Κολομβία-Οι αντάρτες υπόσχονται να απελευθερώσουν αιχμαλώτους

Κολομβία-Οι αντάρτες υπόσχονται να απελευθερώσουν αιχμαλώτους

Η οργάνωση Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), η οποία νωρίτερα σήμερα προχώρησε στην απελευθέρωση δύο στρατιωτικών που είχαν αιχμαλωτιστεί σε μάχες με τους αντάρτες, δεσμεύθηκε ότι θα απελευθερώσει έναν ανώτατο αξιωματικό των ενόπλων δυνάμεων που κρατάει το Σαββατοκύριακο, σε μια κίνηση που πιθανόν θα οδηγήσει στην επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με στόχο τον τερματισμό ενός πολέμου που διαρκεί πέντε δεκαετίες.

Ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος ανέστειλε την διαδικασία, που διεξάγεται στην Αβάνα και διαρκεί πλέον δύο χρόνια, αφού οι αντάρτες αιχμαλώτισαν τα πέντε πρόσωπα αυτά.

Ο πόλεμος στην Κολομβία, που διαρκεί από το 1964, έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 200.000 ανθρώπους.

Ο Σάντος, ο οποίος πολιτικά έχει επενδύσει πολλά στην επιτυχία των διαπραγματεύσεων, διεμήνυσε ότι οι συνομιλίες δεν θα ξαναρχίσουν ώσπου όλοι οι όμηροι, συμπεριλαμβανομένου του στρατηγού Ρούμπεν Ντάριο Αλσάτε, του πιο υψηλόβαθμου αξιωματικού των κολομβιάνικων ένοπλων δυνάμεων που έχει πέσει ποτέ στα χέρια των FARC, να απελευθερωθούν.

Η ηγεσία της οργάνωσης FARC ανέφερε σε μια ανακοίνωσή της ότι πλέον επικεντρώνεται στις προσπάθειες για την απελευθέρωση του στρατηγού και των υπολοίπων δύο αιχμαλώτων της στην πάμφτωχη επαρχία Τσόκο.

«Αν όλα πάνε καλά, νομίζω ότι αυτό το Σαββατοκύριακο θα είμαστε σε θέση να πούμε ότι ο στρατηγός επέστρεψε στο σπίτι του», δήλωσε ο Πάμπλο Κατατούμπο, ένα μέλος της επταμελούς γραμματείας των FARC, σε δημοσιογράφους στην Αβάνα. Οι αντάρτες ζήτησαν να ανασταλούν οι επιχειρήσεις του στρατού στην περιοχή, ώστε η επιχείρηση για την απελευθέρωση να προχωρήσει «χωρίς προβλήματα και χωρίς κινδύνους για κανέναν».

Ο Σάντος, που συναντήθηκε με τοπικούς αξιωματούχους στο Πουτουμάγιο, χαιρέτισε τις τελευταίες εξελίξεις, που έκρινε ότι είναι καλές για τις προσπάθειες αποκατάστασης της ειρήνης.

«Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα, το οποίο δείχνει ότι η ειρηνευτική διαδικασία έχει ωριμάσει και γίνονται χειρονομίες για την ειρήνη, που απαιτούν όλοι οι Κολομβιανοί», έκρινε ο Σάντος έπειτα από την απελευθέρωση των δύο στρατιωτών νωρίτερα σήμερα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ