Λαβρόφ: Κάλεσμα στη Δύση για συνεργασία με τον Άσαντ

Λαβρόφ: Κάλεσμα στη Δύση  για συνεργασία με τον Άσαντ

 

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κάλεσε σήμερα τις δυτικές και τις αραβικές κυβερνήσεις να γεφυρώσουν τις διαφορές τους με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ και να συνεργαστούν μαζί του για να αντιμετωπιστούν οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Λαβρόφ σημείωσε ότι οι ΗΠΑ έκαναν με το Ισλαμικό Κράτος το ίδιος λάθος που είχαν κάνει με την αλ Κάιντα, η οποία δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1980, όταν ισλαμιστές μαχητές στο Αφγανιστάν πολεμούσαν με την υποστήριξη της Ουάσινγκτον τους Σοβιετικούς.

«Πιστεύω ότι οι δυτικοί πολιτικοί ήδη συνειδητοποιούν την αυξανόμενη και γρήγορα εξαπλούμενη απειλή της τρομοκρατίας», σημείωσε ο Ρώσος υπουργός αναφερόμενος στην προέλαση του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ.

«Και σύντομα θα πρέπει να επιλέξουν τι είναι πιο σημαντικό: μια αλλαγή του (συριακού) καθεστώτος για να ικανοποιήσουν τις προσωπικές τους αντιπάθειες διακινδυνεύοντας μια επιδείνωση της κατάστασης πέραν από κάθε έλεγχο ή η εξεύρεση ρεαλιστικών τρόπων να ενώσουμε τις δυνάμεις μας εναντίον της κοινής απειλής».

Η Ρωσία είναι ο πιο σημαντικός διεθνής υποστηρικτής του Άσαντ στον εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται στη χώρα από τον Μάρτιο του 2011, ενώ οι ΗΠΑ και η Δύση, όπως και πολλές χώρες του Κόλπου, υποστήριζαν τους εξεγερμένους που επιθυμούν την ανατροπή του Άσαντ.

Το Ισλαμικό Κράτος έχει πλέον εξελιχθεί στην ισχυρότερη ομάδα των εξεγερμένων και έχει θέσει υπό τον έλεγχό του μεγάλες περιοχές στη Συρία και το Ιράκ κηρύσσοντας σε αυτές ένα χαλιφάτο.

«Αρχικά οι Αμερικανοί και κάποιοι Ευρωπαίοι μάλλον χαιρέτισαν (το ΙΚ) καθώς πολεμούσε εναντίον του Μπασάρ αλ Άσαντ. Το υποδέχθηκαν όπως είχαν υποδεχθεί τους μουτζαχεντίν οι οποίοι στη συνέχεια σχημάτισαν την αλ Κάιντα και μετά η αλ Κάιντα σαν μπούμερανγκ επιτέθηκε την 11η Σεπτεμβρίου», είπε ο Λαβρόφ.

«Το ίδιο συμβαίνει τώρα», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ άρχισαν να πολεμούν εναντίον των τζιχαντιστών μόνο όταν αυτοί ξεκίνησαν την προέλασή τους στο Ιράκ και πλησίασαν στη Βαγδάτη.

Εξάλλου ο Λαβρόφ σημείωσε ότι οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι έχουν αρχίσει να παραδέχονται «την αλήθεια την οποία εδώ και καιρό αναγνώριζαν σε ιδιωτικές τους συζητήσεις, ότι δηλαδή για την περιοχή και για τα συμφέροντα της Δύσης η βασική απειλή δεν είναι το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ, αλλά η πιθανή απειλή να καταλάβουν την εξουσία στη Συρία και σε άλλα κράτη στην περιοχή τρομοκράτες».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ