Κύμα μεταναστών στη Σικελία

Κύμα μεταναστών στη Σικελία

Σχεδόν 350 μετανάστες έφτασαν στις νότιες ακτές της Ιταλίας σήμερα αφού το ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό τους διέσωσε τους από πλεούμενα που αντιμετώπιζαν πρόβλημα στα Στενά της Σικελίας τις τελευταίες 24 ώρες, όπως ανακοίνωσαν οι ιταλικές αρχές.

Περίπου 250 επίδοξοι μετανάστες, οι οποίοι υποστήριξαν ότι είναι πολίτες της Συρίας και της Αιγύπτου, έφθασαν στις Συρακούσες, στην ανατολική Σικελία, αφού διασώθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας από ένα σκάφος του ιταλικού πολεμικού ναυτικού σε απόσταση περίπου 100 ναυτικών μιλίων (185 χλμ.) από τις ακτές.

Ανάμεσα στους μετανάστες είναι μια γυναίκα που γέννησε ένα μικρό κορίτσι κατά την διάρκεια του ταξιδιού. Μόλις έφτασαν στις ακτές, τόσο η μητέρα όσο και το βρέφος διακομίστηκαν σε νοσοκομείο, μαζί με άλλη μία ετοιμόγεννη γυναίκα που επέβαινε στο σκάφος από το οποίο διασώθηκαν οι μετανάστες.

Μια δεύτερη άφιξη σημειώθηκε κατά την διάρκεια της νύχτας στο Πορτοπάλο ντι Κάπο Πάσερο, ένα χωριό στο νοτιοανατολικό άκρο της Σικελίας, όπου ένα σκάφος με 93 μετανάστες προσάραξε κοντά στις ακτές. Η ακτοφυλακή επενέβη και το ρυμούλκησε στο τοπικό λιμάνι.

Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA, οι μετανάστες είναι Ιρανοί, Σύροι και Αφγανοί.

Μια τρίτη ομάδα περίπου 150 μεταναστών σε ένα τρίτο πλοίο εξακολουθεί να βρίσκεται στα ανοιχτά και να περιμένει να μεταφερθεί σε ιταλικά σκάφη και με αυτά να φτάσει στη Σικελία, κατά την ίδια πηγή.

Η Ιταλία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σχεδόν καθημερινή ροή πλεούμενων με επίδοξους μετανάστες τις τελευταίες εβδομάδες. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα 366 άνθρωποι πνίγηκαν σε ένα ναυάγιο στα ανοικτά του νησιού Λαμπεντούζα, όπου χιλιάδες μετανάστες χωρίς χαρτιά φθάνουν κάθε χρόνο.

Η τραγωδία αυτή – μετά την οποία ακολούθησε άλλο ένα ναυάγιο στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Λαμπεντούζα και στη Μάλτα, με τουλάχιστον 38 νεκρούς – ώθησε τη Ρώμη και τη Βαλέτα να ζητήσουν μετ’ επιτάσεως τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να προληφθούν περισσότεροι θάνατοι μεταναστών.

«Η Ευρώπη. . . δεν μπορεί να παραμένει θεατής, εάν ενεργήσει κατ’ αυτό τον τρόπο θα πεθάνει μαζί με αυτές τις εκατοντάδες ανθρώπους», σχολίασε ο Ενρίκο Λέτα, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, μιλώντας στο κοινοβούλιο της χώρας του πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Πέμπτη και την Παρασκευή στην οποία αναμένεται να συζητηθεί η κρίση που προκαλεί το κύμα μετανάστευσης.

«Η καμπάνα χτυπάει για όλους, για την ενωμένη Ευρώπη και για κάθε ένα από τα κράτη μέλη της ξεχωριστά, περιλαμβανομένων ακόμη και αυτών που απέχουν πολύ από την Μεσόγειο», επισήμανε ο Λέτα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ