Κέντρα ελέγχου για πρόσφυγες θα ανοίξουν οι ΗΠΑ σε Ιράκ και Λίβανο

Η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα θα αυξήσει τον αριθμό των Σύρων προσφύγων που υποδέχεται η χώρα και θα επιταχύνει τη διαδικασία ανοίγοντας κέντρα ελέγχου και διεκπεραίωσης των σχετικών αιτήσεων στο έδαφος του Ιράκ και του Λιβάνου, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters .

Η απόφαση αυτή καταγράφεται μετά τη δέσμευση που έκανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο για την υποδοχή το 2016 ακόμη 10.000 προσφύγων και πλέον από τη Συρία, η οποία σπαράσσεται τα τελευταία τέσσερα χρόνια από έναν όλο και πιο περίπλοκο εμφύλιο πόλεμο.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσε τους σχεδιασμούς για το άνοιγμα ενός κέντρου επεξεργασίας αιτήσεων χορήγησης ασύλου στην Αρμπίλ του Ιράκ πριν εκπνεύσει το 2015 και ενός ακόμη στον Λίβανο στις αρχές του 2016, διά χειλέων της εκπροσώπου του Ντέινα Φαν Μπραντ.

Ο Λευκός Οίκος δεν θέλησε να προσδιορίσει πόσους περισσότερους πρόσφυγες θα μπορούσαν να υποδεχθούν οι ΗΠΑ πέραν των 10.000, του αριθμού που ανέφερε ο Ομπάμα, όμως δύο κυβερνητικά στελέχη ανέφεραν ότι εξετάζονται τρόποι να υπάρξει αύξησή του.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει ήδη δημιουργήσει εννέα κέντρα ελέγχου προσφύγων διεθνώς όπου στελέχη του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας των ΗΠΑ και του αμερικανικού ΥΠΕΞ αποφασίζουν ποιοι πρόσφυγες μπορούν να μετεγκατασταθούν στο αμερικανικό έδαφος.

Τα νέα κέντρα θα διπλασιάσουν τον αριθμό αυτού του είδους των εγκαταστάσεων που δέχονται αιτήσεις προσφύγων από τη Μέση Ανατολή. Σήμερα οι περισσότερες αιτήσεις Σύρων ελέγχονται στα κέντρα που βρίσκονται στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας και στο Αμάν της Ιορδανίας.

Το κέντρο που υπήρχε στον Λίβανο είχε κλείσει πριν από έναν χρόνο λόγω ανησυχιών για την ασφάλειά του, γεγονός που είχε προκαλέσει οργή σε πολλούς που επισήμαναν ότι η χώρα αυτή φιλοξενεί τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων από τη Συρία, που είναι παράνομο να εργάζονται και ζουν σε κατάσταση απόλυτης φτώχειας. Ο Λίβανος ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι δεν θα υποδέχεται πλέον πρόσφυγες από τη Συρία παρά μόνο σε ειδικές περιπτώσεις.

Ωστόσο τα σχέδια της κυβέρνησης έχουν ανησυχήσει Αμερικανούς πολιτικούς, κυρίως Ρεπουμπλικάνους, που επισημαίνουν ότι η πολιτική που σχεδιάζει να προωθήσει ενέχει κινδύνους.

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Σόιμπλε: Η Ευρώπη των ανοικτών συνόρων θα καταστραφεί

Αβραμόπουλος: Όλες οι χώρες βρίσκονται υπό πίεση με το προσφυγικό

Γιούνκερ: Θα τσακωνόμαστε για 10 χλμ. θαλάσσιου πλάτους;

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ