Qatar Gate: Γιατί παραιτήθηκε ο ανακριτής Μισέλ Κλεζ – Η καταγγελία «βόμβα» του δικηγόρου του Μαρκ Ταραμπέλα

Ήταν μια πιθανή σύγκρουση συμφερόντων που οδήγησε τον ανακριτή Mισέλ Κλεζ στην παραίτηση από την υπόθεση Qatar Gate. Ο μεγαλύτερος γιος του, Νίκολας, είναι συνέταιρος από το 2018 με τον γιο της ευρωβουλευτή Μαρία Αρένα, Ούγκο, σύμφωνα με τη Le Soir.

Qatar Gate – Le Soir: Παραιτήθηκε ο ανακριτής Μισέλ Κλεζ

Έχουν συνιδρύσει μαζί με άλλους πέντε επενδυτές την εταιρεία BRC & Co, που ειδικεύεται στην πώληση CBD, της κάνναβης που πωλείται νόμιμα επειδή είναι απαλλαγμένη από την ψυχοτρόπο ουσία της. Αυτό, όπως τόνισε ο συνήγορος του Μαρκ Ταραμπέλα, Maxim Töller, ανάγκασε τον ανακριτή να αποσυρθεί από αυτή την εμβληματική υπόθεση διαφθοράς στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η ανακοίνωση της αποχώρησης του Μισέλ Κλεζ έπεσε σαν “βόμβα” το βράδυ της Δευτέρας

«Προέκυψαν στοιχεία πρόσφατα. Θα μπορούσαν να εγείρουν ορισμένα ερωτήματα ως προς την αντικειμενική διενέργεια της έρευνας », ανέφερε η ομοσπονδιακή εισαγγελία σε ανακοίνωσή της.

«Ως προληπτικό μέτρο και προκειμένου να επιτραπεί στο δικαστικό σύστημα να συνεχίσει το έργο του με ηρεμία και να διατηρήσει τον απαραίτητο διαχωρισμό μεταξύ ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής και επαγγελματικών ευθυνών, ο ανακριτής Μισέλ Κλεζ μας ενημερώνει ότι αποφάσισε να αποσυρθεί από την υπόθεση. Αυτό παρά την απουσία στοιχείων που θα μπορούσαν να θέσουν υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία κάθε εμπλεκόμενου ατόμου και το ουσιαστικό έργο που έχει κάνει αυτός και οι ανακριτές σε αυτή την υπόθεση», συνεχίζει το δελτίο Τύπου.

Μία άλλη ανακρίτρια, η Aurélie Dejaiffe, η οποία έχει ήδη παρέμβει αρκετές φορές στο παρελθόν σε αυτή την υπόθεση, θα αναλάβει την εποπτεία της έρευνας.

Η αντίστροφη μέτρηση για την αποχώρηση του Μισέλ Κλεζ άρχισε όταν στις 4:04 μ.μ. της Δευτέρας, ο Maxim Töller, δικηγόρος του ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα (που κατηγορείται στην υπόθεση του Qatar Gate), έστειλε μια επιστολή απευθείας στον ανακριτή. Σε αυτή τον ενημερώνει για όσα ανακάλυψε και του ζητά να παραιτηθεί, αναφέρει η βελγική εφημερίδα. Διαφορετικά, θα κατέθετε δεύτερη προσφυγή την Τρίτη, εξηγεί στη Le Soir ο Maxim Töller. «Είμαστε ανακουφισμένοι», αναφέρει ο δικηγόρος για την ανακοίνωση της αποχώρησης του Μισέλ Κλεζ. «Λυπούμαστε που ο ανακριτής δεν αποσύρθηκε άμεσα από την υπόθεση. Μπορούμε τώρα να ελπίζουμε ότι θα γίνει μία ανάλυση της λεγόμενης ενημέρωσης του «μετανοημένου» Παντσέρι, με σεβασμό στον νόμο και τη δικαιοσύνη».

Σύμφωνα με το Belgian Monitor, ο Nicolas Claise και ο Ugo Lemaire εξακολουθούν να είναι σήμερα μέτοχοι της εταιρείας BRC & Co, παρότι ο δεύτερος δεν είναι πλέον διευθυντής από τον Δεκέμβριο του 2021. Στις 7 Ιανουαρίου 2022, η έκτακτη γενική συνέλευση της BRC & Co αποφάσισε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, την οποία δεν προσυπέγραψε ο πρώην διευθυντής Ugo Lemaire. Αλλά ήταν ακόμα κάτοχος 5.000 μετοχών εκείνη την εποχή. Όπως αναφέρει η Le Soir οι Nicolas Claise και Ugo Lemaire δεν θέλησαν να σχολιάσουν τη σχέση τους και την πιθανή σύγκρουση συμφερόντων που έχει δημιουργήσει για τον ανακριτή Μισέλ Κλεζ.

Η Μαρία Αρένα και η συνομιλία Παντσέρι – Τζιόρτζι

Ο Κλεζ ανέλαβε τον φάκελο του Qatar Gate το καλοκαίρι του 2022, παρόλο που η Μαρία Αρένα εμφανιζόταν ήδη σε αποχαρακτηρισμένη αναφορά της Κρατικής Ασφάλειας, ως ύποπτη για συμμετοχή στις παρεμβάσεις του φίλου της, πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντσέρι, φερόμενου ως αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης.

«Η δουλειά της ομάδας (Antonio Panzeri, Francesco Giorgi, Andrea Cozzolino, σύμφωνα με την έκθεση Sûreté) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βασίζεται στη συνειδητή συνεργασία μιας ομάδας ευρωβουλευτών που έχουν χαρακτηριστεί ως «φίλοι»», σημείωναν οι βελγικές υπηρεσίες πληροφοριών, με την Εύα Καιλή και την Μαρία Αρένα να περιλαμβάνονται  σε αυτή την ομάδα «φίλων».»

Η βελγική δικαιοσύνη δεν έχει ζητήσει, έως σήμερα, την άρση της ασυλίας της Βελγίδας ευρωβουλευτή, ούτε έχει προχωρήσει στην ακρόασή της. Έχει δηλώσει αθώα και πάντα αρνείται ότι έχει κάνει οτιδήποτε παράνομο.

Για τον δικηγόρο του Mαρκ Ταραμπέλα, η επιχειρηματική σχέση, ακόμη και η φιλία, μεταξύ των παιδιών του ανακριτή και ενός πιθανού υπόπτου δημιούργησε αμφιβολίες για την αμεροληψία του δικαστικού λειτουργού. «Είναι μια σύγκρουση συμφερόντων που υπήρχε από την πρώτη μέρα αυτής της έρευνας. Είναι σοκαριστικό», λέει ο Maxim Töller. «Εδώ και τέσσερις μήνες ζητούσαμε κατ’ αντιπαράθεση εξέταση μεταξύ του κ.  Παντσέρι και του πελάτη μου. Είναι ο κ. Παντσέρι που υπερασπίστηκε δημόσια (δικαίως ή αδίκως, δεν είναι αυτό το ζήτημα) την κυρία Αρένα. Δικαιολογημένα μπορεί κανείς να αναρωτηθεί αν ο ανακριτής αρνήθηκε τη δυνατότητα να αμφισβητήσει τον λόγο του κ. Παντσέρι». Η Le Soir επικοινώνησε με τον Μισέλ Κλεζ, όμως ο ανακριτής δεν επιθυμεί να κάνει κάποιο σχόλιο προς το παρόν.

Προς υπεράσπισή του, ο Μισέλ Κλεζ θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι το «θέμα» της Mαρία Αρένα δεν «θάφτηκε» κατά τις ακροάσεις των διάφορων υπόπτων του Qatargate. Ο Αντόνιο Παντσέρι, για παράδειγμα, ανακρίθηκε για την Μαρία Αρένα από την αστυνομία και μετά από τον ίδιο τον ανακριτή κατά τη στιγμή της απαγγελίας των κατηγοριών, σύμφωνα με έγγραφα που έχει στη διάθεσή της η Le Soir. Εκεί, φέρεται πως επεδίωξε να αθωώσει την κ. Αρένα. Το ίδιο έκανε στη συνέχεια και ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι, όταν ρωτήθηκε.

Τους τελευταίους μήνες, η πιθανή σύγκρουση συμφερόντων έχει πάρει ακόμη πιο δόλια τροπή, αναφέρει η εφημερίδα. Σύμφωνα με μια συνομιλία μεταξύ του Antonio Panzeri και του Francesco Giorgi που άκουσε η Κρατική Ασφάλεια τον Μάιο του 2022 και για την οποία η Le Soir έλαβε γνώση, ο πρώτος καυχήθηκε στον δεύτερο ότι μπόρεσε να «ενσωματώσει τον γιο της» (σ.σ. της Μαρία Αρένα) στο Μουντιάλ».

Πληροφορίες που πρέπει να συγκριθούν με τις ανακαλύψεις των ερευνητών: Ο Παντσέρι και ο Τζιόρτζι προσέφεραν όντως θέσεις με όλα τα έξοδα πληρωμένα για να παρακολουθήσουν αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Δύο κοινοβουλευτικοί βοηθοί είχαν αποδεχτεί αυτήν την προσφορά, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας. Κατηγορία που ο Ugo Lemaire αρνείται κατηγορηματικά, λέγοντας στη Le Soir ότι δεν τον κάλεσε κανένας στο τελευταίο Παγκόσμιο Κύπελλο. «Δεν έλαβα ποτέ καμία πρόσκληση, τίποτα», είπε. Ο ίδιος δηλώνει ότι δεν έχει κληθεί από κανέναν ανακριτή για να εξακριβωθεί εάν είναι αληθή τα παραπάνω.

Μπορεί να είναι απλή σύμπτωση, αλλά στο γραφείο που είναι υπεύθυνο για τα λογιστικά της εταιρείας που συνίδρυσαν τα παιδιά της Μαρίας Αρένα και του Μισέλ Κλεζ έγινε έφοδος κατά τη διάρκεια της έρευνας. Οι ίδιοι λογιστές επικύρωσαν τους ισολογισμούς των εταιρειών ή μη κερδοσκοπικών οργανισμών που αναφέρονται σε άλλο σημείο του φακέλου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ