Λευκορωσία: Μέσα στα κολαστήρια του Λουκασένκο – Μαρτυρίες για τους φρικτούς βασανισμούς κρατουμένων

Χιλιάδες άνθρωποι κρατούνται μέσα σε φυλακές και κέντρα κράτησης της Λευκορωσίας. Άνθρωποι που θεωρούνται πολιτικοί κρατούμενοι, είτε είναι πολιτικοί αντίπαλοι, είτε ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι είτε διαδηλωτές. Περίπου 7.000 Λευκορώσοι φυλακίστηκαν στις πολυπληθείς φυλακές της χώρας μέσα σε μέρες όταν βγήκαν στους δρόμους τον Αύγουστο του 2020 για να καταγγείλουν νοθεία στις προεδρικές εκλογές.

Έγιναν αναφορές για βασανιστήρια και ξυλοδαρμούς, αλλά οι συλλήψεις όπως και οι φυλακίσεις συνεχίστηκαν.

Πριν από τη σύλληψή του ο Προτασέβιτς είχε πει ότι φοβάται για τη θανατική ποινή που ισχύει ακόμη στη χώρα, καθώς οι Αρχές έχουν προσθέσει το όνομά του στη λίστα τρομοκρατών. Ένα σοκαριστικό βίντεο, φερόμενου πολιτικού ακτιβιστή που πέθανε την προηγούμενη εβδομάδα, έρχεται στη δημοσιότητα και απεικονίζει έναν άνδρα να πέφτει αναίσθητος στο κελί του. Επιδρομή έκαναν οι Αρχές στον μεγαλύτερο ανεξάρτητο ειδησεογραφικό ιστότοπο το Tut.by του οποίου οι κορυφαίοι συντάκτες φυλακίστηκαν.

Πολλοί από όσους φυλακίζονται οδηγούνται στο διαβόητο κέντρο κράτησης στην οδό Οκρεστίνα. Εκεί οδηγήθηκε και η σύντροφος του Προτασέβιτς Σοφία Σαπέγκα, σύμφωνα με τη μητέρα της. Εκείνος εικάζεται ότι μεταφέρθηκε σε άλλη φυλακή του Μινσκ, που χαρακτηρίζεται το κορυφαίο σωφρονιστικό κατάστημα. Σοκάρουν οι ανατριχιαστικές μαρτυρίες

Στο μεταξύ οι μαρτυρίες πρώην κρατουμένων προκαλούν ανατριχίλα για τη βαναυσότητα που αντιμετώπισαν και τα μαρτύρια που υπέστησαν στα χέρια των σωφρονιστικών υπαλλήλων,

Η 20χρονη Αλίνα που κρατήθηκε στην Οκρεστίνα τον περασμένο Αύγουστο όταν συνελήφθη από τις ειδικές δυνάμεις είπε: “Στην είσοδο στεκόταν ένας άνδρας που φώναζε “γρηγορότερα σκύλες!”. Του είπα “γιατί μας μιλάς έτσι;”. Με άρπαξε από τον λαιμό και με πέταξε στον τοίχο” είπε στο ρωσικό παράρτημα του του BBC. Υπό την απειλή για άσκηση βίας, υπέγραψε δήλωση χωρίς να γνωρίζει περί τίνος επρόκειτο. “Άντε υπόγραψε, αλλιώς θα σε βιάσω και θα σε κρατήσω για άλλες 20 ημέρες” φέρεται να της είπαν.

Άλλος κρατούμενος που ονομάζεται Σεργκέι περιέγραψε ότι αναγκάστηκε να σέρνεται όταν ξυλοκοπήθηκε επανειλημμένα. Η Διεθνής Αμνηστία είπε ότι κάποιοι πρώην κρατούμενοι περιέγραψαν τα σωφρονιστικά κέντρα ως θαλάμους βασανιστηρίων.

“Αναγκαζόμασταν να στεκόμαστε στην αυλή όλη τη νύχτα. Μπορούσαμε να ακούμε γυναίκες που ξυλοκοπούνταν” είπε άλλος άνδρας που έδειξε στο BBC τους μώλωπες.

Το καλοκαίρι του 2020 ο Valery Samalazau εργαζόταν ως ειδικός IT στη Μ. Βρετανία. Ο πατέρας τριών παιδιών ταξίδεψε στην πατρίδα του για να συμπληρώσει τα απαραίτητα έγγραφα ώστε να μπορέσει να ψηφίσει στην προεδρική εκλογή του Αυγούστου. Ο άνδρας πήγε στο Μινσκ για να δει έναν φίλο όταν ξέσπασαν οι διαδηλώσεις κατηγορώντας τον Λουκασένκο για νοθεία. “Περπατούσα μόνος στο πεζοδρόμιο όταν με περικύκλωσαν και με ρώτησαν. Απάντησα ευγενικά και έδειξα την ταυτότητά μου”είπε στην DW. Φορούσε ένα μπλουζάκι με ένα κρανία από το βιβλίο κόμικ “The Punisher” με την αστυνομία να τον κατηγορεί ότι ήταν σύμβολο του Γ Ράιχ και ότι αυτός ήταν υποστηρικτής του Azov Battalion, νεοναζιστικής ομάδας που πολεμούσε στην ανατολική Ουκρανία. Κατά τη σωματική έρευνα βρήκαν βρετανικές τραπεζικές κάρτες και μία κάρτα SIM από τη Μ. Βρετανία. “Πίστεψαν ότι είχαν πιάσει τον διοργανωτή των διαδηλώσεων”. Τον έσυραν πίσω από έναν σταθμό τρένου και τον ξυλοκόπησαν.

Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο αστυνομικό βαν υπό την υποψία ότι ήταν ξένος κατάσκοπος. “Το βαν είναι θάλαμος βασανιστηρίων με ρόδες. Πολλοί άνθρωποι ούρλιαζαν, έκλαιγαν, προσεύχονταν, ξερνούσαν εκεί μέσα. Έχασα δύο φορές τις αισθήσεις μου από τον πόνο” περιγράφει. Είχε τα χέρια του δεμένα στην πλάτη και μασκοφόροι άνδρες ψιθύρισαν στο αυτί του “προφανώς δεν φοβάσαι τον πόνο, αλλά θα σε κάνουμε να υποφέρεις”, Τα χέρια του μούδιασαν από τους ώμους και κάτω καθώς ο πόνος έγινε αφόρητος. Ο άνδρας τους ικέτευσε να δείξουν έλεος λέγοντας ότι ήταν πατέρας αλλά τον έδεσαν ακόμη πιο σφιχτά και έχασε τις αισθήσεις του, Μεταφέρθηκε σε φυλακή 30 μίλια από το Μινσκ μαζί με άλλους κρατουμένους. Ενώ οι υπόλοιποι βγήκαν από το βαν αυτόν τον κράτησαν μόνο του μέσα. Του είπαν να γονατίσει και μετά να σηκωθεί και να σταθεί, αλλά εκείνος σκόνταψε. Αξιωματικοί με κουκούλες τον κράτησαν στο τοίχωμα του βαν και τον έδειραν άγρια στο κεφάλι, τον κορμό και τα πόδια. “Με πέταξαν έξω από το βαν και με έκαναν να γονατίσω μέχρι να φωνάξουν το όνομά μου. Άλλη μία, άνδρες με μάσκες μου έδειξαν επιπλέον προσοχή” περιέγραψε ο ο Samalazau.

Ο ανεξάρτητος δημοσιογράφος Kacper Sienicki, από την Πολωνία κατηγορήθηκε ότι διοργάνωσε τις διαδηλώσεις καθώς είχε έρθει από τη Βαρσοβία να καλύψει το θέμα. Τον συνέλαβαν μαζί με τον φωτογράφο του στο Μινσκ στις 10 Αυγούστου και τον έσυραν στο αστυνομικό βαν. Στα μισά της διαδρομής τους έδειραν, “Ακούσαμε τις κραυγές ανθρώπων, είδαμε τα σημάδια από αίμα. Δεν μας έδωσαν νερό ή φαγητό. Δεν μας άφησαν να κοιμηθούμε, δεν μας επέτρεψαν να πηγαίνουμε τουαλέτα. Μόλις φτάσαμε στη φυλακή μας έδειραν και μας προσέβαλαν λόγω της εθνικότητάς μας. Μας κατηγόρησαν ότι ήμασταν οι εγκέφαλοι διοργανώνοντας κίνημα διαμαρτυρίας” είπε και αυτός στην DW. Μεταφέρθηκαν και αυτοί στη φυλακή Zhodzina όπου κρατήθηκαν για τρεις μέρες. Περιγράφει ότι ξυλοκοπήθηκε μέσα στο βαν ενώ ο συνεργάτης του δέχθηκε τόση κακομεταχείριση που λιποθύμησε. Όταν έφτασαν στη φυλακή, η αγριότητα έγινε ακόμη μεγαλύτερη, καθώς του έδεσαν τα χέρια πίσω από την πλάτη και τον ανάγκασαν να ξαπλώσει στο έδαφος με το πρόσωπο κάτω.

Οι αξιωματικοί απείλησαν να τον γρονθοκοπήσουν στο στόμα και τους ανάγκασαν να γονατήσουν. Είπε ότι όποιος διαμαρτυρόταν ή λύγιζε τον χτυπούσαν με ένα μπαστούνι. Μασκοφόροι περνούσαν από τους διαδρόμους που ήγαν γεμάτοι με κηλίδες αίματος και νε ουρλιαχτά. Για περίπου 72 ώρες δεν μπορούσαν να φάνε, να πιούνε ή να κοιμηθούν.

Η 28χρονη Yulia Bolievskaya, από το Μινσκ που βρισκόταν ως ανεξάρτητος εκλογικός παρατηρητής σε εκλογικό κέντρο συνελήφθη στις 9 Αυγούστου. Τη μετέφεραν στη φυλακή όπου την έβρισαν και την απείλησαν. Της πήραν τα πράγματά της και μαζί και τη φαρμακευτική αγωγή που έπαιρνε για χρόνια πάθηση. Πέρασε το πρώτο βράδυ σε φυλακή με 12 γυναίκες ενώ χωρούσαν μόλις έξι. Άκουγαν ουρλιαχτά από θύματα βασανισμού και ήταν αδύνατο να κοιμηθούν. Το επόμενο απόγευμα μεταφέρθηκε σε κελί όπου κρατούνταν 20 γυναίκες και ήταν δύσκολο ακόμη και να αναπνεύσει.

“Άνοιξαν την πόρτα και μας έριξαν παγωμένο νερό οπότε έπρεπε να καθίσουμε στο βρεγμένο έδαφος με βρεγμένα ρούχα” είπε στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων . Μία γυναίκα έχασε τις αισθήσεις της και όταν ο γιατρός έφτασε, δεν έκανε απολύτως τίποτα. Μεταφέρθηκε στη φυλακή Zhodzina έπειτα από συνοπτική δίκη όπου καταδικάστηκε σε τετραήμερη φυλάκιση. Σε αυτές τις ημέρες έφαγε μερικές φέτες ψωμί, παρέμεινε κρατούμενη σε ένα στενό κελί με άλλες 11 γυναίκες και οι φρουροί τις έβαλαν να πληρώσουν είδη υγιεινής.

Με πληροφορίες από BBC, DW, Daily Mail – Πηγή φωτό εξωφύλλου: Reuters

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ