Μαζικές συγκεντρώσεις στην Βουλγαρία

Μαζικές συγκεντρώσεις στην Βουλγαρία

Δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές και αντίπαλοι της κυβέρνησης υπό την ηγεσία του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΒΣΚ) συγκεντρώθηκαν στη Σόφια και στην Πλόβντιβ, καθώς βαθαίνει ο πολιτικός διχασμός και η αβεβαιότητα στη φτωχότερη χώρα-μέλος της Ε.Ε.

Ο Πρωθυπουργός Πλάμεν Ορεσάρσκι, δεσμεύθηκε να παραμείνει στην εξουσία και να προωθήσει μεταρρυθμίσεων προς όφελος των λιγότερο προνομιούχων πολιτών, σε μια συγκέντρωση που οργάνωσαν το ΒΣΚ και το κόμμα που αποτελεί τον ήσσονα εταίρο του κυβερνητικού συνασπισμού, το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών (ΚΔΕ) της τουρκικής μειονότητας, στην πρωτεύουσα. Στη συγκέντρωση αυτή συμμετείχαν 10.000 ως 15.000 άνθρωποι, σύμφωνα με βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης.

Σε μια συγκέντρωση στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Βουλγαρίας, την Πλόβντιβ, χιλιάδες υποστηρικτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης GERB αξίωσαν την παραίτηση της κυβέρνησης και την κήρυξη πρόωρων εκλογών, κατηγορώντας την συμπολίτευση για ανικανότητα και διαφθορά.

Η κυβέρνηση υπό την ηγεσία του ΒΣΚ ανέλαβε καθήκοντα τον Μάιο, μετά την παραίτηση της προηγούμενης κεντροδεξιάς κυβέρνησης του GERB έπειτα από τις μαζικές διαδηλώσεις εναντίον της με αφορμή τους υπέρογκους λογαριασμούς των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας και τα φαινόμενα διαφθοράς. Το GERB συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους στις εκλογές του Μαΐου, αλλά απέτυχε να σχηματίσει κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση διαθέτει μια εύθραυστη πλειοψηφία στη βουλή, με την έξωθεν υποστήριξη του εθνικιστικού κόμματος Ατάκα. Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι δεν πρόκειται να ολοκληρώσει την τετραετή της θητεία.

Πολλοί Βούλγαροι ήλπιζαν πως η ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση πριν από έξι χρόνια θα έφερε ευημερία και θα έδινε τέλος στην ενδημική διαφθορά και την κυριαρχία του οργανωμένου εγκλήματος. Ωστόσο οι πολίτες εμφανίζονται πλέον απογοητευμένοι από τις πολιτικές ελίτ, που θεωρούν ότι εργάζονται μόνο προς ίδιον όφελος.

Ουδείς ανώτερος κρατικός λειτουργός ή κυβερνητικός αξιωματούχος έχει φυλακιστεί τα τελευταία χρόνια για τα αλλεπάλληλα σκάνδαλα που έχουν καταγγελθεί στη χώρα, ο μέσος μισθός των 400 ευρώ στην οποία είναι ο χαμηλότερος μεταξύ των 28 κρατών μελών της ΕΕ.

Πέντε μήνες μετά τις πρόωρες εκλογές οι πολίτες παραμένουν διχασμένοι, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, σχετικά με το εάν η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά της ή να παραιτηθεί. Αναλυτές επισήμαιναν ότι οι αντίπαλες σημερινές συγκεντρώσεις ίσως κλιμακώσουν τη σύγκρουση στην κοινωνία.

Πολλοί φοιτητές, οι οποίοι έχουν καταλάβει τις τελευταίες εβδομάδες το πανεπιστήμιο της Σόφιας, καλούν τον Ορεσάρσκι να παραιτηθεί.

 

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ