Κωνσταντίνος Φίλης στον Realfm 97,8 για Ουκρανία: Είναι πολύ δύσκολο να κάνει πίσω ο Πούτιν σε αυτή τη φάση

Για τις εξελίξεις στην Ουκρανία μίλησε στον Realfm 97,8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου ο διευθυντής Ερευνητικών Προγραμμάτων του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης.

Σε ερώτηση σχετικά με το πού το πάει ο Πούτιν, αν θα συνεχίσει τον πόλεμο ή θα υπάρξει μια διπλωματική λύση, ο κ. Φίλης απάντησε ότι «η ελπίδα πεθαίνει τελευταία αλλά στην προκειμένη περίπτωση φοβάμαι ότι πρώτον, είναι πολύ δύσκολο να κάνουμε εκτίμηση γιατί βρισκόμαστε σε κινούμενη άμμο και δεύτερον να πιστέψουμε ή να εκτιμήσουμε ότι η Ρωσία θα σταματήσει εδώ ενώ δεν έχει πετύχει ένα μεγάλο μέρος των επιδιώξεών της».

Όπως εξήγησε, «είναι προφανές ότι υπό τις παρούσες συνθήκες ο Πούτιν πολύ δύσκολα θα βγει από αυτή την παγίδα στην οποία έπεσε ο ίδιος και η Ρωσία χωρίς να έχει πετύχει μια ολοκληρωτική νίκη. Ολοκληρωτική νίκη επί στρατιωτικού πεδίου και μετά σε σχέση με τα ανταλλάγματα που θα ζητήσει από την Ουκρανία που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια συνθηκολόγηση από πλευράς του Κιέβου».

Ο κ. Φίλης τόνισε ότι «δεν πιστεύω ότι εδώ που έχει φτάσει ο Πούτιν έχοντας εξαπολύσει μια μαζικής κλίμακας επιχείρηση θα σταματήσει. Είναι πολύ δύσκολο να κάνει πίσω σε αυτή τη φάση. Το ερώτημα είναι όμως πού θέλει να φτάσει ο Πούτιν. Θα μπορέσει να δικαιολογήσει στο εσωτερικό της χώρας του ότι επιβλήθηκαν ήδη capital control, ότι η χώρα θα περάσει μια πολύ δύσκολη κατάσταση οικονομικά και ότι περιθωριοποιήθηκε και απομονώθηκε ακόμη και από παραδοσιακούς συμμάχους της;».

Όπως τόνισε ο κ. Φίλης, «το τίμημα είναι μεγαλύτερο του διακυβεύματος γι’ αυτό και λογικά ο Πούτιν θα επιμείνει μέχρι τέλους, αν και θα έπρεπε να είναι από τους πρώτους που θα έπρεπε να θέλει να τελειώσει ο πόλεμος. Αλλά έχει κι εκείνος εργαλεία στα χέρια του και ένα από αυτά είναι και η πίεση προς τις ευρωπαϊκές κοινωνίες από τις προσφυγικές ροές. Σε αυτή την πίεση επενδύει ο Πούτιν και πολύ φοβάμαι ότι πάλι θα δοκιμαστεί η Ε.Ε».

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ