Λαβρόφ – Τσαβούσογλου: Στο “τραπέζι” ο θαλάσσιος διάδρομος εξαγωγής σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια

Στο “τραπέζι” Ρωσίας και Τουρκίας θα τεθεί το σχέδιο αποναρκοθέτησης για την δημιουργία θαλάσσιων διαδρόμων, που θα διευκολύνουν την απρόσκοπτη εξαγωγή σιτηρών, από τα ουκρανικά λιμάνια. Οι συζητήσεις θα λάβουν χώρα στην Κωνσταντινούπολη, ενώ στη συνάντηση έχει προσκληθεί και η Ουκρανία.

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, σύμφωνα με αξιωματούχους, η Άγκυρα βρίσκεται εδώ και καιρό σε διαπραγματεύσεις και με τις δυο πλευρές και μάλιστα τουρκικά ΜΜΕ που επικαλούνται την ρωσική Izvestia αναφέρουν ότι ανώτεροι αξιωματούχοι με τους οποίους μίλησε η ρωσική εφημερίδα δήλωσαν ότι η Ρωσία και η Τουρκία συμφώνησαν ήδη σε ένα προσωρινό σχέδιο για την αναχώρηση πλοίων με σιτηρά από το Ουκρανικό λιμάνι της Οδησσού.

Σύμφωνα με το σχέδιο, οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις θα είναι υπεύθυνες για την εκκαθάριση ναρκών στην παράκτια περιοχή της Οδησσού.

Συμφωνία και για ελεύθερη ναυσιπλοΐα στη Μαύρη Θάλασσα;

Το Bloomberg μετέδωσε ότι τα τουρκικά πλοία θα συνοδεύουν τα φορτωμένα με σιτηρά πλοία από την Οδησσό σε ουδέτερα ύδατα στη Μαύρη Θάλασσα και ρωσικά πολεμικά πλοία θα τα συνοδεύουν από εκεί μέχρι τον Βόσπορο.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επιβεβαίωσε ότι το ζήτημα των σιτηρών θα συζητηθεί κατά την επίσκεψη Λαβρόφ στην Άγκυρα.

Παράλληλα, ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολεξίι Ρέζνικοφ είχε επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ, επιβεβαιώνοντας ότι συζήτησαν το ενδεχόμενο μίας συμφωνίας για την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στη Μαύρη Θάλασσα.

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ