Κορονοϊός: Οι Ευρωπαίοι καβαλάνε τα ποδήλατα τους για να αποφύγουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς – BINTEO

Οι κάτοικοι του Παρισιού σπεύδουν να αγοράσουν νέα ποδήλατα ή να επιδιορθώσουν τα παλιά τους σε μια προσπάθεια να αποφεύγουν τον συνωστισμό στα κατάμεστα λεωφορεία ή τους συρμούς του μετρό και έτσι και τον κίνδυνο να μολυνθούν με κορονοϊό.

Είναι ενδεικτικό ότι το γαλλικό κατάστημα αθλητικών ειδών Go Sport κατέγραψε αύξηση στις διαδικτυακές πωλήσεις ποδηλάτων της τάξης του 300%.

Όπως και σε άλλες πόλεις του κόσμου οι αρχές του Παρισιού υποστηρίζουν ένθερμα ένα ασφαλέστερο και φιλικότερο προς το περιβάλλον μέσο μεταφοράς στην προσπάθειά τους να εμποδίσουν την εξάπλωση της νόσου COVID-19 από την οποία έχουν μέχρι στιγμής χάσει τη ζωή τους πάνω από 27.000 σε όλη τη Γαλλία.

“Είναι σαφώς αδύνατο να τηρηθούν τα μέτρα ασφαλείας για την κοινωνική αποστασιοποίηση (στα δημόσια μέσα μεταφοράς)”, λέει η Κλαιρ Μπουβέ ανεβαίνοντας στο ποδήλατό της, που είχε δέκα χρόνια να χρησιμοποιήσει.

“Είναι καλύτερα να μετακινείσαι με ποδήλατο και να αναπνέεις καθαρό αέρα από το να είσαι κλεισμένος μέσα στον υπόγειο ή στο τρένο”, συμπληρώνει αυτή η μάνατζερ σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πριν ακόμη εμφανιστεί η επιδημία το Παρίσι διέθετε ποδηλατοδρόμους πάνω από 1.000 χλμ.

Η δήμαρχος της πρωτεύουσας Αν Ινταλγκό, η οποία έχει κάνει εκστρατεία κατά της χρήσης αυτοκινήτου στην πρωτεύουσα από τότε που εξελέγη το 2014, έχει προσθέσει άλλα 50 χλμ ποδηλατοδρόμων μέσα στις τελευταίες εβδομάδες στην προσπάθειά της να επωφεληθεί από την μεταστροφή των πολιτών.

Η Ινταλγκό επιδιώκει εδώ και καιρό να μετατρέψει το Παρίσι σε μια οικολογική πόλη-πρότυπο παγκοσμίως. Έχει κάνει πεζοδρομήσεις κατά μήκος του Σηκουάνα, έχει αυξήσει την τιμή του εισιτηρίου στάθμευσης και έχει επεκτείνει τους ποδηλατοδρόμους. Ωστόσο, το αυτοκίνητο παρέμενε, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, το αγαπημένο μέσο μεταφοράς των κατοίκων του Παρισιού.

“Μπορούμε να επιτύχουμε πρόοδο πέντε ως δέκα ετών εκστρατείας υπέρ του ποδηλάτου μέσα σε διάστημα λίγων μόνο μηνών”, λέει ο Ολιβιέ Σνάιντερ, o επικεφαλής της γαλλικής ομοσπονδίας ποδηλατών.

“Τόσο το Άμστερνταμ όσο και η Κοπεγχάγη, σημαντικές πρωτεύουσες του ποδηλατικού κινήματος, ήταν το ίδιο εξαρτημένες από το αυτοκίνητο την περίοδο του 70”, λέει ο ίδιος και προσθέτει ότι οι πόλεις αυτές άλλαξαν πλεύση ενθαρρύνοντες τους πολίτες να χρησιμοποιούν ποδήλατο στη διάρκεια μιας οικονομικής κρίσης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ