Κωνσταντινούπολη: Η ιστορία του Ελληνικού Νοσοκομείου του Βαλουκλή που τυλίχθηκε στις φλόγες

Οι φλόγες τύλιξαν το Ελληνικό Νοσοκομείο του Βαλουκλή στην Κωνσταντινούπολη, σημαίνοντας συναγερμό. Η στέγη καταστράφηκε ολοσχερώς, ενώ ευτυχώς όλοι οι ασθενείς μεταφέρθηκαν με ασφάλεια από το νοσοκομείο.

Και μπορεί στην Ελλάδα το συγκεκριμένο ίδρυμα να μην ήταν ευρέως γνωστό μέχρι τη φωτιά, όμως, η ιστορία του είναι μεγάλη.

Το Ελληνικό Νοσοκομείο του Βαλουκλή ή Ελληνικό Νοσοκομείο Βαλουκλή (Τούρκικα: Balıklı Rum Hastanesi) είναι ένα ίδρυμα φροντίδας υγείας στο Βαλουκλή στη γειτονιά του Γεντί Κουλέ της Κωνσταντινούπολης. Ιδρύθηκε τον 18ο αιώνα και συνεχίζει να λειτουργεί έως σήμερα από την ελληνική κοινότητα της Τουρκίας.

Το 2011, το νοσοκομείο είχε 39 γιατρούς, 98 νοσηλευτές και άλλο προσωπικό. Συνολικά εργάζονται εκεί 440 άνθρωποι, ανάμεσά τους και μέλη της ελληνικής κοινότητας.

Δημιουργήθηκε το 1753 από συνεταιρισμό Ελλήνων παντοπωλών. Στόχος ήταν να αντιμετωπιστούν οι μολυσματικές ασθένειες της εποχής, που ήταν σε έξαρση, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως στην πρωτεύουσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που κάηκε. Το 1970 καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς από φωτιά, με τον Πατριάρχη Νεόφυτο να συγκεντρώνει μεγάλα χρηματικά ποσά για την ανοικοδόμησή του.

νοσοκομείο

Η σύγκρουση του Πατριαρχείου με τη διοίκηση του νοσοκομείου

Το 1794 θεωρείται σημείο καμπής για το νοσοκομείο με τον επόμενο αιώνα να γνωρίζει περίοδο άνθησης. Τότε το Πατριαρχείο συγκρούεται με τη διοίκηση του νοσοκομείου που αποτελείται από γιατρούς, καθώς οι πρώτοι δίνουν εντολή να γίνονται αποδεκτοί γενικά ασθενείς ακόμα και ορφανά, παρά το γεγονός ότι οι εγκαταστάσεις μπορούσαν να εξυπηρετήσουν μόνο άτομα με μολυσματικές ασθένειες.

Το Πατριαρχείο λοιπόν, διώχνει τη διοίκηση και ορίζει δικά του άτομα, ενώ λίγο καιρό μετά δίνει χρήματα, ώστε να χτιστούν νέες μονάδες για να μπορεί να αντεπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες.

Το Ελληνικό Νοσοκομείο στην Κωνσταντινούπολη

Στη συνέχεια η διοίκηση του συγχωνεύεται με τα άλλα δύο νοσοκομεία της ελληνικής κοινότητας, ενώ μεταφέρεται σε άλλο σημείο της Κωνσταντινούπολης για να έχει την δυνατότητα να εξυπηρετεί και ασθενείς που δεν σχετίζονται με μολυσματικές ασθένειες, αφού με την πρόοδο της ιατρικής, λιγοστεύουν οι εξάρσεις επιδημιών.

Έως το 2011 έφτασε στο σημείο να εξυπηρετεί 40.000 – 50.000 άτομα τον χρόνο.

Με πληροφορίες από Wikipedia/Baliklirum.com/Facebook Εις την Πόλην

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ