Male State: Η διαδικτυακή ομάδα ρατσιστών και ομοφοβικών που στηρίζει τον Πούτιν στον πόλεμο

Ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται για 27η ημέρα, η Male State, διαδικτυακή ομάδα μίσους, στηρίζει τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η Male State χαρακτηρίστηκε εξτρεμιστική ομάδα τον Οκτώβριο του 2021 από ρωσικό δικαστήριο και απαγορεύτηκε η δραστηριότητά της, αλλά η  “διαδικτυακή συμμορία ρατσιστών, ομοφοβικών και μισογύνηδων”, όπως τη χαρακτηρίζει το Bellingcat σε έρευνα που πραγματοποίησε πέρυσι, έχει διατηρήσει σημαντικό αριθμό ακολούθων και κατάφερε να γίνει ηχηρός και άθλιος διαδικτυακός υποστηρικτής της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ενώ ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν έχει υποστηρίξει ότι ο βασικός στόχος της στρατιωτικής δράσης της χώρας είναι η αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας, οι αισχρές αντισημιτικές αναρτήσεις και οι εκκλήσεις για την εκτέλεση των ηγετών της Ουκρανίας είναι κάτι συνηθισμένο στα κανάλια της Male State. Όπως αναφέρεται και σε παλαιότερη έρευνα του Bellingcat, τα δεκάδες χιλιάδες μέλη της Male State αγωνίζονται ενάντια σε οτιδήποτε αντιλαμβάνονται ως απειλή για τη Ρωσία. Κλείνουν το μίσος τους μέσα σε μια ακροδεξιά ιδεολογία την οποία περιγράφουν ως «εθνική πατριαρχία», όλα υπό την άτυπη ηγεσία του Vladislav Pozdnyakov, ο οποίος εγκατέλειψε το κολέγιο.

Αν και το κίνημα δεν αυτοπροσδιορίζεται ως νεοναζιστικό, οι αναρτήσεις που έχουν γίνει στο παρελθόν σε κανάλια της Male State και οι συζητήσεις που εντόπισε το Bellingcat, περιλαμβάνουν αναφορές σε όρους που χρησιμοποιούν οι νεοναζί. Σε αυτούς περιλαμβάνονται ο αριθμητικός κώδικας «1488» και ο όρος «untermensch» («υπάνθρωπος»), μια λέξη που χρησιμοποιούσαν οι ναζί για να περιγράψουν αυτούς που θεωρούσαν κατώτερους και επίσης μερικοί «τη χρησιμοποιούσαν στις συνομιλίες της Male State για να περιγράψουν τους Ουκρανούς». Ένα κανάλι της Male State δημοσίευσε μάλιστα ένα βίντεο με ένα απόσπασμα ενός μαχητή της Task Force Rusich, μιας νεοναζιστικής ρωσικής στρατιωτικής μονάδας, να χαιρετά ναζιστικά.

Τον Οκτώβριο του 2021, η Male State χαρακτηρίστηκε εξτρεμιστική οργάνωση στη Ρωσία και οι δραστηριότητές της στη χώρα απαγορεύτηκαν. Αν και οι ρωσικές Αρχές μπορεί να ενθάρρυναν υπερσυντηρητικά κινήματα για τους δικούς τους πολιτικούς σκοπούς, «το Male State ήταν ακραίο», είπε ο Ρώσος ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα Alexander Verkhovsky στο Bellingcat μετά την απόφαση του δικαστηρίου. «[Αυτοί] υποκίνησαν ρητά τη βία και άλλα εγκλήματα», είπε ο Verkhovsky.

Παρά το γεγονός ότι δήλωναν τότε ότι θα ασκούσαν έφεση κατά της απόφασης, από τον Μάρτιο του 2022 η Male State παραμένει επίσημα απαγορευμένη στη Ρωσία. Παρά το γεγονός ότι ορισμένα από τα σχετικά κανάλια της απαγορεύονται περιστασιακά στο Telegram, η Male State εξακολουθεί να βασίζεται στη ρωσική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που έχει κατηγορηθεί εδώ και καιρό ότι παρέχει στέγη στη ρητορική μίσους.

Τώρα η Male State ή Male Legion (Muzhskoi Legion) όπως είναι η επίσημη ονομασία της ομάδας στο κανάλι στο Telegram μετά τη δικαστική απόφαση, έχει στρέψει την προσοχή της στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, και τα μέλη της έχουν γίνει μερικοί από τους πιο πιστούς διαδικτυακούς υποστηρικτές του Πούτιν. Διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις σχετικά με τις απώλειες αμάχων από τις ρωσικές επιθέσεις και επαινούν πιθανά εγκλήματα πολέμου. Διαδίδουν ρητορική μίσους κατά των Ουκρανών και χρησιμοποιούν αντισημιτικούς χαρακτηρισμούς κατά του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Απαιτούν ακόμη και τη δολοφονία ηγετών, στρατιωτών και άλλων δημόσιων προσώπων, της Ουκρανίας.

Τι είναι η Male State

Η Male State ιδρύθηκε το 2016 από τον Pozdnyakov στη ρωσική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης VKontakte (VK). Εκεί, τα μέλη της επικεντρώθηκαν στο να «τρολάρουν», να παρενοχλούν και να απειλούν οποιονδήποτε θεωρούσαν αντίπαλο στην «εθνική πατριαρχία» τους, ειδικά τις γυναίκες. Αυτές οι προσπάθειες οδήγησαν στην καταδίκη του Poznyakov για υποκίνηση μίσους εναντίον των γυναικών το 2018.

Αφού τους απαγορεύτηκε η πρόσβαση στο VK το 2020, ο Pozdnyakov και το Male State μετέφεραν τις δραστηριότητές τους στο Telegram όπου, παρά τις περιστασιακές απαγορεύσεις ορισμένων καναλιών τους, συνεχίζουν να αυξάνουν τους συνδρομητές τους και να κάνουν την προπαγάνδα τους ανοιχτά. Ο Pozdnyakov, σύμφωνα με μια ανάρτηση της 14ης Φεβρουαρίου στο κανάλι του στο Telegram, σήμερα δεν ζει στη Ρωσία, αλλά στην Ποντγκόριτσα του Μαυροβουνίου.

Η απαγόρευση οδήγησε κάποιους χρήστες να αποσύρουν την εγγραφή τους από πολλά κανάλια της Male State (σήμερα υπάρχουν τουλάχιστον έξι βασικά κανάλια του στο Telegram). Παρ’ όλα αυτά, το κίνημα διατηρεί σημαντικό αριθμό ακολούθων. Πριν από μερικές ημέρες, η “Male Legion” είχε 62.000 συνδρομητές (σημαντική αύξηση μετά την απόφαση του ρωσικού δικαστηρίου), ενώ το προσωπικό κανάλι του Pozdnyakov είχε 83.000 συνδρομητές.

Τις εβδομάδες που προηγήθηκαν της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά και έκτοτε σε καθημερινή βάση, το Male State έχει γίνει ένας ηχηρός, βλάσφημος και σοβινιστικός υπερασπιστής του πολέμου του Πούτιν. Πολλά από τα μέλη της μάλιστα, κοσμούν τα avatar τους με το “Z” που έχει γίνει σύμβολο υποστήριξης της αιματηρής εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το επίκεντρο του Male State, φυσικά, είναι πάντα η ίδια η Ρωσία. Καθώς ο Πούτιν προσπαθεί όλο και περισσότερο να πατάξει την εγχώρια κριτική και τη συζήτηση για την εισβολή στην Ουκρανία, το Male State παροτρύνει τους οπαδούς του να αρχειοθετούν και να μοιράζονται πληροφορίες για τους λεγόμενους «εγχώριους εχθρούς της Ρωσίας». Η ομάδα δημιούργησε το κανάλι Kollaborant (“Συνεργάτης”) στο Telegram, το οποίο, προς απογοήτευση του Pozdnyakov, έκλεισε μετά από λιγότερο από μία εβδομάδα, αφού είχε συγκεντρώσει περισσότερους από 30.000 συνδρομητές.

«Δώστε στους εθνικιστές της Ρωσίας πλήρη εξουσιοδότηση και θα βάλουμε γρήγορα τα πράγματα σε τάξη», δήλωσε ο Pozdyankov λίγες ώρες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου.

«Η νίκη είναι μαζί μας, [οι Ουκρανοί είναι κατώτεροί μας]» ανέφερε το κανάλι Telegram της Male Legion τις ημέρες μετά την εισβολή, χρησιμοποιώντας ένας υποτιμητικός αντι-ουκρανικός χαρακτηρισμός που είναι κοινός σε όλα τα κανάλια του Male State. «Ο ουρανός είναι από πάνω μας, μπροστά Ρώσοι αδερφοί».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ