Κόσοβο: Μια ανάσα από την αναζωπύρωση του εθνικιστικού μίσους

Ένταση προκαλεί στο βόρειο Κόσοβο η απόφαση της Πρίστινας για αντικατάσταση όλων των σερβικών πινακίδων κυκλοφορίας. Σήμερα το απόγευμα οι σειρήνες ήχησαν σε όλες τις πόλεις του βορείου Κοσόβου όπου οι Σέρβοι αποτελούν πλειοψηφία, ενώ το Βελιγράδι διαψεύδει επιχείρηση του Σερβικού Στρατού.

Δύο οδικές αρτηρίες που οδηγούν προς τα διοικητικά σύνορα του Κοσσυφοπεδίου (Κόσοβου) με την Σερβία αποκλείστηκαν από Σέρβους που έστησαν οδοφράγματα, τοποθετώντας βαριά φορτηγά οχήματα κάθετα στον δρόμο. Στον αποκλεισμό των δρόμων οι Σέρβοι προέβησαν μετά από πληροφορία ότι οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας του Kοσόβου κατευθύνονται προς τα διοικητικά σύνορα με την Σερβία. Η πληροφορία αυτή διαψεύστηκε από τον διοικητή του βορείου τομέα της αστυνομίας της πόλης Μιτρόβιτσα, Μπέσιμ Χότι. Στο βόρειο τμήμα της πόλης Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα, οι Σέρβοι διαδηλώνουν στην κεντρική πλατεία, ενώ ταυτόχρονα στο νότιο τμήμα της πόλης, όπως αναφέρουν δημοσιογραφικές πληροφορίες, προετοιμάζουν συγκεντρώσεις και οι Αλβανοί.

Κατά μήκος του ποταμού Ίμπαρ που χωρίζει το βόρειο και το νότιο τμήμα της Μιτρόβιτσα έχουν αναπτυχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και στρατιώτες της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης KFOR.

Το Κόσοβο αποτελούσε αυτόνομη επαρχία της Σερβίας, με πολύ μεγάλο τμήμα του πληθυσμού της να είναι Αλβανοί.  Μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου στην Γιουγκοσλαβία η αλβανόφωνη κυβέρνηση στην πρωτεύουσα Πρίστινα,  κήρυξε την ανεξαρτησία της επαρχίας από το Βελιγράδι, το οποίο αντέδρασε, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει ακόμα ένας αιματηρός πόλεμος, αυτή τη φορά ανάμεσα στους κατοίκους του Κοσόβου, με την σθεναρή υποστήριξε του Σερβικού Στρατού. Το Βελιγράδι, αποδυναμωμένο, πολιτικά και στρατιωτικά από τον εμφύλιο πόλεμο, δεν μπόρεσε να κρατήσει την επαρχία στην αγκαλιά της Σερβίας.  Η επαρχία ακόμα και τώρα στην ουσία είναι μοιρασμένη. Το βόρειο τμήμα της αποτελείται από Σέρβους στην πλειοψηφία κατοίκους, ενώ το νότιο τμήμα της από Αλβανούς, οι οποίοι όμως αποτελούν το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού του Κοσόβου. Η Κόσβσκα Μιτρόβιτσα αποτέλεσε κλασικό παράδειγμα διχασμού. Ο ποταμός  Ίμπαρ που τη διαρρέει την χωρίζει σε δύο τομείς, τον αλβανόφωνο, νότιο και τον σερβικό βόρειο. Η πόλη έχει γίνει θέατρο σφοδρότατων και πολύ αιματηρών  συγκρούσεων. Επισήμως δεν υπάρχουν σύνορα, παρά μόνο διοικητικά όρια.

Το υπουργείο Άμυνας της Σερβίας διαψεύδει όλες τις πληροφορίες που διαδίδονται στο Διαδίκτυο περί εισόδου του σερβικού στρατού στο Κόσοβο. «Εξαιτίας του μεγάλου όγκου παραπληροφόρησης που σκόπιμα διοχετεύει η Πρίστινα και των πληροφοριών που διαδίδονται μέσω ψεύτικων λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε ορισμένους ιστότοπους, και στις οποίες αναφέρεται ότι υπήρξαν συγκρούσεις μεταξύ του σερβικού στρατού και της αποκαλούμενης αστυνομίας του Κοσόβου,  το υπουργείο ‘Αμυνας ανακοινώνει: Προς το παρόν, ο σερβικός στρατός δεν έχει περάσει τη διοικητική γραμμή και δεν έχει εισέλθει με κανέναν τρόπο στο έδαφος του Κοσόβου», αναφέρει η ανακοίνωση του σερβικού υπουργείου άμυνας.

Σημειώνεται ότι από νωρίς το απόγευμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε ιστότοπους από την Ουκρανία και τη Ρωσία διαδίδονταν ψευδείς πληροφορίες για ένοπλες συγκρούσεις του σερβικού στρατού με Αλβανούς στο βόρειο Κόσοβο όπου υπήρχαν και απώλειες.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ)

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ