Μακελειό στη Μόσχα – BBC: Ρωσικό κανάλι μετέδωσε fake βίντεο ρίχνοντας την ευθύνη στην Ουκρανία

Ένας από τους μεγαλύτερους τηλεοπτικούς σταθμούς της Ρωσίας, το NTV, μετέδωσε ένα fake βίντεο, που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη, παρουσιάζοντας έναν κορυφαίο αξιωματούχο ασφαλείας της Ουκρανίας, τον Ολέξι Ντανίλοφ, να εμφανίζεται να λέει για το μακελειό πως ««είναι διασκεδαστικό αυτό που γίνεται στη Μόσχα σήμερα. Νομίζω ότι είναι πολύ διασκεδαστικό. Θα ήθελα να πιστεύω ότι θα οργανώνουμε τέτοια διασκέδαση γι’ αυτούς πιο συχνά».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Sun, που επικαλείται πληροφορίες του BBC Verify, το βίντεο αυτό αποτελείται από δύο συνεντεύξεις που δημοσιεύτηκαν την περασμένη εβδομάδα. Η φωνή του Ντανίλοφ πιθανότατα δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας τεχνολογία AI, σύμφωνα με έναν εμπειρογνώμονα.

Ο δημοσιογράφος του BBC Verify, Shayan Sardarizadeh, δήλωσε ότι το βίντεο είναι deepfake, καθώς στην πραγματικότητα πρόκειται για την σύνθεση δύο διαφορετικών ουκρανικών τηλεοπτικών συνεντεύξεων.

Συγκεκριμένα, στην ανάρτηση του στην πλατφόρμα Χ, ο δημοσιογράφος αναφέρει: «Το βίντεο είναι deepfake, καθώς στην πραγματικότητα έχει δημιουργηθεί ως σύνθεση δύο πρόσφατων συνεντεύξεων που δημοσιεύτηκαν τις τελευταίες ημέρες με τον Danilov και τον επικεφαλής των στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών της Ουκρανίας Kyrylo Budanov».

Οι δύο συνεντεύξεις που χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία του πλαστού βίντεο είναι προσβάσιμες στο YouTube, η μία – με ημερομηνία 19 Μαρτίου – περιλαμβάνει τον Ντανίλοφ και η άλλη – με ημερομηνία 16 Μαρτίου – τον αρχηγό στρατιωτικών πληροφοριών της Ουκρανίας Κίριλο Μπουντάνοφ.

Μία ακόμα απόδειξη ότι πρόκειται για fake βίντεο είναι ότι οι παρουσιαστές που παίρνουν συνέντευξη από τον Μπουντάνοφ φαίνονται στο ψεύτικο βίντεο του NTV, φορώντας τα ίδια ακριβώς ρούχα με το ίδιο φόντο πίσω τους.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ