Κύπρος: Το debate πριν τις εκλογές

Κύπρος: Το debate πριν τις εκλογές

 

Κορυφώνεται η αγωνία στην Κύπρο καθώς αύριο θα διεξαχθούν οι επαναληπτικές εκλογές για την ανάδειξη του προέδρου της Δημοκρατίας.

Τα μεσάνυχτα ολοκληρώθηκε η προεκλογική εκστρατεία των δύο υποψηφίων. Οι δύο υποψήφιοι Νίκος Αναστασιάδης και Σταύρος Μαλάς έκλεισαν την αυλαία της προεκλογικής περιόδου και τώρα ο λόγος δίνεται στους 545.000 εκλογείς, οι οποίοι με την ψήφο τους θα καθορίσουν το μέλλον της Κύπρου.

Περίπου το 3% τοις εκατόν των ψηφοφόρων θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στο εξωτερικό, σε 26 πόλεις σε διάφορες χώρες.

Η ψηφοφορία θα αρχίσει στις επτά το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις έξι το απόγευμα, με μια ώρα διακοπή το μεσημέρι. Αναμένεται ότι το αργότερο ως τις οκτώ το βράδυ της Κυριακής, να είναι γνωστός ο νέος πρόεδρος, ενώ η τελετή ανακήρυξης του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας υπολογίζεται να γίνει γύρω στις δέκα το βράδυ.

Το τελευταίο debate των δύο υποψηφίων

Οι δύο υποψήφιοι για την Προεδρία της Δημοκρατίας την Παρασκευή ανέπτυξαν τις θέσεις τους για την επόμενη ημέρα των εκλογών.

Αναφέρθηκαν κυρίως στα θέματα τις οικονομίας ενώ σχολίασαν και θέματα της επικαιρότητας.

Ο Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε ότι σε περίπτωση εκλογής του, προτεραιότητα της κυβέρνησής του θα είναι «η διαχείριση της βιωσιμότητας του χρέους, ώστε να αποτραπούν οι ιδιωτικοποιήσεις με τις οποίες, συμφώνησε η κυβέρνηση».

Θα μελετηθούν, είπε ο κύριος Αναστασιάδης, οι όροι του μνημονίου και θα γίνει διαπραγμάτευση ώστε να διορθωθούν στρεβλώσεις σε βάρος ευπαθών ομάδων. Ανέφερε επίσης ότι θα καταβληθεί προσπάθεια να μην οδηγηθεί το κράτος σε στάση πληρωμών. Ήδη, είπε, έχει κάνει βολιδοσκοπήσεις και έχει εξασφαλίσει διαβεβαιώσεις για βραχυπρόθεσμο δάνειο. Απέφυγε ωστόσο να αποκαλύψει οτιδήποτε.

Διαβεβαίωσε εξάλλου ότι θα επιδιώξει συνεργασία με όλους, περιλαμβανομένων του ΑΚΕΛ και του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, υπό την προϋπόθεση, όπως είπε, ότι δεν θα ενεργούν με τρόπο που θα μειώνει την κυβερνητική πολιτική. Ας μην έχουν κάποιοι την εντύπωση, είπε, ότι ζούν σε ανάκτορα και θα κυβερνούν με τρόπο που θα ζημιώνει τον τόπο μέσα από τις ιδεοληψίες τους.

Από την πλευρά του ο Σταύρος Μάλας ανέφερε ότι «το μνημόνιο έχει καθορίσει το πλαίσιο στο οποίο οφείλουμε να κινηθούμε», προσθέτοντας ωστόσο ότι υπάρχουν περιθώρια μικρών αναπροσαρμογών που αφορούν τις ασθενέστερες ομάδες του πληθυσμού.

Είπε επίσης ότι θα πρέπει να συζητηθεί με την τρόικα το θέμα της χρηματοδότησης ώστε να εξασφαλιστούν οι βασικές ανάγκες του κράτους και των τραπεζών.

«Θα πρέπει», τόνισε, «να ληφθούν μέτρα προς την ανάπτυξη, ώστε να εξασφαλιστεί η απευθείας χρηματοδότηση των τραπεζών, και να μην χρειαστεί η υλοποίηση οποιουδήποτε ακραίου σεναρίου».

Ξεκαθάρισε επίσης ότι «δεν τίθεται θέμα ιδιωτικοποιήσεων, προσθέτοντας ότι από τη στιγμή που θα υπογραφεί η σύμβαση το χρέος θα είναι βιώσιμο».

 

 

Πηγή: bankingnews.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ