«Μέρκελ, η έξυπνη αυτή καγκελάριος»

«Μέρκελ, η έξυπνη αυτή καγκελάριος»

 

Τις προεκλογικές υποσχέσεις της Άνγκελας Μέρκελ οι οποίες κοστολογούνται στα 28 δισ. ευρώ, σχολιάζει σήμερα η Berliner Zeitung:

«Είναι αξιοσημείωτο ότι η έξυπνη αυτή καγκελάριος και το επιτελείο τους δεν έχουν καταλάβει ακόμη ένα πράγμα: το ισχυρότερο χαρτί ενός πολιτικού δεν είναι οι προεκλογικές του υποσχέσεις, αλλά η αξιοπιστία του. Η Άνγκελα Μέρκελ διαχειρίζεται εξαιρετικά επιπόλαια όμως το κεφάλαιο αυτό. Καυχιέται για εγχειρήματα τα οποία δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν με την πολιτική των περικοπών».

 

Σε παρόμοιο ύφος και το σχόλιο της Augsburger Allgemeine:

«Όταν ψηφίσουν τον Σεπτέμβριο οι Γερμανοί, δύο θέματα θα κρίνουν πιθανότατα πού θα βάλουν το σταυρό τους: η ευρωπαϊκή κρίση χρέους και ο αγώνας για περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη. Η καγκελάριος προσπαθεί να επωφεληθεί και στα δυο πεδία. Αυτό είναι λογικό. Αλλά και ριψοκίνδυνο. Όταν υπόσχεται από τη μια πλευρά κοινωνικές παροχές χωρίς όμως να λέει πού θα βρεθούν τα χρήματα, τότε διακυβεύει από την άλλη πλευρά την αξιοπιστία της ως πολιτικού που θέλει να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά».

 

Τέλος, για το ίδιο θέμα η Neue Osnabrücker Zeitung γράφει:

«Ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε λέει πώς έχουν τα πράγματα. Δεν υπάρχουν και πολλά να μοιραστούν. Το γεγονός ότι η Άνγκελα Μέρκελ κάνει λες και μπορούν να μοιραστούν πολλά δισ. ευρώ στο λαό, είναι εύκολο να εξηγηθεί: δεδομένου ότι η λιτότητα και η δημοσιονομική εξυγίανση δεν αποτελούν ιδιαίτερα ελκυστικά θέματα για έναν προεκλογικό αγώνα, πρέπει να βρεθούν άλλα, δημοφιλή θέματα.

Έτσι λοιπόν οι ρόλοι μοιράζονται ως εξής: η Μέρκελ εμφανίζεται ως η κοινωνική, ο Σόιμπλε ως εξυγιαντής και ο Ρέσλερ είναι υπέρ της λιτότητας. Έτσι Χριστιανοδημοκράτες και Φιλελεύθεροι καλύπτουν τρείς βασικούς πολιτικούς τομείς».

 

Exit mobile version