Καταγγέλλουν τον Πορτογάλο Πρωθυπουργό για “κρυφά” εισοδήματα

Καταγγέλλουν τον Πορτογάλο Πρωθυπουργό για “κρυφά” εισοδήματα

 

Ο Πρωθυπουργός Πέντρο Πάσος Κοέλιο διέψευσε κατηγορηματικά σήμερα ως «ανυπόστατες» τις κατηγορίες ότι είχε λάβει παρανόμως χρηματικές αμοιβές πριν από μια δεκαετία και πλέον, μετά τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για την υπόθεση αυτή, η οποία σύμφωνα με τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι τόσο σοβαρή που θα έπρεπε να οδηγήσει τον πρωθυπουργό σε παραίτηση.

Μιλώντας στο Κοινοβούλιο κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης η οποία επικεντρώθηκε στην υπόθεση, ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Πορτογαλίας απέρριψε ως απαράδεκτους τους «υπαινιγμούς» και τις κατηγορίες για τα «σκιώδη έσοδά» του την δεκαετία του 1990, όταν φέρεται να λάμβανε αμοιβές από μια εταιρεία ενώ ήταν μέλος της Βουλής.

Η γενική εισαγγελία της Πορτογαλίας ανακοίνωσε χθες ότι έθεσε στο αρχείο μια έρευνα για αδήλωτα εισοδήματα του Πάσους Κουέλιου, διότι έχει παρέλθει ο χρόνος παραγραφής. Οι βουλευτές απαγορεύεται ρητώς να δέχονται άλλες πληρωμές όταν αμείβονται από το Κοινοβούλιο στην Πορτογαλία.

Ο Πέντρο Πάσος Κοέλιο ωστόσο είπε ότι έλαβε μια πιο λεπτομερή αναφορά από την εισαγγελία, στην οποία με βάση τα λογιστικά στοιχεία της επιχείρησης Tecnoforma ουδεμία ανάρμοστη πληρωμή προς τον ίδιο μπορεί να τεκμηριωθεί.

«Δεν έλαβα ποτέ καμιά πληρωμή από την Tecnoforma ενόσω ήμουν βουλευτής», δήλωσε ο Πάσους Κουέλιου, χειροκροτούμενος από τα έδρανα των βουλευτών της κεντροδεξιάς κυβερνώσας συμμαχίας. «Δεν έλαβα ποτέ καμιά πληρωμή για τη δουλειά που έκανα για οποιονδήποτε άλλον οργανισμό. . . Τα περιουσιακά μου στοιχεία και η ζωή μου δεν θα μπορούσαν να είναι πιο διαφανή», υποστήριξε ο ίδιος.

Ο Πρωθυπουργός, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, παραδέχθηκε ότι ζήτησε αποζημίωση για έξοδα παραστάσεως, κυρίως για ταξίδια στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, ενόσω εργαζόταν σε μια μη κυβερνητική οργάνωση η οποία συνδεόταν με την Tecnoforma, επέμεινε όμως ότι δεν λάμβανε ποτέ κάποιο άλλο εισόδημα.

Όταν ο ηγέτης των Σοσιαλιστών, της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Αντόνιου Ζουζέ Σεγκούρου, τον προκάλεσε να δώσει στη δημοσιότητα το ιστορικό των τραπεζικών του λογαριασμών, ο Πάσους Κουέλιου απάντησε ότι είναι δικαίωμά του να μην το κάνει και ότι αρνείται να κάνει ένα «στριπτίζ των τραπεζικών του λογαριασμών για την ικανοποίηση των αναγνωστών των εφημερίδων».

Ο Σεγκούρου ωστόσο δεσμεύθηκε ότι θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα με βάση το Σύνταγμα της χώρας για να αρθεί το τραπεζικό απόρρητο των λογαριασμών του πρωθυπουργού διότι μόνον αυτό, όπως υποστήριξε, μπορεί να αποδείξει την αθωότητά του.

Η εισαγγελία ανέφερε χθες ότι έλαβε μια ανώνυμη καταγγελία τον Ιούνιο για τις σχέσεις του πρωθυπουργού με την εταιρεία Tecnoforma από το 1997 ως το 2001. Άρχισε έρευνα για την υπόθεση, αλλά κατόπιν την έθεσε στο αρχείο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Público, ο Πάσος Κοέλιο ενδέχεται να παρέβη τους κοινοβουλευτικούς κανόνες, που απαγορεύουν να λαμβάνει πληρωμές οποιοδήποτε μέλος της Βουλής από εξωτερικές πηγές, όταν δέχθηκε αμοιβές από την Tecnoforma για να διευθύνει μια μη κυβερνητική οργάνωση.

Ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών (δεξιά) Πέντρο Πάσος Κοέλιο είναι �� Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας από το 2011, και επέβαλε το σημαντικότερο μέρος των σκληρών μέτρων λιτότητας που απαίτησε η Τρόικα των πιστωτών της Πορτογαλίας (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) βάσει του μνημονίου δανεισμού της Λισαβόνας. Η χώρα βγήκε από το πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας της τον Μάιο.

Ο ίδιος έχει καλλιεργήσει την εικόνα του «καθαρού», του αδιάφθορου πολιτικού, επιλέγοντας να διαμένει στο διαμέρισμά του και όχι στην επίσημη πρωθυπουργική κατοικία για να μειωθούν οι κρατικές δαπάνες.

Οι καταγγελίες διατυπώθηκαν την εβδομάδα που οι Σοσιαλιστές (κεντροαριστερά) θα πραγματοποιήσουν το συνέδριό τους, στο οποίο θα αναδειχθεί ο ηγέτης που θα τους οδηγήσει στις βουλευτικές εκλογές σε εννιά μήνες. Οι επικρατέστεροι υποψήφιοι είναι ο Σεγκούρου και ο δημοφιλής δήμαρχος της Λισαβόνας Αντόνιου Κόστα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ