Λίβανος: Το στοίχημα του Ισραήλ στον Βορρά – Γιατί ο Νετανιάχου μεταθέτει το επίκεντρο του πολέμου στη Χεζμπολάχ – Ανάλυση των Financial Times

Όλες οι ενδείξεις είναι εκεί: Οι ανατινάξεις των παγιδευμένων μέσων επικοινωνίας της Χεζμπολάχ, η δήλωση του Ισραηλινού υπουργού άμυνας για «νέα φάση του πολέμου» και οι ισραηλινές επιδρομές στον Νότιο Λίβανο και στην Βηρυτό σήμερα. Όλα αυτά θα μπορούσαν να είναι η προαναγγελία μιας εισβολής ισραηλινών αρμάτων μάχης στον Λίβανο. Αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει, σχολιάζουν σε ανάλυσή τους, οι Financial Times.

Έτσι, ένα βασικό ερώτημα μένει αναπάντητο:  Ποιος είναι ο απώτερος σκοπός αυτών των επιθέσεων; Αν και στο Ισραήλ,  υπάρχουν πολλές διαφωνίες ως προς την απάντηση, όλοι οι  αξιωματούχοι στην χώρα συμφωνούν σε μια συγκεκριμένη στρατηγική, πίσω από αυτά, γράφουν οι Financial Times. «Το Ισραήλ, μέσω της βίας, προσπαθεί να σπάσει τον όρκο του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα ότι θα συνεχίσει να πολεμά το Ισραήλ μέχρι να υπάρξει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα».

Και προσπαθεί επίσης να του ξεκαθαρίσει ποιο θα είναι το τίμημα αν δεν αλλάξει απόφαση,  δήλωσε, σύμφωνα με τους Financial Times,  ο Assaf Orion, στρατηγός εν αποστρατεία του Ισραήλ, ο οποίος εργάζεται τώρα στο Ινστιτούτο Πολιτικής της Ουάσιγκτον για την Εγγύς Ανατολή.

Το μήνυμα στον Νασράλα

O Γιόαβ Γκαλάντ, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, αναγνώρισε την Τετάρτη ότι το “κέντρο βάρους” των δυνάμεων της χώρας μετακινείται προς τα βόρεια και μακριά από τη Γάζα.  Η μετατόπιση αυτή, γράφουν οι Financial Times, ήρθε μπροστά σε ένα στρατηγικό δίλημμα που απασχολεί την ηγεσία του Ισραήλ εδώ και μήνες: πώς θα επιστρέψουν με ασφάλεια στα σπίτια τους, οι 60.000 κάτοικοι που εκτοπίστηκαν από το βόρειο Ισραήλ, λόγω της ανταλλαγής πυρών με την Χεζμπολάχ, οι οποίες άρχισαν την επομένη της 7ης Οκτωβρίου.

Ο Νασράλα, ακόμη και την Πέμπτη, δεσμεύτηκε να συνεχίσει τις επιθέσεις της Χεζμπολάχ μέχρι το Ισραήλ να σταματήσει τις μάχες στη Γάζα. Όμως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, υπό την πίεση των ακροδεξιών πολιτικών συμμάχων του, έχει απορρίψει τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα έως ότου εξασφαλιστεί η “ολοκληρωτική νίκη” επί της Χαμάς.

Οι συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα που διεξάγονται με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ έχουν εν τω μεταξύ βαλτώσει εν μέσω αμοιβαίων αλληλοκατηγοριών, με την επιθυμία της ίδιας της Χαμάς για μια συμφωνία να τίθεται επίσης υπό αμφισβήτηση. Η απάντηση του Ισραήλ ήταν να αυξήσει την πίεση στην Χεζμπολάχ, σύμφωνα με άτομο που έχει γνώση των σκέψεων της ισραηλινής κυβέρνησης.

Όμως αρκετοί πρώην Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι, η επίθεση έστειλε αναμφίβολα ένα ισχυρό μήνυμα στον Νασράλα, ο οποίος, σύμφωνα με τον Orion, από την αρχή της σύγκρουσης προσπαθεί να ισορροπήσει με τους δύο κύριους στόχους του, να υποστηρίξει τη Χαμάς και ταυτόχρονα να αποφύγει έναν ολοκληρωτικό πόλεμο. “Τα κατάφερε και τα δύο με λογικό κόστος για τον εαυτό του – μέχρι τώρα”, δήλωσε ο Orion. “Αυτό μοιάζει λιγότερο με το πρώτο στάδιο της έναρξης ενός πολέμου και περισσότερο με μια κλιμάκωση για να αναγκαστεί η Χεζμπολάχ να σταματήσει [τα πυρά] και να αυξηθεί το τίμημα για τον Νασράλα”.

Από την πλευρά του ο Νασράλα την Πέμπτη υποσχέθηκε αντίποινα, αναγνωρίζοντας παράλληλα το πλήγμα που υπέστη η Χεζμπολάχ από τις επιθέσεις που, όπως είπε, ξεπέρασαν “όλες τις κόκκινες γραμμές”.  “Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι έχουμε υποστεί ένα σημαντικό πλήγμα ασφάλειας και στρατιωτικό πλήγμα που είναι πρωτοφανές στην ιστορία της αντίστασης και πρωτοφανές στην ιστορία του Λιβάνου”, είπε.

Τι θέλει το Ισραήλ

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού, με βαριές μεραρχίες μάχης να έχουν αναπτυχθεί στο βορρά, συμπεριλαμβανομένης πιο πρόσφατα της επίλεκτης 98ης Μεραρχίας, η οποία είχε ήδη προγραμματιστεί να εισέλθει ξανά στη Γάζα. “Έχω ήδη πει ότι θα επιστρέψουμε τους κατοίκους του βορρά με ασφάλεια στα σπίτια τους. Και αυτό ακριβώς θα κάνουμε”, δήλωσε ο Νετανιάχου σε ένα βίντεο κλιπ την Τετάρτη.

Οι ισραηλινοί πολιτικοί και στρατιωτικοί ηγέτες έχουν υποδείξει τις τελευταίες ημέρες ότι η στρατηγική της χώρας θα μπορούσε να περιλαμβάνει μεγαλύτερη κλιμάκωση της σύγκρουσης, ακόμη και σε σημείο πολέμου πλήρους κλίμακας. Ο Γκάλαντ την Πέμπτη ορκίστηκε ότι η “αλληλουχία των στρατιωτικών ενεργειών θα συνεχιστεί” εναντίον της Χεζμπολάχ. Πολλοί ισραηλινοί αναλυτές – και, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, μια σταθερή πλειοψηφία του ισραηλινού κοινού – θεωρούν ότι ο πόλεμος πλήρους κλίμακας με τη Χεζμπολάχ είναι μια στρατηγική αναγκαιότητα με το μόνο ερώτημα να είναι το πότε θα γίνει.

Ο Yaakov Amidror, πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Νετανιάχου, ο οποίος τώρα εργάζεται στην δεξαμενή σκέψης JINSA της Ουάσιγκτον, υποστήριξε ότι υπήρχε ακόμα μία  “σαφής ανάγκη” να γίνει επίθεση στην Χεζμπολάχ.  Ο άλλος στόχος είναι να βγει η οργάνωση  από τον ευρύτερο “δακτύλιο φωτιάς” που υποστηρίζεται από το Ιράν και που περιβάλλει το Ισραήλ. “Ο πόλεμος με τη Χεζμπολάχ περιμένει στη γωνία, αλλά το θέμα είναι πότε – θα μπορούσε να είναι αύριο, σε ένα μήνα ή σε δύο χρόνια”, είπε.

Αλλά ο Amidror, ο οποίος εξακολουθεί να θεωρείται κοντά στον Νετανιάχου, υποστήριξε ότι θα πρέπει να πληρούνται διάφορες προϋποθέσεις προτού το Ισραήλ ξεκινήσει μια τέτοια εκστρατεία. Αυτές περιλαμβάνουν την ετοιμότητα των IDF, την προετοιμασία του εσωτερικού μετώπου για χιλιάδες  εισερχόμενους πυραύλους και ρουκέτες και – που είναι επίσης κρίσιμο- την εξασφάλιση της διεθνούς νομιμοποίησης για μια τέτοια κίνηση, ιδίως από τις ΗΠΑ. “Εάν οι συνθήκες δεν είναι ώριμες, τότε η τρέχουσα φθορά θα συνεχιστεί. Δεν έχει νόημα να πας σε πόλεμο αν δεν είσαι έτοιμος”, πρόσθεσε ο πρώην σύμβουλος.

Η Ουάσινγκτον

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν έχει επανειλημμένα καταστήσει σαφές, μεταξύ άλλων τις τελευταίες ημέρες, ότι δεν επιθυμεί την κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ και ότι προτιμά απείρως μια διπλωματική λύση και για τις δύο κρίσεις, και στην Γάζα και στα βόρεια σύνορα με τον Λίβανο.

Ωστόσο, με τις εντάσεις να κλιμακώνονται και τις προοπτικές  για σκληρά αντίποινα της Χεζμπολάχ να αυξάνονται, μετά τα γεγονότα της εβδομάδας, η ισραηλινή ηγεσία συζητάει όλο και πιο πολύ πώς θα πρέπει να είναι ένας πόλεμος με την οργάνωση, σύμφωνα με το πρόσωπο που γνωρίζει τις τρέχουσες σκέψεις της ισραηλινής κυβέρνησης. “Στο μυαλό ορισμένων πολιτικών ηγετών και ηγετών ασφαλείας, δεν υπάρχει εναλλακτική λύση από μια στρατιωτική επιχείρηση”, δήλωσε το πρόσωπο.

Ενώ ορισμένοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν μια περιορισμένη εκστρατεία με επίκεντρο το νότιο Λίβανο, άλλοι τάσσονται υπέρ μιας ευρύτερης επίθεσης. Όλοι όμως συμφωνούν σε ευέλικτες τακτικές και κινήσεις για να δημιουργηθεί μια “ασφαλής ζώνη” στο εσωτερικό του Λιβάνου, ώστε να καταστεί δυνατή η ασφαλής επιστροφή των κατοίκων του βόρειου Ισραήλ στα σπίτια τους.  Αλλά το πρόσωπο που γνωρίζει τον ισραηλινό σχεδιασμό του Ισραήλ σημείωσε πως ο κίνδυνος είναι ότι «μια μικρή επιχείρηση  θα μπορούσε ούτως ή άλλως να κλιμακωθεί σε πόλεμο πλήρους κλίμακας». “Οπότε, αν είναι έτσι, γιατί να μην αρχίσουμε με μια μεγάλη επιχείρηση;”

Ανεξάρτητα από αυτό, πολλοί αναλυτές αμφισβητούν εάν οποιαδήποτε από τις δύο επιλογές θα επιτύχει πραγματικά τον στόχο του Νετανιάχου να “αλλάξει την κατάσταση ασφαλείας στον Βορρά” ή απλώς θα κάνει τα πράγματα χειρότερα. Το Ισραήλ κατείχε για σχεδόν δύο δεκαετίες τη λεγόμενη “ζώνη ασφαλείας” στον νότιο Λίβανο. Είχε συνέχεια απώλειες μέχρι που αποσύρθηκε  τον Μάιο του 2000.

Το Ισραήλ μπορεί να ρισκάρει ότι η Χεζμπολάχ – στερούμενη εσωτερικών επικοινωνιών, διοίκησης και ελέγχου και φοβούμενη πρόσθετες παραβιάσεις της ασφάλειας παντού – δεν είναι σε θέση να προχωρήσει σε πόλεμο. Ωστόσο, οι προφανείς επιθέσεις του Ισραήλ και ο όρκος εκδίκησης των Λιβανέζων μαχητών αυξάνει περαιτέρω τις πιθανότητες η σύγκρουση που ξεκίνησε στη Γάζα τον περασμένο Οκτώβριο να εξαπλωθεί σε ολόκληρη την περιοχή.

“Είναι λυπηρό”, δήλωσε το άτομο που γνωρίζει τον ισραηλινό σχεδιασμό. Μετά από όλες αυτές τις πολεμικές συγκρούσεις και την αιματοχυσία “όλα θα τελειώσουν με τις ίδιες διπλωματικές συμφωνίες που βρίσκονται σήμερα στο τραπέζι”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ