Κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Σε θέσεις «μάχης» οι αγρότες σε όλη την Ευρώπη

Εξαπλώνεται το κίνημα των αγροτών σε όλη την Ευρώπη, ενώ τα τρακτέρ πολιορκούν ήδη Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα.

Οι αγρότες εμφανίζονται αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, αναφέρει σε ρεπορτάζ της η ΕΡΤ, με την Κομισιόν – ενόψει της Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη – σε μια προσπάθεια να απαντήσει στα αιτήματά τους, να ανακοινώνει νέα μέτρα.

Η Κομισιόν έκανε ένα πρώτο βήμα και πρότεινε κάποιες εξαιρέσεις σε ορισμένες από τις υποχρεώσεις που έχουν οι αγρότες. Τώρα, εναπόκειται στα κράτη μέλη να τις εξετάσουν πριν γίνουν τα επόμενα βήματα.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να παραταθούν κατά ένα χρόνο οι εξαιρέσεις σε δασμούς που αφορούν σε αγροτικά ουκρανικά προϊόντα, όπως φρούτα και λαχανικά, θέτοντας ταυτόχρονα ένα είδους φρένο σε περίπτωση που παρατηρηθεί αλόγιστη εισαγωγή σε πουλερικά, αυγά και ζάχαρη. Ωστόσο, αυτό ήταν ένα μέτρο το οποίο δεν χαροποίησε ιδιαίτερα μια μερίδα κρατών μελών – μεταξύ των οποίων και η Γαλλία. Πάντως, το ζήτημα των αγροτικών κινητοποιήσεων προστέθηκε στις υποθέσεις της ατζέντας της Συνόδου.

Οι Βέλγοι αγρότες είναι αποφασισμένοι να δώσουν ηχηρό παρών την ώρα που θα είναι σε εξέλιξη η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών των κρατών – μελών την Πέμπτη.

Υπό πολιορκία το Παρίσι: Στην κεντρική αγορά τροφίμων οι αγρότες – Προσαγωγές για παρεμπόδιση κυκλοφορίας

Μία «ανάσα» από το Παρίσι βρίσκονται τα κομβόι των Γάλλων αγροτών που διαμαρτύρονται με κάθε τρόπο. Ο Γάλλος πρόεδρος αντιμετωπίζει ίσως τη μεγαλύτερη αγροτική αντίδραση στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα να εκφράζονται φόβοι για επιστροφή των «κίτρινων γιλέκων» στη Γαλλία.

Για ενα 24ωρο, αστυνομικοί και χωροφύλακες προσπαθούσαν να μπλοκάρουν τους αγρότες ώστε να μην φτάσουν στον προορισμό τους, στη χονδρική αγορά τροφίμων Ρανζίς (Rungis), 20 χιλιόμετρα απο το Παρίσι. Αυτή ήταν η «κόκκινη γραμμή» της κυβέρνησης.

Ωστόσο, οι αγρότες με τα τρακτέρ ξεγέλασαν τις τοπικές αρχές (οδηγώντας απο την αλλη άκρη της Γαλλίας) και έφτασαν τελικά στο Ρανζίς, δηλώνοντας ότι θα περάσουν την νύχτα εκεί. Η αστυνομία προχώρησε σε προσαγωγές για παρεμπόδιση κυκλοφορίας.

Παράλληλα, το πρωί (31/1) ο Πρωθυπουργός Ατάλ συναντήθηκε με μικρότερα αλλά πιο ριζοσπαστικοποιημένα συνδικάτα των αγροτών. «Συνεχίζουμε να λέμε οτι πρέπει να μπλοκάρουμε γιατί δεν λάβαμε ικανοποιητικές απαντήσεις σε σχέση με την απόγνωση των αγροτών» δήλωσε ο γεν. γραμματέας της Confédération paysanne, Stéphane Galais (Στεφάν Γκαλέ) μετά τη συνάντηση.

Εντωμεταξύ, και οι αγρότες της Ιταλίας και της Ισπανίας, έχουν βγει στους δρόμους, ενώνοντας τις δυνάμεις τους με αυτούς της Γαλλίας, του Βελγίου, της Γερμανίας αλλά και της Ελλάδας.

Στην Ιταλία, αγρότες απέκλεισαν την κυκλοφορία με εκατοντάδες τρακτέρ σε εισόδους και εξόδους αυτοκινητόδρομων κοντά στο Μιλάνο, στην Τοσκάνη και σε άλλες περιοχές τις τελευταίες ημέρες.

Σε όλη την ήπειρο οι αγρότες έχουν αποκλείσει τους δρόμους, ασκώντας έτσι πιέσεις στις κυβερνήσεις των χωρών τους, εν όψει της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ