Η μυστηριώδης ασθένεια που έστειλε 95 μαθήτριες στο νοσοκομείο – «Προκαλεί παράλυση»

Μία μυστηριώδης ασθένεια που προκαλεί παράλυση έχει προσβάλλει δεκάδες μαθήτριες στη δυτική Κένυα. Μέχρι στιγμής, όπως ανακοίνωσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, 95 μαθήτριες έχουν νοσηλευτεί λόγω της συγκεκριμένης ασθένειας. Τα κορίτσια φοιτούν σε ένα σχολείο, που βρίσκεται περίπου 374 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Ναϊρόμπι.

Όπως μεταδίδουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, οι μαθήτριες άρχισαν ξαφνικά να δυσκολεύονται να περπατήσουν, ενώ σε βίντεο που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διακρίνονται τα παιδιά να μην μπορούν να σταθούν, να έχουν σπασμούς και να παραπονιούνται για πόνους στα γόνατά τους.

Οι υγειονομικοί υπάλληλοι δεν γνωρίζουν τι κρύβεται πίσω απ’ αυτά τα συμπτώματα, αλλά έχουν στείλει δείγματα αίματος και ούρων σε εργαστήρια στην Κένυα. Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί έχουν αμφισβητήσει την ασθένεια, υποδηλώνοντας ότι μπορεί να πρόκειται για «μαζική υστερία». Όπως επισημαίνουν τα τοπικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι εξετάσεις των μαθητών θα βγουν σε λίγες εβδομάδες.

Άλλοι υποστηρίζουν ότι τα συμπτώματα αντικατοπτρίζουν εκείνα του συνδρόμου Guillain-Barré που βλάπτει τα νεύρα (GBS). Η ασθένεια αυτή μπορεί να προκαλέσει παράλυση στα χέρια, τα πόδια ή το πρόσωπο και να προκαλέσει μεγάλο πόνο στους ασθενείς.

Σε σοβαρές περιπτώσεις, προκαλεί και προβλήματα που θέτουν σε κίνδυνο την ζωή των ασθενών, όπως αναπνευστικές δυσκολίες και θρόμβους αίματος. Η πάθηση είναι δύσκολο να διαγνωστεί και σκοτώνει σχεδόν έναν στους 20 ανθρώπους. Περίπου ένας στους 50.000 Βρετανούς και Αμερικανούς αναπτύσσουν GBS κάθε χρόνο, συνήθως ύστερα από λοίμωξη όταν το ανοσοποιητικό σύστημα γίνεται υπερκινητικό.

Η γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου υγείας της χώρας, Σούζαν Ναχουμίτσα, είπε ότι δεν εντοπίστηκαν παθογόνοι μικροοργανισμοί μεταξύ των μαθητριών του Γυμνασίου της Αγίας Τερέζας στο Eregi. Απευθυνόμενη στα μέλη της Επιτροπής Δημοσίων Επενδύσεων της Εθνοσυνέλευσης για την Παιδεία και τη Διακυβέρνηση, είπε ότι θα γίνουν περισσότερες εξετάσεις για να προσδιοριστεί η αιτία της ασθένειας. «Είμαστε σε επαφή με τον διευθυντή δημόσιας υγείας και από χθες (σσ. Τρίτη) νοσηλεύονταν 95 κορίτσια», είπε η κ. Ναχουμίτσα.

«Μέχρι το τέλος της ημέρας (σσ. Τετάρτη), αναμένουμε να έχουμε μια ολοκληρωμένη έκθεση. Μέχρι στιγμής έχουν διεξαχθεί πέντε τεστ και δεν έχουν εντοπιστεί παθογόνοι παράγοντες. Ωστόσο, επιπλέον δείγματα έχουν σταλεί στο Ινστιτούτο Ιατρικών Ερευνών της Κένυας στο Ναϊρόμπι για περαιτέρω ανάλυση», τόνισε.

Το σενάριο της «μαζικής υστερίας»

Ωστόσο, σύμφωνα με το BBC, οι ειδικοί πιστεύουν ότι θα μπορούσε να πρόκειται για «μαζική υστερία» και μετέδωσε ότι οι μαθήτριες πέταξαν πέτρες σε κυβερνητικούς αξιωματούχους που εμφανίστηκαν στο σχολείο τους. Αντικρουόμενες αναφορές σε τοπικές εφημερίδες προκάλεσαν σύγχυση σχετικά με το εάν το σχολείο είχε κλείσει, προσωρινά. Το υπουργείο Παιδείας χθες επιβεβαίωσε ότι παραμένει ανοιχτό, ωστόσο, ορισμένοι γονείς επέλεξαν να πάρουν τα παιδιά τους από το σχολείο.

Τοπικές εφημερίδες ανέφεραν ότι ο Δρ Steven Wandei, ο διευθυντής των ιατρικών υπηρεσιών στην κομητεία Kakamega, τους προέτρεψε να μην το κάνουν. Ανέφεραν ότι είπε χαρακτηριστικά: «Δεν έχουμε διαπιστώσει τη φύση της ασθένειας που έχει επηρεάσει τους μαθητές. Η μεταφορά τους στο σπίτι μπορεί να είναι επικίνδυνη, γιατί, εάν η ασθένεια είναι μολυσματική, είναι πιθανό να “αφανίσει” ολόκληρη την οικογένεια».

Σε μια παρόμοια περίπτωση το 2015, 40 μαθητές στο Ηνωμένο Βασίλειο νοσηλεύτηκαν από πληρώματα ασθενοφόρων για ναυτία και λιποθυμία λόγω άγχους. Όλα τα παιδιά από την Ακαδημία Outwood στο Ρίπον, στο Βόρειο Γιορκσάιρ, είχαν παρακολουθήσει μια τελετή μνήμης, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνελεύσεων της Ακαδημίας. Οι ειδικοί της πυροσβεστικής που κλήθηκαν για το περιστατικό, δεν εντόπισαν σημάδια επικίνδυνων υλικών, αλλά διαπίστωσαν ότι η αίθουσα ήταν ζεστή.

Σε αυτή την περίπτωση -που εκτιμάται ότι πρόκειται για επεισόδιο μαζικής υστερίας- η πυροσβεστική υπηρεσία του Βόρειου Γιορκσάιρ υποψιάστηκε ότι κάποια παιδιά λιποθύμησαν, με τα υπόλοιπα να εμφανίζουν συμπτώματα που προκαλούνται από το άγχος.

Στο μεταξύ, τον Νοέμβριο του 2012, σχεδόν 2.000 μαθητές και πέντε δάσκαλοι σε 15 σχολεία στη Σρι Λάνκα υποβλήθηκαν σε θεραπεία για δερματικά εξανθήματα, έμετο, ίλιγγο και βήχα. Όπως εκτιμάται, τα συμπτώματα αυτά προκλήθηκαν από μαζική υστερία.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ