Κορονοϊός: Στροφή στην υγιεινή διατροφή

Σε πιο υγιεινή διατροφή στράφηκαν οι καταναλωτές στη διάρκεια της καραντίνας, σύμφωνα με προκαταρκτικά αποτελέσματα ερευνητικού προγράμματος, καθώς προτίμησαν περισσότερο φρούτα και λαχανικά, ενώ μείωσαν τις δαπάνες τους για έτοιμα γεύματα. Επίσης, όσοι έμειναν σπίτι αυτό το διάστημα, πειραματίστηκαν με νέες συνταγές και πέταξαν λιγότερο φαγητό, σύμφωνα με την έρευνα που διενεργήθηκε με δείγμα σχεδόν 11.000 καταναλωτών σε 11 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Η συντονίστρια της έρευνας στο Πανεπιστήμιο της Αμβέρσας στο Βέλγιο, Σαρλότ ντε Μπάκερ, επεσήμανε ότι «εν μέσω του lockdown οι άνθρωποι τρώνε πιο υγιεινά, μαγειρεύουν το δικό τους φαγητό και καταναλώνουν περισσότερα φρούτα και λαχανικά».

Οι καταναλωτές, που εγκατέλειψαν τα γραφεία τους και μαγείρευαν στο σπίτι, μείωσαν τις αγορές έτοιμων γευμάτων που απλά ζεσταίνονται στους φούρνους μικροκυμάτων σε όλες τις χώρες στις οποίες διενεργήθηκε η έρευνα – Αυστραλία, Βέλγιο, Χιλή, Ουγκάντα, Ολλανδία, Γαλλία, Αυστρία, Ελλάδα, Καναδάς, Βραζιλία και Ιρλανδία. Περίπου στις μισές από τις χώρες στις οποίες πραγματοποιήθηκε η έρευνα, οι καταναλωτές αγόρασαν λιγότερα αλμυρά ή γλυκά σνακ, αν και οι πωλήσεις συνολικά παρέμειναν σταθερές.

Η κατανάλωση αλμυρών προϊόντων καθώς και προϊόντων με αυξημένα λιπαρά και ζάχαρη συνήθως αυξάνεται όταν οι άνθρωποι βιώνουν καταστάσεις που προκαλούν άγχος, αλλά κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι πιο έντονες λιγούρες ικανοποιήθηκαν σε πολλές χώρες με σπιτικές λιχουδιές, δήλωσε η ντε Μπάκερ, που είναι επικεφαλής της FOOMS, μιας ερευνητικής ομάδας για τα τρόφιμα και τα μέσα ενημέρωσης στο Πανεπιστήμιο της Αμβέρσας.

Η Χιλή, για παράδειγμα, είχε μεγάλη μείωση στις πωλήσεις των σνακ αλλά και τη μεγαλύτερη αύξηση στις αγορές αλευριού και μαγιάς. Η κατανάλωση κρέατος, ψαριών και οινοπνευματωδών ποτών παρέμεινε σταθερή καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Η έρευνα, που βασίστηκε σε εθελοντικές απαντήσεις μέσω Διαδικτύου από τις 17 Απριλίου έως τις 7 Μαΐου, εκ των οποίων οι 6.700 ήταν από το Βέλγιο, θα επεκταθεί σε καταναλωτές σε περίπου 25 χώρες, με τα τελικά της συμπεράσματα να ανακοινώνονται έως τα τέλη Ιουνίου.

Ανησυχίες για την υγεία

Η ντε Μπάκερ δήλωσε ότι τα αρχικά ευρήματα καταδεικνύουν ξεκάθαρες τάσεις που είναι απίθανο να αλλάξουν με τα νέα στοιχεία, καθώς η πανδημία έχει ενισχύσει την προσοχή που δίνουν οι άνθρωποι στο φαγητό και σε πιο υγιεινές επιλογές. Η Μιριέλ Μπερνάρ, ιδρύτρια του ηλεκτρονικού καταστήματος βιολογικών τροφίμων eFarmz στο Βέλγιο, αναγκάστηκε να διπλασιάσει σχεδόν το προσωπικό της σε 25 άτομα για να καλύψει τη ζήτηση για τα φρέσκα προϊόντα της. «Ύστερα από μερικές ημέρες περιορισμού, είδαμε μεγάλη αύξηση στις πωλήσεις», δήλωσε.

Σε όλες τις χώρες στις οποίες διενεργήθηκε η έρευνα, οι άνθρωποι αγόρασαν περισσότερα φρέσκα, κατεψυγμένα ή σε κονσέρβα φρούτα και λαχανικά κατά τη διάρκεια της καραντίνας, μια αλλαγή που σύμφωνα με την ντε Μπάκερ μπορεί να εξηγηθεί από τις εντονότερες ανησυχίες για την υγεία. Ο προσεκτικός σχεδιασμός για να μειωθεί ο χρόνος παραμονής στο σούπερ μάρκετ μπορεί επίσης να αποτέλεσε παράγοντα, δήλωσε η ντε Μπάκερ. «Εάν έχεις μια λίστα για ψώνια, σχεδιάζεις εκ των προτέρων τα γεύματά σου και είναι λιγότερο πιθανόν να προσθέσεις ανθυγιεινά τρόφιμα».

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα, κυρίως γυναίκες, δοκίμασαν επίσης νέες συνταγές κατά τη διάρκεια της πανδημίας και αξιοποίησαν περισσότερο τα περισσεύματα, μειώνοντας την ποσότητα τροφίμων που πετούσαν. Αυτή η συμπεριφορά συνδέεται με τους φόβους για έλλειψη τροφίμων, δήλωσε η ντε Μπάκερ, και πιθανόν να περιοριστεί μόλις οι καταναλωτές πάψουν να βλέπουν άδεια ράφια στα σούπερ μάρκετ, όπου παρατηρήθηκαν κάποια προβλήματα στην τροφοδοσία κατά την πανδημία.

Ωστόσο, ορισμένες από τις διατροφικές συνήθειες πιθανόν να διατηρηθούν και μετά την επιδημία, πρόσθεσε η ντε Μπάκερ, διότι σε πολλές χώρες τα lockdowns κράτησαν περισσότερο από έξι εβδομάδες, όσο χρειάζεται για να σχηματιστεί μια νέα συνήθεια. Επίσης, καθώς οι άνθρωποι αρχίζουν να έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στην κουζίνα, δοκιμάζοντας νέες συνταγές, ένα από τα βασικά εμπόδια στη μαγειρική στο σπίτι ίσως απλά να γκρεμίζεται, δήλωσε η ντε Μπάκερ.

Κάποιοι αγρότες όμως βγήκαν ζημιωμένοι. Το κλείσιμο των εστιατορίων μείωσε τη ζήτηση για προϊόντα όπως μανιτάρια, λάχανο και μικρολαχανικά, σύμφωνα με τη Freshfel Europe, την ένωση που εκπροσωπεί τον ευρωπαϊκό κλάδο νωπών προϊόντων. Υπάρχουν βέβαια πάντα και αυτοί που κινούνται ενάντια στο ρεύμα. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.