Le Monde για Qatar Gate: Η βελγική έρευνα κινδυνεύει να βαλτώσει

Περισσότερο από ένα χρόνο μετά τη θεαματική αστυνομική επιχείρηση στις Βρυξέλλες, που έφερε στο φως το σκάνδαλο Qatar Gate, το μέλλον της υπόθεσης ενώπιον των δικαστηρίων φαίνεται αβέβαιο, με ορισμένες πηγές να κάνουν πλέον λόγο για αδιέξοδο που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και στην παύση της δίωξης, επισημαίνει σε άρθρο του ο ανταποκριτής της εφημερίδας Le Monde από τις Βρυξέλλες.

Της Μαρίας Δεναξά

Το ερώτημα εάν θα πραγματοποιηθεί η δίκη δεν φαίνεται πλέον ταμπού στους νομικούς κύκλους, σχολιάζει αρχικά ο δημοσιογράφος. “Θα είναι 50-50”, αναφέρει μια πηγή που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία της. Σε κάθε περίπτωση, οι διαρροές και, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι δημόσιες δηλώσεις των εμπλεκομένων -συμπεριλαμβανομένης της Ευας Καϊλή- έχουν πολλαπλασιαστεί τις τελευταίες εβδομάδες, επιβεβαιώνοντας τη νευρικότητα των διαφόρων εμπλεκομένων μερών. 

Ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας Frédéric Van Leeuw δήλωσε στο RTBF τον Σεπτέμβριο του 2023: “Είμαι ομοσπονδιακός εισαγγελέας εδώ και σχεδόν δέκα χρόνια και δεν έχω δει ποτέ τόση πίεση σε μια υπόθεση. Υπάρχουν διαρροές παντού, υπάρχουν ξένοι δικαστές που επικοινωνούν μαζί μας και μερικές φορές θέλουν να παρέμβουν στην έρευνα, υπάρχει ένα ξέσπασμα εναντίον του προηγούμενου ανακριτή και της οικογένειάς του. Για εμένα, αυτό είναι αηδιαστικό”. [..]

Η βουλευτική ασυλία είναι το θέμα που απασχολεί σήμερα τα δικαστήρια των Βρυξελλών, αναφέρει το ρεπορτάζ. Πιο συγκεκριμένα, ένα τμήμα του δικαστηρίου επανεξετάζει τη νομιμότητα της έρευνας, κατόπιν αιτήματος των δικηγόρων της Εύας Καϊλή, Sven Mary και Christophe Marchand, οι οποίοι θεωρούν ότι η ασυλία που απολάμβανε η Ελληνίδα ευρωβουλευτής παραβιάστηκε από την αρχή της έρευνας, γεγονός που θα πρέπει να καταστήσει την ποινική δίωξη απαράδεκτη.

Σύμφωνα με τους δικηγόρους, η υπόθεση δεν ξεκίνησε με τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν τον Δεκέμβριο του 2022, αλλά πέντε μήνες νωρίτερα, όπως προκύπτει από το κατηγορητήριο του εισαγγελέα που καλεί τον ανακριτή να αναλάβει την υπόθεση και να ξεκινήσει έρευνα.

Οι Βέλγοι ερευνητές, που ειδοποιήθηκαν από “ξένη υπηρεσία”, προσπαθούσαν ήδη να μάθουν περισσότερα για μια “εγκληματική οργάνωση” με “φίλους” στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τον Οκτώβριο του 2023, η εφημερίδα La Libre Belgique αποκάλυψε επίσης την ύπαρξη μιας άλλης αναφοράς σε μια άλλη έρευνα, εξίσου διακριτική, η οποία διεξαγόταν ταυτόχρονα σε μια ομάδα που εργαζόταν πάνω στο ισραηλινό κατασκοπευτικό λογισμικό Pegasus, ικανό να στοχεύει όλα τα smartphones για λογαριασμό ορισμένων κρατών. Εξετάστηκαν οι δραστηριότητες αρκετών βουλευτών χωρίς να αρθεί η ασυλία τους.

Σύμφωνα με δικαστική πηγή, η Εισαγγελία πέρασε στην αντεπίθεση, αμφισβητώντας την ιδέα ότι έχουν διαπραχθεί παρατυπίες, αλλά τώρα διατυπώνεται η υπόθεση ότι το Qatar Gate θα μπορούσε να γίνει Belgiumgate, με την υπονόμευση της όλης διαδικασίας. Σε κάθε περίπτωση, αυτή είναι η γραμμή της Ευας Καϊλή, όπως δήλωσε στις 9 Δεκεμβρίου 2023 στις βελγικές εφημερίδες Sudinfo. “Κατά παράβαση της ασυλίας μου, βρισκόμουν υπό παρακολούθηση από τις μυστικές υπηρεσίες και την αστυνομία”, εξήγησε [..].

Θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι τον Μάιο και την επόμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου των Βρυξελλών για τη δικαστική έκβαση της υπόθεσης. Η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία ζήτησε μάλιστα την επανεξέταση όλων των ενεργειών που έγιναν από την έναρξη της έρευνας. Εν τω μεταξύ, η ανακρίτρια αναμένεται να συνεχίσει τις έρευνές της.

Τέλος, σημειώνεται ότι οι υπερασπιστές της Καϊλή θέλουν, επίσης, να ρίξουν άπλετο φως στο καθεστώς μετάνοιας που χορηγήθηκε στον κ. Panzeri με αντάλλαγμα την ομολογία του: ήταν όντως πλήρης, όπως απαιτεί ο νόμος, ή υπήρχαν όροι για την προστασία ορισμένων τρίτων;

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ