Κύπρος: Τουρκική φρεγάτα καταδίωξε το Princess

Κύπρος: Τουρκική φρεγάτα καταδίωξε το Princess

Από τουρκική φρεγάτα καταδιώχθηκε το νορβηγικό σεισμογραφικό πλοίο Princess, επειδή όπως υποστηρίζουν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, μπήκε σε «ύδατα τουρκικής αρμοδιότητας».

Το υπό νορβηγική σημαία σεισμογραφικό Princess,  διεξάγει τρισδιάστατες έρευνες στο τεμάχιο 9 εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, “την 1η Φεβρουαρίου 2014 στις 18.40 το υπό νορβηγική σημαία ερευνητικό πλοίο Princess, το οποίο διεξήγαγε τις έρευνές του ανατολικά της νήσου Κύπρος, μπήκε σε θαλάσσια ύδατα που είναι υπό τουρκική αρμοδιότητα. Έπειτα από προειδοποίηση της τουρκικής φρεγάτας Giresun, η οποία βρίσκεται στην περιοχή στο πλαίσιο της Επιχείρησης Ασπίδα Μεσογείου, στις 23. 50 διασφαλίστηκε η αποχώρησή του από τα θαλάσσια ύδατα τα οποία είναι υπό τουρκική αρμοδιότητα”.

Η τουρκική φρεγάτα Giresun, συνοδεύει το ερευνητικό τουρκικό πλοίο Μπαρμπαρός Χαϊρετίν Πασά.

Η Κυπριακή κυβέρνηση, όπως δήλωσε στο SigmaLive, o αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βικτωρας Παπαδόπουλος, διερευνά το περιστατικό μετά από νέα δεδομένα που προέκυψαν το πρωί από τη νορβηγική εταιρεία. Προηγουμένως οι πληροφορίες που υπήρχαν υποστήριζαν ότι δεν υπήρξε καμία παρενόχληση.

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου, επιβεβαίωσε ότι το νορβηγικό πλοίο έχει παρενοχληθεί από την τουρκική φρεγάτα επισημαίνοντας ότι αυτό που έγινε, είναι συχνό φαινόμενο. Τόνισε επίσης ότι εντός της ημέρας θα γίνουν όλες οι καταγγελίες που επιβάλλονται από το Υπουργείο Εξωτερικών.

“Η στρατηγική της Τουρκίας είναι μέσα από απειλές και προκλήσεις να δημιουργεί ένταση στην περιοχή”, ανέφερε ο Υπουργός Άμυνας. Η καλύτερη απάντηση, είπε,  είναι  η υλοποίηση των σχεδιασμών όσον αφορά τον ενεργειακό πλούτο. Ο υπουργός έστειλε το μήνυμα ότι “δεν απεμπολούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και δεν θα δεχθούμε να σταματήσουν οι σχεδιασμοί για τη δημιουργία ομπρέλας ενεργειακής ασφάλειας”.

Πηγή:sigmalive.com

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ