Λύτρωση για 26 Παλαιστίνιους

Λύτρωση για 26 Παλαιστίνιους

Η κυβέρνηση του Ισραήλ ενέκρινε την απελευθέρωση 26 Παλαιστίνων κρατουμένων, υλοποιώντας το δεύτερο στάδιο μιας συμφωνίας η οποία συνήφθη με την αρωγή της κυβέρνησης των ΗΠΑ τον Ιούλιο και οδήγησε στην επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών.

Το Ισραήλ είχε ανακοινώσει τον Αύγουστο ότι θα απελευθερώσει 104 κρατούμενους σε τέσσερα στάδια, καθώς οι διαπραγματεύσεις ξανάρχισαν έπειτα από διακοπή σχεδόν τριών ετών.

Το ζήτημα των χιλιάδων Παλαιστίνιων κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές ανακινεί έντονα συναισθήματα στην παλαιστινιακή πλευρά —όπου πολλοί καλωσορίζουν τους απελευθερωμένους με τιμές ηρώων, αφού πολλοί εξ αυτών παρέμειναν στις φυλακές για πάνω από 20 χρόνια για επιθέσεις που διέπραξαν—, ενώ διχάζει την ισραηλινή κυβέρνηση.

Οι ακροδεξιοί σύμμαχοι του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου επέκριναν έντονα την απόφαση αυτή και κατέθεσαν νωρίτερα σήμερα μια πρόταση στο υπουργικό συμβούλιο για να αποτρέψουν την απελευθέρωση φυλακισμένων. Η πρόταση αυτή καταψηφίστηκε.

Ο υπουργός Στέγασης Ούρι Αριέλ, του κόμματος της Εβραϊκής Εστίας που κατέθεσε την πρόταση, έχει εκφράσει επανειλημμένα την άποψη ότι η απελευθέρωση Παλαιστινίων φυλακισμένων που κατηγορούνταν για επιθέσεις και φόνους Ισραηλινών «δεν συμβάλλει στην ειρήνη, οδηγεί μόνο σε περισσότερη τρομοκρατία».

Η επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας του Ισραήλ, η υπουργός Δικαιοσύνης Τζίπι Λίβνι, απάντησε σε μια συνέντευξή της στο Κανάλι 2 του Ισραήλ, δηλώνοντας πως το κόμμα του Αριέλ «δεν θέλει διαπραγματεύσεις» και πρόσθεσε: «εάν έχουν να προτείνουν κάποια άλλη λύση, να μας το πουν».

Μια ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε ότι 26 κρατούμενοι, που είχαν φυλακιστεί για ενέργειες βίας πριν από την μεταβατική συμφωνία του Όσλο το 1993, θα απελευθερωθούν. Άλλοι 26 είχαν απελευθερωθεί ήδη την 13η Αυγούστου.

Οι κρατούμενοι οι οποίοι πρόκειται να απελευθερωθούν έχουν περάσει από 19 ως 28 χρόνια στη φυλακή. Οι 21 είναι από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη και πέντε από τη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση η απελευθέρωσή τους δεν θα γίνει πριν από την Τρίτη, ενώ οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλλουν ενστάσεις για 48 ώρες. Ο κατάλογος των ονομάτων αναμένεται να δημοσιευθεί τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα στον ιστότοπο της υπηρεσίας των φυλακών.

Στο μεταξύ ένας εκπρόσωπος της ισραηλινής διπλωματίας δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ θα λάβει μέρος στην διαδικασία εξέτασης της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα στο αρμόδιο Συμβούλιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών την Τρίτη — μετά την δημοσίευση μιας επιστολής του επικεφαλής της διπλωματίας της Γερμανίας, στην οποία ο Γκίντο Βεστερβέλε προειδοποιούσε τον ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου εναντίον της αποχής της κυβέρνησής του από τις εργασίας του Συμβουλίου την Τρίτη διότι υπάρχει κίνδυνος να αντιμετωπίσει «σοβαρές διπλωματικές συνέπειες».

«Ελήφθη μια απόφαση να παραστούμε στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» του ΟΗΕ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού ΥΠΕΞ Γιγκάλ Παλμόρ.

Την ίδια πληροφορία είχε δώσει λίγη ώρα νωρίτερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ανώτατη ισραηλινή κυβερνητική πηγή η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ