Κύπρος: Εμπρησμοί και εκρηκτικοί μηχανισμοί σε σχολεία – Τι κρύβεται πίσω από τις επιθέσεις

Εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη τα ξημερώματα σε Δημοτικό σχολείο στο Ζακάκι, στη Λεμεσό της Κύπρου.

Στο σημείο έσπευσαν άμεσα αστυνομικοί, καθώς και πυροτεχνουργός, σύμφωνα με τον οποίο η έκρηξη οφείλεται σε πυροδότηση αυτοσχέδιου εκρηκτικού αντικειμένου το οποίο τοποθετήθηκε στη βάση πόρτας.
Από την έκρηξη προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημιές στην πόρτα και τα παράθυρα της αίθουσας, καθώς επίσης και σε διπλανή αίθουσα. Ζημιές προκλήθηκαν και στα παράθυρα της εκκλησίας της Αγίας Βαρβάρας που είναι απέναντι από το σχολείο.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα κυπριακά ΜΜΕ, εντοπίστηκε και δεύτερος αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός στο σημείο, που πυροδοτήθηκε, ωστόσο δεν εξερράγη.   Το σχολείο θα παραμείνει σήμερα κλειστό.
Το σημείο παρέμεινε αποκλεισμένο, με την Αστυνομία να διεξάγει έρευνες για συλλογή στοιχείων, τα οποία ενδεχομένως να βοηθήσουν τις Αρχές, να φθάσουν στα ίχνη των δραστών, ενώ αναζητείται υλικό από κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης.​

Τα σενάρια για την έκρηξη

Υπενθυμίζεται ότι προχθές βρέθηκε εκρηκτικός μηχανισμός έξω από τα γραφεία του υπουργείου Παιδείας στην Λεμεσό.  Τα περιστατικά αυτά, όπως ανέφερε ο Alpha, έρχονται σε μία περίοδο που καταγράφονται διαμαρτυρίες γονέων κατά των μέτρων για τον κορονοϊό.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να τοποθέτησαν τη βόμβα αντιεμβολιαστές.

Το μέλος του Συνδέσμου Γονέων του σχολείου Μιχάλης Σαββίδης καταδίκασε την εγκληματική ενέργεια και τόνισε ότι “είναι λυπηρό να έρχεσαι εδώ το πρωί στο σχολείο και να μην υπάρχουν παιδιά.

“Είναι καταδικαστέο, λυπηρό. Δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς έγινε ακόμα. Τοποθετήθηκαν δύο εκρηκτικοί μηχανισμοί, ο ένας εξερράγη, ο άλλος όχι. Θα μπορούσαμε να ερχόμασταν εδώ το πρωί και να είχαμε άλλα θέματα” δήλωσε στον ΑLPHA. Ερωτηθείς ο κύριος Σαββίδης εάν η έκρηξη σχετίζεται με αντιδράσεις γονέων σε σχέση με τα νέα μέτρα που επιβλήθηκαν στα σχολεία για την αντιμετώπιση της έξαρσης κρουσμάτων κορονοϊού, παράπεμψε στις αστυνομικές έρευνες.

“Μπορεί να είναι για οποιοδήποτε λόγο, δεν είχαμε οποιοδήποτε θέμα, τις τελευταίες ημέρες ήταν ήρεμη η κατάσταση. Η Αστυνομία θα μας πει εάν έχει να κάνει με αυτό, εμείς στο σχολείο είχαμε συζητήσεις, αλλά όχι έντονες. Είμαι σίγουρος ότι δεν είναι από γονέα δικό μας.”

Εμπρησμός σε σχολείο στη Λευκωσία

Tην ίδια ώρα, ξέσπασε φωτιά σε αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου Δευτέρας στη Λευκωσία. Οι εμπρηστές έγραψαν με σπρέι στην είσοδο, «κάτω τα χέρια από τα παιδιά μας, προδότες».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Ανδρέα Κεττή, στο σημείο έσπευσαν δύο πυροσβεστικά οχήματα από τον Σταθμό Λακατάμιας και η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο.

Τα αίτια θα διερευνηθούν από την Αστυνομία. Παράλληλα το σχολείο θα παραμείνει κλειστό.

Πηγή πληροφοριών και φωτό: cyprustimes.com, reporter.com.cy,alpha Κύπρου, philenews.com

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ