Κόλαση στη Συρία

Την αγανάκτηση των ΜΚΟ και ακτιβιστών που μάχονται για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προκαλούν οι ιδιαιτέρως σκληρές εικόνες που έχουν καταγραφεί σε βίντεο κι αναρτήθηκαν σήμερα στο Διαδίκτυο: εμφανίζουν Σύρους αντάρτες να πετούν σορούς αντιπάλων τους από τις ταράτσες κτηρίων, αλλά και να κόβουν με ιδιαίτερη σκληρότητα τον λαιμό ενός άνδρα.

Τα τρία συνολικά βίντεο, που αναρτήθηκαν στο YouTube, των οποίων η αυθεντικότητα δεν κατέστη δυνατό να επιβεβαιωθεί, φαίνεται να έχουν γυριστεί στο Χαλέπι.

Τόσο οι κυβερνητικές δυνάμεις όσο και οι αντάρτες που μάχονται για τον έλεγχο της χώρας επί 17 μήνες έχουν κατηγορηθεί για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ράμι Άμπντελ Ραχμάν ανακοίνωσε πως εάν η αυθεντικότητα των βίντεο πιστοποιηθεί, ο ίδιος τα καταδικάζει απερίφραστα.

Ένα από τα βίντεο παρουσιάζει ένα πλήθος να αλαλάζει «Ο θεός είναι μεγάλος» συγκεντρωμένο πάνω από έναν σωρό με πτώματα στο έδαφος, ενώ άλλα τρία θύματα πετάγονται από τη στέγη ενός κτιρίου.

«Είναι οι ήρωες του Αλ Μπαμπ που βρίσκονται στο κτήριο του ταχυδρομείου», λέει ο δημιουργός του βίντεο και όταν πετάγεται η πρώτη σορός, το πλήθος φωνάζει «είναι ένας Σαμπίχ (μέλος κυβερνητικής πολιτοφυλακής)».

Τα γεγονότα διαδραματίζονται στην πόλη Αλ Μπαμπ, κοντά στο Χαλέπι, προς τα σύνορα με την Τουρκία, όμως δεν έχει καταστεί δυνατή η χρονολόγηση της λήψης.

Σε άλλο ερασιτεχνικό βίντεο, ένας άνδρας με καλυμμένα μάτια και τα χέρια δεμένα στην πλάτη πασχίζει να αντισταθε, ενώ το πλήθος τον σπρώχνει με τη βία να ξαπλώσει στο έδαφος. Οι μαχητές του φωνάζουν «κάθισε», ενώ εκείνος φωνάζει «προτιμώ να με σκοτώσετε με μία σφαίρα». Εν τούτοις οι άλλοι του αποκρίνονται «εσύ σκάσε».

Την ώρα που το πλήθος φωνάζει πάλι «ο Θεός είναι μεγάλος», πλησιάζει ένας άνδρας με μαχαίρι, του κόβει το λαιμό και το αίμα πετάγεται και σκορπίζεται στο έδαφος. «Αυτή είναι η τύχη των Σαμπίχα και όσων υπερασπίζονται τον Μπασάρ Αλ Άσαντ», λέει ο αφηγητής του βίντεο.

Ο τελευταίος προσθέτει «Δοξασμένος ο Κύριος» και καλεί τον εκτελεστή να σταματήσει, πράγμα που ο τελευταίος δεν κάνει. «Ω, Μπασάρ, ιδού ποια είναι η τύχη του στρατού και των Σαμπίχα σου», προσθέτει τότε ο κάμεραμαν.

Το τρίτο βίντεο, που γυρίσθηκε στο Άζαζ στην επαρχία του Χαλεπιού, ένας γενειοφόρος άνδρας βγαίνει από ένα αυτοκίνητο με τα χέρια δεμένα πιστάγκωνα και τον ρίχνουν καταγής. Ένας άνδρας τον πυροβολεί με πιστόλι κι ένας δεύτερος τον αποτελειώνει με ένα πολυβόλο. Τον πυροβολούν πολλές φορές και το θύμα μένει ακίνητο στο χώμα.

«Εάν το βίντεο αυτό πιστοποιηθεί, αυτές οι ωμότητες κηλιδώνουν την επανάσταση. Αυτό ωφελεί το καθεστώς και τους εχθρούς της επανάστασης, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό», τονίζει ο Ραχμάν.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ