Κίεβο: Ναι στον διάλογο με την Μόσχα υπό έναν όρο

Κίεβο: Ναι στον διάλογο με την Μόσχα υπό έναν όρο

 

Έτοιμη να ταχθεί υπέρ της διεξαγωγής ενός νέου γύρου συνομιλιών στη Γενεύη, με τη συμμετοχή της Ρωσίας, είναι η μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας, σε μία προσπάθεια αποκλιμάκωσης της πολιτικής κρίσης.

Ωστόσο θέτει τον όρο ότι η Μόσχα πρέπει να υποστηρίξει από την πλευρά της τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία την 25η Μαΐου.

«Αν η Ρωσία είναι έτοιμη να δεσμευθεί ότι θα υποστηρίξει αυτές τις εκλογές, σταματήσει τις απειλές και αποσύρει την υποστήριξή της προς τα εξτρεμιστικά στοιχεία στην Ουκρανία, είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε σε έναν τέτοιο γύρο συνομιλιών», είπε , ο μεταβατικός υπουργός Εξωτερικών, Αντρίι Ντεστσίτσια, σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Αυστρία, όπου κυριάρχησε η κρίση στην Ουκρανία.

Ο Ντεστσίτσα ανέφερε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ότι η κυβέρνησή του θα συναινούσε να διεξαχθεί ένας νέος γύρος συνομιλιών στη Γενεύη εάν τα μέρη δεσμεύονταν για την εφαρμογή των όρων της συμφωνίας στην οποία θα κατέληγαν.

Πάντως «η προτεραιότητα για την Ουκρανία είναι να διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές» την 25η Μαΐου, πρόσθεσε.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας,  Σεργκέι Λαβρόφ σημείωσε ότι θα ήταν «ασυνήθιστο» να διεξαχθούν προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία την ώρα που η κυβέρνηση έχει αναπτύξει στρατεύματα εναντίον ενός μέρους του πληθυσμού της χώρας και πρόσθεσε ότι οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης στη χώρα θα έπρεπε να προσκληθούν να λάβουν μέρος σε πιθανές νέες συνομιλίες.

Ο μεταβατικός ΥΠΕΞ της Ουκρανίας απέρριψε κάθε τέτοιο όρο. «Αντιλαμβάνομαι ότι εγώ, ως η νόμιμη κυβέρνηση της Ουκρανίας, εκπροσωπώ όλες τις περιφέρειες της Ουκρανίας», είπε ο Ντεστσίτσα. «Διαφορετικά, θα έπρεπε να ζητούσαμε από τη Ρωσία να στέλνει εκπροσώπους από την Τσετσενία, ή το Νταγκεστάν», πρόσθεσε.

Ακόμα ο μεταβατικός ΥΠΕΞ της Ουκρανίας απαίτησε η Ρωσία να σταματήσει να επεμβαίνει στα εσωτερικά της χώρας του ενόψει των προεδρικών εκλογών.

 

Διαβάστε επίσης:

Έπεσε ο τουρισμός στη Ρωσία λόγω… Ουκρανίας

Ρωσία-Υποβρύχια και πολεμικά στη Μαύρη Θάλασσα

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ