Μάρτιν Μπασίρ: Παραιτήθηκε από το BBC ο δημοσιογράφος που πήρε την αμφιλεγόμενη συνέντευξη της Νταϊάνα

Ο Μάρτιν Μπασίρ, ο δημοσιογράφος που πήρε την αμφιλεγόμενη συνέντευξη από την πριγκίπισσα Νταϊάνα το 1995 παραιτήθηκε από το BBC για λόγους υγείας. Η συνέντευξη με τις συνταρακτικές αποκαλύψεις για τη ζωή της Νταϊάνα, προκαλεί μέχρι και σήμερα αντικείμενο διαμάχης. Τις επόμενες ημέρες άλλωστε θα δημοσιευτούν τα στοιχεία μιας έρευνας για τις συνθήκες υπό τις οποίες ο δημοσιογράφος κατάφερε να εξασφαλίσει αυτή τη συνέντευξη. Ο Μπασίρ βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια τους τελευταίους μήνες, όπως αναφέρει η Guardian.

Ο αναπληρωτής διευθυντής ειδήσεων του BBC, Jonathan Munro, είπε στο προσωπικό του καναλιού: “Ο Μάρτιν Μπασίρ αποχώρησε από τη θέση του και αποχωρεί από το κανάλι. Μας ενημέρωσε για την απόφασή του να παραιτηθεί τον περασμένο μήνα, πριν εισαχθεί στο νοσοκομείο για άλλη μια επέμβαση στην καρδιά του. Αν και έκανε μια σοβαρή επέμβαση στο τέλος του περασμένου έτους, αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα και αποφάσισε να επικεντρωθεί στην υγεία του”.

Ο 58χρονος από το 2016 έχει αναλάβει την κάλυψη του θρησκευτικού ρεπορτάζ για τη βρετανική δημόσια ραδιοτηλεόραση και είχε πάρει τη συνέντευξη από τη Lady D για την εκπομπή Panorama, την οποία παρακολούθησαν 23 εκατομμύρια Βρετανοί.

Ο αντίκτυπος της συνέντευξης, η οποία έδωσε ώθηση στην καριέρα του, ήταν εκρηκτικός: η πριγκίπισσα, που σκοτώθηκε δύο χρόνια αργότερα σε ένα τροχαίο δυστύχημα στο Παρίσι, ενώ την καταδίωκαν παπαράτσι, επιβεβαίωνε εκεί ότι υπήρχαν «τρία πρόσωπα» στον γάμο της, αναφερόμενη στη σχέση που διατηρούσε ο Κάρολος με την Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς, ενώ παραδέχθηκε ότι κι εκείνη είχε σχέση με έναν άλλον άνδρα. Είκοσι πέντε χρόνια μετά, ο αδελφός της Νταϊάνας, Τσάρλς Σπένσερ, κατηγόρησε τον δημοσιογράφο ότι είχε πλαστογραφήσει έγγραφα για να καταφέρει να πάρει αυτήν τη συνέντευξη. Σύμφωνα με τον Τσαρλς Σπένσερ, ο Μάρτιν Μπασίρ του είχε παρουσιάσει αποσπάσματα λογαριασμών, τα οποία αποδείχθηκαν πλαστά, τα οποία έδειχναν ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας πλήρωναν δύο άτομα από το παλάτι για να κατασκοπεύουν την αδελφή του. Αυτό ακριβώς τον ώθησε, σύμφωνα με τον ίδιο, να συστήσει τον δημοσιογράφος στη Lady Di. Το BBC ανακοίνωσε τον Νοέμβριο πως θα διεξάγει μια ανεξάρτητη έρευνα σχετικά με τις συνθήκες που περιέβαλαν τη συνέντευξη της πριγκίπισσας Νταϊάνας, μια απόφαση που είχε χαιρετίσει ο μεγαλύτερος γιος της Ουίλιαμ. το BBC ζήτησε συγγνώμη από τον αδερφό της πριγκίπισσας Νταϊάνα, Τσαρλς Σπένσερ, ο οποίος αποκάλυψε τα αποδεικτικά στοιχεία.

Το δίκτυο παραδέχτηκε ότι ο Μπασίρ έδειξε τα τραπεζικά έγγραφα που είχε πλαστογραφήσει γραφίστας του προσωπικού του BBC. Ο Σπένσερ ισχυρίστηκε ότι ο Μπασίρ είπε στην αδελφή του «φανταστικές ιστορίες για να κερδίσει την εμπιστοσύνη της» και της έδειξε ψεύτικα τραπεζικά αρχεία που σύμφωνα με πληροφορίες βοήθησαν τον Μπασίρ να πάρει τη συνέντευξη.

Ο Σπένσερ είπε επίσης ότι βρήκε μια επιστολή που του έστειλε ο Μπασίρ που περιείχε φήμες για σχέση μεταξύ του πρίγκιπα Κάρολου και της νταντάς της οικογένειας.

Εκείνη την εποχή, η πριγκίπισσα ανησυχούσε βαθιά ότι την κατασκόπευαν και ότι το προσωπικό της αποκάλυπτε πληροφορίες για εκείνη. Τα «αποδεικτικά στοιχεία» του Μπασίρ φέρεται να την έπεισαν να παραχωρήσει τη συνέντευξη, ένα χρόνο αφ’ ότου είχαν χωρίσει με τον πρίγκιπα Κάρολο.

Πηγή: Guardian, ΑΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ