Καταδικάστηκαν σε θάνατο υποστηρικτές του Μόρσι

Καταδικάστηκαν σε θάνατο υποστηρικτές του Μόρσι

Τη θανατική ποινή επέβαλε δικαστήριο σε 529 υποστηρικτές του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, κατά τη δεύτερη ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας στη μεγαλύτερη δίκη στην ιστορία της Αιγύπτου, όπως ανέφεραν δικηγόροι και δικαστικές πηγές και μετέδωσαν κρατικά Μέσα Ενημέρωσης.

Οι 529 κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι για συμμετοχή σε ταραχές και επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα στη πόλη Μίνια της νότιας Αιγύπτου τον περασμένο Αύγουστο, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση. Όπως έγραψε η κρατική εφημερίδα Αλ Αχράμ, οι υποστηρικτές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας κατηγορούνταν για τη δολοφονία ενός αστυνομικού, επιθέσεις κατά του αστυνομικού τμήματος της πόλης και κλοπή οπλισμού. Το δικαστήριο αθώωσε ακόμη 16 κατηγορούμενους. Από τους καταδικασθέντες, μόνο οι 135 βρίσκονται στη φυλακή, ενώ οι υπόλοιποι καταδικάστηκαν ερήμην. Όλοι οι καταδικασθέντες έχουν το δικαίωμα να ασκήσουν έφεση.

Το δικαστήριο αποφάνθηκε για την ενοχή των κατηγορουμένων κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας της ακροαματικής διαδικασίας χωρίς να δώσει χρόνο στους συνηγόρους υπεράσπισης να παρουσιάσουν τα επιχειρήματά τους. Οι κατηγορούμενοι έχουν δικαίωμα να εφεσιβάλουν την απόφαση.

Η δίκη περίπου 1.200 μελών και υποστηρικτών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας άρχισε το Σάββατο. Λόγω της πληθώρας των κατηγορουμένων το δικαστήριο τους χώρισε σε δύο ομάδες. Μια νέα συνεδρίαση αναμένεται να γίνει αύριο Τρίτη για τη δεύτερη ομάδα των κατηγορουμένων, μεταξύ των οποίων είναι και ο πνευματικός καθοδηγητής της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, ο Μοχάμεντ Μπαντίε, σύμφωνα με δικαστικές πηγές.

«Είναι μια καταστροφική απόφαση» ανέφερε ο δικηγόρος Γκαμάλ Έιντ, ο οποίος είναι ειδικευμένος σε υποθέσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Αν και είμαι βέβαιος ότι η απόφαση θα αλλάξει αφού εκδικαστούν οι εφέσεις, η σημερινή απόφαση θα επηρεάσει το δικαστικό σώμα στην Αίγυπτο και πιθανόν σε όλο τον κόσμο για πολλά χρόνια» συμπλήρωσε ο δικηγόρος, τονίζοντας ότι η απόφαση «στερείται λογικής».

Ο Έιντ, επικεφαλής του Αραβικού Δικτύου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης με έδρα το Κάιρο είπε επίσης ότι είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς τι θα συμβεί στην αυριανή ακροαματική διαδικασία.

Ο Μοχάμεντ Μόρσι, ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Αιγύπτου, ανατράπηκε από τον στρατό την 3η Ιουλίου του 2003, έπειτα από μαζικές διαδηλώσεις εναντίον του. Εκατοντάδες υποστηρικτές του σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των φονικών επεισοδίων που ακολούθησαν την ανατροπή και χιλιάδες συνελήφθησαν. Τον Δεκέμβριο του 2013, η υποστηριζόμενη από το στρατό μεταβατική κυβέρνηση έθεσε εκτός νόμου την Μουσουλμανική Αδελφότητα, ανακηρύσσοντάς την τρομοκρατική οργάνωση.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ