Λαγκάρντ: Είναι καιρός να περάσουμε στη δράση

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ κάλεσε σήμερα τις μεγαλύτερες οικονομίες της υφηλίου να «περάσουν στη δράση» για να αποφευχθεί η υποχώρηση του ρυθμού της παγκόσμιας ανάπτυξης, μερικές ημέρες πριν από τη σύνοδο της Ομάδας των Είκοσι (G20) πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών του κόσμου στην Κωνσταντινούπολη.

«Είναι καιρός να περάσουμε στη δράση. Το διακύβευμα είναι μεγάλο. Εάν δεν αναληφθεί δράση, το υπερδεξαμενόπλοιο της παγκόσμιας οικονομίας μπορεί να συνεχίσει να παραμένει κολλημένο στα αβαθή της ανεπαρκούς ανάπτυξης και της πενιχρής δημιουργίας θέσεων εργασίας», έγραψε η Λαγκάρντ στο μπλογκ της στον ιστότοπο του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με την Κριστίν Λαγκάρντ, οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών της G20, οι οποίοι συναντώνται την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη στην οικονομική πρωτεύουσα της Τουρκίας, πρέπει να θέσουν επειγόντως σε εφαρμογή «φιλόδοξες» διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ικανές να διοχετεύσουν άλλα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια στο παγκόσμιο ΑΕΠ.

«Έχουμε ανάγκη μια αποφασιστική επιτάχυνση για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε πεδία όπως είναι αυτά του εμπορίου, της παιδείας, της υγείας και των αποτελεσματικών υποδομών», σημείωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Η παγκόσμια οικονομία μπορεί να επωφεληθεί από την «ορμή» που σημαίνει η μείωση της τιμής του πετρελαίου στις αγορές, αλλά επίσης μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα λόγω της «υπέρμετρης μεταβλητότητας» η οποία συνδέεται με την εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, προειδοποίησε η Λαγκάρντ, η οποία εμφανίστηκε ακόμη να φοβάται ότι η Ευρώπη θα παραμείνει σε μια «ασαφή» θέση για μια μακρά περίοδο.

Η άνοδος της συναλλαγματικής ισοτιμίας του δολαρίου έναντι των σημαντικότερων άλλων νομισμάτων αποτελεί έναν ακόμη «κίνδυνο», ειδικά για τις αναδυόμενες οικονομίες, χώρες όπου οι τράπεζες και οι εταιρείες συνάπτουν δανειακές συμφωνίες αποτιμημένες στο αμερικανικό νόμισμα, καθώς η πορεία του δολαρίου ενδέχεται να περιπλέξει τις χορηγήσεις, σύμφωνα με τη Λαγκάρντ.

 

Διαβάστε επίσης:

Ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα: Αυτά συζήτησα με τον Αλέξη Τσίπρα

“Οι Ευρωπαίοι ζυγίζουν το κόστος ενός Grexit” αναφέρουν αμερικανικές εφημερίδες 

Ο “Agios Varoufakis” ενός Ισπανού blogger – ΦΩΤΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ