Για την επόμενη μέρα στην Συρία και την Μέση Ανατολή αλλά και τον ρόλο της Τουρκίας μίλησε ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κώστας Υφαντής στον Νίκο Χατζηνικολάου και την συχνότητα του Realfm 97,8.
«Η συριακή αντιπολίτευση που αυτή τη στιγμή ειρηνικά κατέλαβε την εξουσία, και αυτό είναι σημαντικό, δεν είναι ενιαία. Είναι ένα αμάλγαμα πολλών, μεταξύ των οποίων, οι πιο ισχυροί είναι αυτές οι τζιχαντιστικές ομάδες, τις οποίες τώρα ταυτοποιήσαμε με καταγωγή από την Αλ Κάιντα και οι οποίες, θεωρητικά πάντα, έχουν γίνει μετριοπαθέστερες. Δεν ξέρω αν αυτό είναι δυνατόν. Έτσι τουλάχιστον επικοινωνούν τον εαυτό τους προς τα έξω αυτές τις πρώτες ημέρες», είπε ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων.
Και συνέχισε: «Υπάρχουν κερδισμένοι και χαμένοι. Οι κερδισμένοι σε αυτή την υπόθεση, πέρα από το τι συμβαίνει στο εσωτερικό της Συρίας, είναι όλοι εκείνοι οι οποίοι ήθελαν την αποχώρηση του καθεστώτος Άσαντ, με πρώτη από όλους την Τουρκία αλλά και δευτερευόντως με όλα εκείνα τα σουνιτικά καθεστώτα στην περιοχή, τα οποία δεν του είχαν καμία απολύτως εμπιστοσύνη».
«Μεγάλος κερδισμένος, θεωρητικά πάντοτε, είναι ο Λίβανος. Η Συρία ήταν βασικός παράγοντας της κακής μοίρας του Λιβάνου όλες τις προηγούμενες δεκαετίες. Ήταν ένα καθεστώς, το ασαντικό, το οποίο είχε προσπαθήσει να κάνει τον Λίβανο προτεκτοράτο της Συρίας και του Ιράν βεβαίως», τόνισε ο Κώστας Υφαντής.
«Οι χαμένοι είναι το Ιράν, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, είναι η Χεζμπολάχ και σε κάποιο βαθμό, αλλά αυτό μένει να φανεί, είναι όλοι εκείνοι οι οποίοι επένδυαν στο καθεστώς Άσαντ για την προβολή ισχύος στην περιοχή, όπως είναι η Ρωσία», σημείωσε ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων.
Στο ερώτημα αν η Τουρκία μπορεί μελλοντικά να προχωρήσει στην οριοθέτηση ΑΟΖ με το νέο καθεστώς στην Συρία, όπως είχε πράξει στο παρελθόν με την Λιβύη, ο Κώστας Υφαντής εξήγησε ότι «θα μπορούσε αλλά μην φανταστούμε ότι το νέο καθεστώς θα εξαρτάται για την επιβίωση του από την Τουρκία, όπως συνέβη στην περίπτωση της Λιβύης. Στην περίπτωση της Λιβύης, εάν δεν ήταν η Τουρκία, θα είχε καταρρεύσει εκείνο το καθεστώς και δεν είμαι σίγουρος ότι και άμεσα όποιοι είναι επικεφαλής- θα φανεί τις επόμενες ημέρες- η μέριμνα τους θα είναι η οριοθέτηση με την Τουρκία».
«Η πρώτη προτεραιότητα της Τουρκίας με το νέο καθεστώς νομίζω είναι οι Κούρδοι. Δηλαδή η διευθέτηση του κουρδικού. Να μην υπάρξει καμία απολύτως πιθανότητα να κινηθεί το κουρδικό στοιχείο. Δευτερευόντως η Τουρκία θα ασχοληθεί με ζητήματα οριοθέτησης (σ.σ. ΑΟΖ) έχω την αίσθηση. Το πρώτο που την ενδιαφέρει είναι οι Κούρδοι να παραμείνουν απομονωμένοι», ανέφερε ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων.
Παράλληλα για το σενάριο να ακολουθήσει η Συρία την πορεία της Λιβύης και να τριχοτομηθεί από τις αντίπαλες δυνάμεις ο Κώστας Υφαντής σημείωσε ότι «αυτό το σενάριο είναι παρά πολύ πιθανόν. Γιατί πρέπει εδώ να πούμε ότι δύσκολα φαντάζεται κανείς μία δημοκρατική μετάβαση στην Συρία. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Είδαμε τι συνέβη στο Ιράκ παραδείγματος χάριν. Άρα ο κίνδυνος ενός νέου εμφυλίου πολέμου είναι υπαρκτός».
«Σε αυτή τη συγκυρία, αυτές τις πρώτες ημέρες ή εβδομάδες είναι η αίσθηση που υπάρχει ότι εν πάση περιπτώσει δεν θα πάμε στο χειρότερο δυνατό σενάριο. Το κουρδικό στοιχείο νομίζω και αυτό, από ό,τι μπορώ να καταλάβω από τις αντιδράσεις των πρώτων ωρών, δεν έχει την πρόθεση να κινηθεί σε αυτή τη φάση οδηγώντας τα πράγματα σε σύγκρουση και με το νέο καθεστώς και με την Τουρκία. Νομίζω ότι οι περισσότεροι παίκτες είναι σε κατάσταση αναμονής γιατί δεν ξέρουμε τίποτα απολύτως για τις προθέσεις του νέου καθεστώτος», κατέληξε ο Κώστας Υφαντής.
Ακούστε το ηχητικό: