Κορονοϊός: Οι θάνατοι στο Περού ξεπέρασαν τους 3.000

Στο Περού, τη χώρα που υφίσταται το δεύτερο βαρύτερο πλήγμα στη Λατινική Αμερική μετά τη Βραζιλία εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 ξεπέρασαν τους 3.000 και τα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 ξεπέρασαν τα 100.000, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας χθες Τετάρτη.

Ο αριθμός των θανάτων ανέρχεται πλέον σε 3.024 και αυτός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε 104.020, σύμφωνα με νεότερα δεδομένα που δημοσιοποίησε το υπουργείο Υγείας μέσω Twitter, καθώς η χώρα διανύει την ένατη εβδομάδα περιορισμού.

Οι θάνατοι και τα κρούσματα μόλυνσης έχουν τριπλασιαστεί από την 30ή Απριλίου, σύμφωνα με υπολογισμούς του Γαλλικού Πρακτορείου.

Στο Περού το πρώτο κρούσμα μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό εντοπίστηκε την 6η Μαρτίου, τα κρούσματα έφθασαν τα χίλια εικοσιπέντε ημέρες αργότερα και τα δέκα χιλιάδες δεκατέσσερις ημέρες αργότερα, τη 14η Απριλίου, θυμίζει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Σύμφωνα με το Colegio Médico del Perú, το σύστημα υγείας της χώρας έχει πλέον υποστεί κορεσμό και τα νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε εστίες μόλυνσης, εξαιτίας της ανεπάρκειας μέσων ατομικής προστασίας.

Ενώ ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται ανέρχεται σε 7.533, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό δεν σταματά να καταγγέλλει τις δραματικές ελλείψεις μέσων ατομικής προστασίας, εξοπλισμού και φαρμάκων στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας.

«Είναι σαν ταινία τρόμου», εξομολογήθηκε ο Μιγκέλ Άρμας, νοσοκόμος στο δημόσιο νοσοκομείο Hipólito Unanue της Λίμας, τονίζοντας πως οι εργαζόμενοι το αποκαλούν «νεκροταφείο, εξαιτίας των πτωμάτων. Ασθενείς πεθαίνουν στις καρέκλες και στα αμαξίδια».

Το προσωπικό του νοσοκομείου Ιπόλιτο Ουνάνουε βγήκε χθες στον δρόμο και διαδήλωσε σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Παράλληλα, τα κρεματόρια της πρωτεύουσας λειτουργούν μέρα και νύχτα για την αποτέφρωση των πτωμάτων που υπέκυψαν στην ασθένεια που προκαλεί ο κορονοϊός.

«Ο πατέρας μου πέθανε μόνος, δεν υπάρχουν γιατροί στα νοσοκομεία, (οι ασθενείς) πεθαίνουν διότι δεν υπάρχουν γιατροί, δεν υπάρχουν φάρμακα», στηλιτεύει η Γκλόρια Μπάιλον, 37 ετών. Ο πατέρας της υπέκυψε στην COVID-19 στο νοσοκομείο Luis Negreiros στο Καγιάο.

Πέραν της πρωτεύουσας, η πανδημία μαίνεται σε περιοχές του βορρά, όπως οι πόλεις Πιούρα και Λαμπαγέκι, καθώς και σε κωμοπόλεις και χωριά στο περουβιανό τμήμα του Αμαζονίου, απομονωμένες κοινότητες όπου ζουν κυρίως αυτόχθονες.

Στο Περού καταγράφεται ο δεύτερος υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων μόλυνσης στη Λατινική Αμερική, καθώς περισσότερα έχουν καταγραφεί μόνο στη Βραζιλία, και ο τρίτος βαρύτερος απολογισμός θυμάτων της πανδημίας στην περιφέρεια, έπειτα από αυτούς της Βραζιλίας και του Μεξικού, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Η περουβιανή αστυνομία επισκέφθηκε πολλά φαρμακεία της Λίμας χθες, καθώς οι αρχές προσπαθούν να πατάξουν φαινόμενα αισχροκέρδειας. Οι τιμές βασικών φαρμάκων, όπως η ακεταμινοφαίνη (παρακεταμόλη) και το αντιβιοτικό αμοξυκιλίνη, έχουν απογειωθεί, είναι πλέον δεκαπλάσιες από την κανονική. Πολίτες διαμαρτύρονται εξάλλου για μεγάλες ουρές σε φαρμακεία και ότι ορισμένοι φαρμακοποιοί αισχροκερδούν ή κρατούν τα σκευάσματα που έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση. Ο περουβιανός πρόεδρος Μαρτίν Βισκάρα ανακοίνωσε την Τρίτη ότι τα φαρμακεία θα πρέπει να προσθέσουν μια σειρά γενόσημων στα προϊόντα που διαθέτουν.

Πηγή: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ