Κατηγορούν τον Ερντογάν για τα ορυχεία

Κατηγορούν τον Ερντογάν για τα ορυχεία

Η τουρκική αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση Ερντογάν ότι απέφευγε να εξετάσει το θέμα της εργασιακής ασφάλειας στα ορυχεία, με αφορμή την εκατόμβη νεκρών ανθρακορύχων μετά την έκρηξη που σημειώθηκε χθες το απόγευμα.

Τριήμερο πένθος κήρυξε η τουρκική κυβέρνηση με τις σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες τα δημόσια κτήρια στην Τουρκία και στις Τουρκικές υπηρεσίες στο εξωτερικό, καθώς μειώνονται οι ελπίδες για την διάσωση των εγκλωβισμένων εργατών σε ορυχείο στοά του οποίου κατέρρευσε.

Ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου αναμένονται στην περιοχή.

Εργατικά συνδικάτα καταγγέλλουν την έλλειψη επαρκών ελέγχων ασφαλείας μετά τις ιδιωτικοποιήσεις των ορυχείων.

Ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ διαβεβαίωσε ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί η έρευνα για τις συνθήκες συνθηκών κάτω από τις οποίες συνέβη το δυστύχημα, το χειρότερο που θρηνεί μέχρι σήμερα η Τουρκία, μετά την καταστροφή του 1992 στα ορυχεία του Ζόνγκουλντακ στη Μαύρη Θάλασσα.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αρνήθηκε την διεξαγωγή συζήτησης στην Τουρκική εθνοσυνέλευση για τις συνθήκες ασφάλεια στα ορυχεία, την οποία ζητούσε τον Μάρτιο.

Η Επαναστατική Συνομοσπονδία Εργαζομένων (DISK) χαρακτηρίζει το δυστύχημα “σφαγή” των εργαζομένων.

“Τα ορυχεία δεν ελέγχονται, δεν εφαρμόζονταν οι κανονισμοί (εργασιακής) ασφαλείας. Το μόνο που ενδιέφερε ήταν τα κέρδη”, υποστήριξε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Κάνι Μπέκο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία-Η φωτογραφία που αποκαλύπτει το μέγεθος της τραγωδίας

ΦΩΤΟ-Εικόνες από την τραγωδία στην Τουρκία

“Μειώνονται οι ελπίδες να βρεθούν επιζώντες”

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ