ΠΟΥ: Ελάχιστο φως στην έρευνα για την προέλευση του κορονοϊού – Αποκλείεται η διαρροή από εργαστήριο

Ελάχιστο φως στο ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού έριξε η 12ήμερη έρευνα της ομάδας εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που βρίσκεται στη Γουχάν ερευνώντας την προέλευση της πανδημίας. Σε μία συνέντευξη Τύπου από τη Γουχάν, την πόλη στην κεντρική Κίνα που αποτέλεσε το επίκεντρο της πανδημίας του κορονοϊού, οι επικεφαλής της κινεζικής αντιπροσωπείας και του ΠΟΥ δήλωσαν ότι δεν μπόρεσαν να συμπεράνουν αν ο ιός μεταφέρθηκε κατευθείαν από ζώο σε άνθρωπο ή μέσω ενδιάμεσου ξενιστή. Είπαν πως είναι εξαιρετικά απίθανο ο ιός να μεταδόθηκε ως αποτέλεσμα εργαστηριακού ατυχήματος. Όπως επεσήμανε ο Πέτερ Μπεν Εμπαρεκ, εμπειρογνώμονας του ΠΟΥ και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που ταξίδεψε στην Κίνα, η έρευνά τους δεν μετέβαλε δραματικά την εικόνα για την εμφάνιση της επιδημίας, αλλά απέδωσε νέες πληροφορίες.

Η διεθνής ομάδα ανακοίνωσε ότι δεν βρήκε στοιχεία που να συνομολογούν στην παρουσία του ιού στην κινεζική αυτή πόλη πριν από την ανακοίνωση της εμφάνισής του τον Δεκέμβριο 2019, ούτε εντόπισε το ζώο από το οποίο προήλθε η νόσος. Όπως τόνισαν οι επικεφαλής της ομάδας στη συνέντευξη Τύπου, που διήρκεσε περίπου τρεις ώρες, ο ιός, επισήμως αποκαλούμενος SARS-CoV-2, εξαπλώθηκε στην πόλη Γουχάν της κεντρικής Κίνας τον Δεκέμβριο του 2019 παράλληλα, τόσο εντός όσο και εκτός της ψαραγοράς Χιουάναν, κάτι, που όπως είπαν, υποδηλώνει ότι η αγορά δεν ήταν η αρχική πηγή της πανδημίας.

Παράλληλα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Washington Post, απέρριψαν ως “απίθανη” μια άλλη τοποθεσία που αναφέρεται ως πηγή του ιού, και αυτή είναι τα εργαστήρια στο τοπικό Ινστιτούτο της Ιολογίας της πόλης. Ο Πέτερ Μπεν Εμπαρεκ, ο Δανός εμπειρογνώμονας για την ασφάλεια των τροφίμων στον ΠΟΥ, που ηγείται της διεθνούς ομάδας, είπε ότι η ομάδα του δεν θα πρότεινε περαιτέρω έρευνα σχετικά με τη θεωρεία ότι ο ιός διέρρευσε κατά λάθος από εργαστήρια που διενεργούσαν έρευνα για κορονοϊούς.

Επίσης, όπως μετέδωσε το Reuters, ο Εμπαρεκ είπε ότι “η πιθανή πορεία από οποιοδήποτε αρχικό ζωικό είδος μέχρι την αγορά της Χιουάναν θα μπορούσε να είχε πάρει ένα πολύ μακρύ και περίπλοκο μονοπάτι που να περιλαμβάνει και διασυνοριακές κινήσεις” και πρόσθεσε ότι ότι το έργο για τον εντοπισμό της προέλευσης του ιού παραπέμπει σε μια δεξαμενή μόλυνσης νυχτερίδων, αλλά είναι απίθανο να βρισκόταν στη Γουχάν. Οι ερευνητές επίσης ερευνούσαν και τα δείγματα κινεζικού αίματος αναζητώντας το ενδεχόμενο ο ιός να κυκλοφορούσε νωρίτερα απ’ ό,τι αρχικά θεωρήθηκε. “Το συμπέρασμά μας είναι ότι δεν βρήκαμε στοιχεία για μεγάλα ξεσπάσματα που θα μπορούσαν να σχετίζονται με περιπτώσεις κορονοϊού πριν από τον Δεκέμβριο του 2019 στη Γουχάν ή αλλού”.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της κινεζικής ομάδας επιστημόνων Λιανγκ Γουανιάν τόνισε: “Δεν υπάρχουν αρκετές αποδείξεις… για να διαπιστωθεί αν ο Sars-Cov-2 είχε διαδοθεί στη Γουχάν πριν από τον Δεκέμβριο 2019. Επίσης, η μετάδοση προερχόμενη από ζώο είναι πιθανή, αλλά το ζώο αυτό δεν έχει ακόμη εντοπισθεί” πρόσθεσε.

Η ερευνητική αποστολή για την ανακάλυψη της προέλευσης του ιού και της μετάδοσής του για να λάβει τις διαστάσεις πανδημίας θεωρήθηκε σημαντική για την καλύτερη αντιμετώπιση μίας πιθανής μελλοντικής επιδημίας, αλλά συνάντησε σημαντικά εμπόδια στο έργο της, καθώς οι κινεζικές Αρχές υπήρξαν εξαιρετικά απρόθυμες να επιτρέψουν την έλευση διεθνών εμπειρογνωμόνων στην Κίνα.

Ο Εμπαρεκ είπε ότι η ομάδα εντόπισε πωλητές στην αγορά που πωλούν κατεψυγμένα ζωικά προϊόντα, περιλαμβανομένων των άγριων ζώων εκτροφής. “Γνωρίζουμε ότι ο ιός μπορεί να επιβιώσει σε συνθήκες που συναντώνται σε αυτούς τους ψυχρούς, κατεψυγμένους χώρους, αλλά δεν καταλαβαίνουμε αν ο ιός μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο” ή υπό ποιες συνθήκες, είπε ο Εμπαρεκ. Σύμφωνα με τον ίδιο, θα άξιζε να διερευνηθεί αν ένα κατεψυγμένο άγριο ζώο σε μια αγορά με κατάλληλες συνθήκες θα μπορούσε να συμβάλει στη γρήγορη εξάπλωση του ιού. Η Κίνα έχει καλλιεργήσει την ιδέα ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί από τα κατεψυγμένα τρόφιμα και έχει επανειλημμένως ανακοινώσει ευρήματα για ίχνη κορονοϊού στις συσκευασίες εισαγόμενων τροφίμων.Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters, Washington Post

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ