Κορονοϊός: Σύνοδος Κορυφής των «27» μέσω τηλεδιάσκεψης στα τέλη Ιανουαρίου

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

H ανάκαμψη, η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση, αλλά και η κοινωνική διάσταση (κοινωνικός πυλώνας ΕΕ) από κοινού με τη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ, η οποία θα παραμείνει ανοιχτή στον κόσμο, είναι οι τρεις βασικές προτεραιότητες της πορτογαλικής προεδρίας του Συμβουλίου, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό της χώρας Αντόνιο Κόνστα, ο οποίος συναντήθηκε την Τρίτη με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στη Λισαβόνα.

Ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι ΕΕ είναι «μαραθώνιος» και ότι είναι τιμή να παραλαμβάνει τη σκυτάλη από την Άνγκελα Μέρκελ. Επεσήμανε δε τον προγραμματισμό για διαπραγματεύσεις εμπορικών συμφωνιών με Ινδία και Αυστραλία, αλλά και την αναθέρμανση των περιφερειακών σχέσεων στα Νότια (Αφρικανική Ένωση) και στα Ανατολικά περιλαμβανομένης της Κίνας.

Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η ΕΕ έχει προστιθέμενη αξία στο πλαίσιο της πανδημίας και χαιρέτησε το τιτάνιο έργο της επιστήμης να αναπτύξει εμβόλιο σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Σημείωσε ότι η ΕΕ έχει ήδη 6 συμβόλαια με ημερομηνίες παράδοσης και τόνισε την ειδική έμφαση της ΕΕ στην ασφάλεια η οποία πιστοποιείται από την διαδικασία αδειοδότησης. Εξήγησε δε ότι προϋπόθεση για την οικονομική ανάκαμψη είναι και η υποχώρηση της πανδημίας.

Ο Αντόνιο Κόνστα δήλωσε δε ότι η προεδρία θα προσπαθήσει να προωθήσει και το νομοθετικό πακέτο για την μετανάστευση και το άσυλο που παρουσίασε η Κομισιόν στο αρμόδιο συμβούλιο των Υπουργών Εσωτερικών, υπενθυμίζοντας την ευαισθησία της χώρας του στο ζήτημα της μετανάστευσης.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ξεκαθάρισε ότι το 2020 ήταν σκληρή χρονιά για την ΕΕ και τον κόσμο, και ότι χρειαζόμαστε: ενότητα και εμπιστοσύνη. Σημείωσε δε ότι η ενότητα χρειάζεται μόνιμο αγώνα, κατανόηση και την ικανότητα λήψης αποφάσεων από κοινού.

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι πριν από τα τέλη Ιανουαρίου οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα έχουν μια νέα τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με αντικείμενο την πανδημία, το συντονισμό σε σχέση με τα διαθέσιμα εργαλεία και την εξέταση της πορείας του εμβολιασμού.

Ο Σαρλ Μισέλ έκανε λόγο για αισιοδοξία και περιέγραψε το πλαίσιο των προτεραιοτήτων για το επόμενο εξάμηνο.

Η Πορτογαλία αναλαμβάνει την εξάμηνη κυλιόμενη προεδρία του Συμβουλίου μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Τότε θα τη διαδεχθεί η Σλοβενία, ενώ αμέσως μετά, τον Ιανουάριο του 2022 ακολουθεί η Γαλλία. Υπενθυμίζεται ότι η κυλιόμενη προεδρία του Συμβουλίου δεν αφορά τα Συμβούλια Εξωτερικών τα οποία μόνιμα προεδρεύονται από τον Ύπατο Εκπρόσωπο, τα Eurogroup και τις Συνόδους Κορυφής.

Πηγή: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ