Μακρόν: Αμετανόητος πάει για νέες μεταρρυθμίσεις – Οργή προκαλεί το BINTEO με αστυνομικό που γρονθοκοπεί διαδηλωτή

Με νέες μεταρρυθμίσεις που θα ανακοινώσει τις επόμενες εβδομάδες, θα επιχειρήσει ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, να βγει από την δυστοπική πραγματικότητα που προκάλεσε η επιλογή του να επιμείνει στην μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, παρακάμπτοντας την Εθνοσυνέλευση.

Επεισόδια επί… Μακρόν στην Γαλλία: Ένταση στο Παρίσι μετά την καταψήφιση και των δύο προτάσεων μομφής

Καθώς η κυβέρνησή του μετά βίας επέζησε από την πρόταση μομφής που προκάλεσε η εμμονή του στην αύξηση του ορίου ηλικίας για σύνταξη, ο Μακρόν θα επιδιώξει να ανακτήσει την πρωτοβουλία με νέες μεταρρυθμίσεις τις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με μια πηγή που επικαλείται το Reuters.

Οι προειδοποιήσεις

Κάποιοι στο στρατόπεδό του τον έχουν προειδοποιήσει να μην συνεχίσει να λειτουργεί ως συνήθως εν μέσω βίαιων διαδηλώσεων και κυλιόμενων απεργιών, γιατί αυτά αποτελούν την σοβαρότερη πρόκληση στην εξουσία του μετά την εξέγερση των «Κίτρινων Γιλέκων» πριν από τέσσερα χρόνια.
«Είμαστε όλοι αποδυναμωμένοι. Ο πρόεδρος, η κυβέρνηση και η πλειοψηφία”, δήλωσε στην εφημερίδα Liberation ένας ανώτερος βουλευτής στο στρατόπεδο του Μακρόν, Ζιλ Λε Ζεντρ. «Το γεγονός ότι εγκρίθηκε ο νόμος δεν σημαίνει ότι προχωρούμε ως συνήθως», είπε. Ένας άλλος βουλευτής στο στρατόπεδο του Μακρόν, ο Πάτρικ Βινιάλ, προέτρεψε ευθαρσώς τον πρόεδρο να αναστείλει το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, το οποίο θα αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια στα 64, δεδομένης της οργής που έχει προκαλέσει και της βαθιάς αντιδημοτικότητάς του.

Γαλλία: Για μόλις εννέα ψήφους σώθηκε η κυβέρνηση Μακρόν – Απορρίφθηκε η μια εκ των δύο προτάσεων μομφής

Τα σχέδια Μακρόν

Ωστόσο, ο Μακρόν δεν σχεδιάζει κανέναν ανασχηματισμό, πρόωρες εκλογές ή μεγάλες αλλαγές οποιουδήποτε είδους και έχει αποκλείσει την απόσυρση του νόμου για τις συντάξεις, δήλωσε στο Reuters η πηγή, η οποία συμμετείχε σήμερα (Τρίτη) σε συναντήσεις που είχε ο πρόεδρος της Γαλλίας με βασικούς του συμμάχους. Αντίθετα, θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει μια τηλεοπτική συνέντευξη που θα δώσει αύριο, Τετάρτη, για να «ηρεμήσει τα πράγματα» και θα σχεδιάσει μεταρρυθμίσεις για το υπόλοιπο της θητείας του, είπε η πηγή.

Αμετανόητοι

Μιλώντας στο κοινοβούλιο, η πρωθυπουργός Elisabeth Borne και ο υπουργός Εργασίας Olivier Dussopt κατέστησαν επίσης σαφές ότι η κυβέρνηση δεν θα αλλάξει στάση. Η Μπορν είπε ότι θα προσπαθήσουν στο μέλλον να έχουν καλύτερη συνεργασία με τους κοινωνικούς φορείς, τους πολίτες και τα συνδικάτα στη νομοθέτηση.
“Αυτό που περιμένουμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι να καταρτίσει μια προοπτική… ένα ημερολόγιο τριών, έξι μηνών (μεταρρυθμίσεων)”, δήλωσε στο Reuters ο Σάσα Χούλι, βουλευτής στο στρατόπεδο του Μακρόν, λέγοντας ότι ελπίζει σε προτάσεις για θέματα, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο θα μπορούσαν να δοθούν κίνητρα στις επιχειρήσεις για να μοιραστούν περισσότερα από τα κέρδη τους με τους εργαζόμενους.  Άλλοι βουλευτές της αντιπολίτευσης προέτρεψαν τον Μακρόν να απολύσει την πρωθυπουργό Ελίζαμπεθ Μπορν, να προκηρύξει πρόωρες εκλογές και να διεξαγάγει δημοψήφισμα για το νομοσχέδιο για τις συντάξεις λόγω της εκτεταμένης οργής.  «Η κυβέρνηση τελείωσε», δήλωσε ο Φαμπιέν Ρουσέλ, Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Ο θυμός είναι εδώ

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Γάλλων είναι αντίθετη στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, καθώς και στην απόφαση της κυβέρνησης να παρακάμψει τη Βουλή, υιοθετώντας το νομοσχέδιο χωρίς ψηφοφορία. Χθες, οι διαδηλωτές έπαιζαν την γάτα με το ποντίκι απέναντι στην αστυνομία, που τους κυνηγούσε.  Ο αρχηγός της Αστυνομίας στο Παρίσι ανακοίνωσε ότι διέταξε έρευνα μετά το βίντεο της ντροπής που έγινε viral και που έδειχνε έναν αστυνομικό να γρονθοκοπεί  διαδηλωτή.

 

Ο θυμός παραμένει. Σήμερα, ξέσπασαν συμπλοκές σε ένα διυλιστήριο πετρελαίου της ExxonMobil στο Fos-sur-Mer, καθώς η κυβέρνηση θέλησε να επιβάλλει στους απεργούς εργαζομένους να επιστρέψουν στην εργασία τους. Ο χώρος ήταν τυλιγμένος με δακρυγόνα, ενώ ορισμένοι διαδηλωτές πέταξαν κατά διαστήματα αντικείμενα στις γραμμές της αστυνομίας. Νέες απεργίες και διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί για την Πέμπτη.

Οι επιλογές της επόμενης ημέρας

«Αυτές είναι βασικά οι δύο επιλογές του Μακρόν», ανέφεραν οι αναλυτές της Eurointelligence. «Να προσποιηθεί ότι δεν συνέβη τίποτα σημαντικό και να αφήσει την κρίση να φθαρεί και να ξεθωριάσει ή να επιδιώξει να συμβιώσει με τους πρόθυμους στη συνέλευση. Δεδομένης της φύσης του Μακρόν, τον βλέπουμε να ελκύεται περισσότερο από την πρώτη επιλογή. Ένα ριψοκίνδυνο στοίχημα».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ