Καθαιρέθηκε ο Ουκρανός αρχηγός ενόπλων δυνάμεων

Καθαιρέθηκε ο Ουκρανός αρχηγός ενόπλων δυνάμεων

Ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς αντικατέστησε σήμερα τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας της Ουκρανίας, αφού αυτός διέταξε μια «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση που παραχωρεί ευρείες εξουσίες στους στρατιωτικούς.

Ο πρόεδρος Γιανουκόβιτς διόρισε τον Γιούρι Ιλίιν στην θέση του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων, παύοντας τον Βολοντίμιρ Ζαμάνα, σύμφωνα με το κείμενο του διατάγματος που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο της προεδρίας, στο οποίο δεν δίνεται καμία εξήγηση για αυτόν τον διορισμό.

Κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης χωρίς προηγούμενο που συνταράσσει την Ουκρανία από τα τέλη Νοεμβρίου, ο στρατηγός Ζαμάνα έχει αναδειχτεί ως ένας υποστηρικτής της «ειρηνικής διευθέτησης» της κρίσης.

Αφού ο στρατός ζήτησε στα τέλη του Ιανουαρίου από τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς τη λήψη «έκτακτων μέτρων» εναντίον των διαδηλωτών, ο Ζαμάνα σε ανακοίνωση που εξέδωσε σημείωσε ότι «κανείς δεν έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί τις ένοπλες δυνάμεις για να περιστέλλει τα δικαιώματα των πολιτών».

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, η καθαίρεση του Βολοντίμιρ Ζαμάνα, ο οποίος φημολογείται ότι δεν ήταν απόλυτα αφοσιωμένος στον πρόεδρο, ανακοινώθηκε την ώρα που η επίσημη εξουσία λέγεται ότι έχει εξαπολύσει μία «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση, μία ημέρα μετά τα επεισόδια τα οποία είχαν αποτέλεσμα τον θάνατο 26 ανθρώπων.

Οι στρατιώτες μπορούν κάνουν χρήση όπλων και να επιβάλουν περιορισμούς στην κυκλοφορία, στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων που λαμβάνουν οι αρχές για να εξουδετερώσουν τους «εξτρεμιστές» που έχουν παρεισφρήσει στο πλήθος των διαδηλωτών, ανέφερε σήμερα ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Πάβλο Λεμπέντεφ.

Οι στρατιώτες έχουν τα δικαίωμα να «περιορίσουν ή να απαγορεύσουν την κυκλοφορία των οχημάτων και των πεζών» προσέθεσε ο ίδιος.

Επίσης τα στελέχη των ένοπλων δυνάμεων μπορούν να πραγματοποιούν ελέγχους στοιχείων ταυτοτήτων και να συλλαμβάνουν τα πρόσωπα εκείνα που έχουν διαπράξει «παράνομες πράξεις».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ