. Διερωτώμαι υπάρχει πράγματι ακόμα ανάγκη να του το αποδείξουμε; (σ.σ. ότι υπάρχει διαφθορά)».

Ο Michel Claise επανειλημμένως έχει καταγγείλει έλλειψη μέσων για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος.  «Έχουμε υπολογιστές, αλλά το πρόβλημα δεν είναι να χρησιμοποιήσουμε υπολογιστή ή γραφομηχανή, αλλά να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα όπως στο Sky ECC. Τα υπολογιστικά μας συστήματα και όλα τα συστήματα επικοινωνίας μας είναι εντελώς χακαρισμένα, όπως γνωρίζουμε». Είχε κάνει μάλιστα λόγο για «τύχη» όταν αναφέρθηκε στην εξάρθρωση του τεράστιου δικτύου βαρόνων κοκαΐνης. Το μεγάλο όπλο της Επιχείρησης Sky,  ήταν το “διάσπαση” αυτού που είχε περιγραφεί ως “αδιάσπαστη υπηρεσία κρυπτογραφημένων μηνυμάτων”, γνωστή ως SKY ECC. Η επιχείρηση αυτή οδήγησε σε 1.230 συλλήψεις. «Αλλά απλά, είναι μια εξαίρεση», είπε.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ