“Καμπανάκι” από Έλληνα πρέσβη

“Καμπανάκι” από Έλληνα πρέσβη

 

«Όχι μόνο οι Ευρωπαίοι εταίροι, αλλά και Ευρωπαίοι και Αμερικανοί ειδικοί συμφωνούν ότι η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα προκαλούσε «ντόμινο» που θα έπληττε όλα τα νοτιοευρωπαϊκά κράτη, το κόστος μιας τέτοιας εξέλιξης θα ήταν τεράστιο και δεν θα έμεναν ανεπηρέαστες ούτε οι ισχυρές χώρες της Ευρωζώνης, και θα υπήρχε μεγάλος κίνδυνος κατάρρευσης της νομισματικής ένωσης».

 

Αυτά τονίζει ο πρέσβης της Ελλάδας στην Αυστρία, Θεμιστοκλής Δημίδης, σε συνέντευξή εφ’ όλης της ύλης στην αυστριακή ιστοσελίδα «eu-infothek.com» (όπου δημοσιεύονται ρεπορτάζ, άρθρα, σχόλια και συνεντεύξεις για ευρωπαϊκά θέματα), στην οποία σημειώνεται εισαγωγικά πως, παρά τα σκληρά προγράμματα λιτότητας και τη βοήθεια δισεκατομμυρίων, η Ελλάδα παραμένει το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Αναφερόμενος στις συζητήσεις ως προς μια νέα διαγραφή χρέους, ο Έλληνας πρέσβης επισημαίνει πως εκφράζονται διαφορετικές απόψεις, τόσο υπέρ όσο και κατά, ενώ σε ό, τι αφορά την επιμήκυνση, η Ελλάδα τη θεωρεί απαραίτητη, ώστε η χώρα «να πάρει μια ανάσα» και να υποχωρήσει επιτέλους η ύφεση από την οποία ασφυκτιά η οικονομία.

 

Οι διαδηλώσεις κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της καγκελάριου Μέρκελ στην Αθήνα, συνδέονται, όπως λέει, με το γεγονός ότι οι ασθενέστερες κοινωνικές τάξεις βρίσκονται κάτω από τεράστια πίεση λόγω των προγραμμάτων λιτότητας, πολλοί Έλληνες έχουν φτάσει στα όριά τους με τις περικοπές και θεωρούν τη Γερμανία υπεύθυνη για την πολιτική λιτότητας, η οποία μέχρι τώρα δεν έχει βελτιώσει την κατάσταση.

 

Επιπλέον, στο παρελθόν Γερμανοί αξιωματούχοι και γερμανικά ΜΜΕ έχουν εκφραστεί ιδιαίτερα επικριτικά και χλευαστικά κατά της Ελλάδας, κάτι που πολλοί Έλληνες εξέλαβαν ως υποτιμητικό και γι’ αυτό το λόγο υπήρξαν και ακραίες μορφές διαμαρτυρίας κατά της Γερμανίας, τις οποίες όμως δεν συμμερίζεται ούτε η ελληνική κυβέρνηση ούτε η πλειοψηφία των Ελλήνων.

 

Ο Έλληνας πρέσβης παρατηρεί ότι και η Αυστρία έχει ασκήσει πολλές φορές δυσάρεστη κριτική, ωστόσο οι δηλώσεις του Αυσ��ριακού καγκελάριου, Βέρνερ Φάιμαν, είναι ιδιαίτερα υποστηρικτικές για τις προσπάθειες εξυγίανσης και μεταρρυθμίσεων που καταβάλλει η Ελλάδα.

 

Σχετικά με τη φυγή κεφαλαίων από την Ελλάδα προς το εξωτερικό, επισημαίνει πως πρέπει να γίνεται διάκριση ανάμεσα στη νόμιμη και την παράνομη φυγή κεφαλαίων, και αυτό που προσπαθεί τώρα η κυβέρνηση, με την εντατικοποίηση των ελέγχων, είναι να αντιμετωπίσει τη μεταφορά του «μαύρου χρήματος» σε τράπεζες του εξωτερικού.

 

Απαντώντας στην ερώτηση για τις υψηλές αμυντικές δαπάνες στην Ελλάδα, επισημαίνει ότι τα σύνορα της Ελλάδας αποτελούν συγχρόνως και τα νότια εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον, η Ελλάδα γειτνιάζει άμεσα με χώρες της Β. Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, στις οποίες αυτό το διάστημα σημειώνονται πολιτικές και κοινωνικές ανακατατάξεις.

 

Η Ελλάδα, προσθέτει, πρέπει να προστατευτεί και η ίδια αλλά και να προστατεύσει τα νότια σύνορα της ΕΕ από πιθανές επιπτώσεις των αναταραχών αυτών και γι’ αυτόν το λόγο προσδίδεται μεγάλη σημασία στον αμυντικό προϋπολογισμό, ωστόσο το υπουργείο Άμυνας έχει ανακοινώσει για το επόμενο έτος μείωση των δαπανών του και μάλιστα κατά 14,3%, σε σχέση με το 2012.

Τέλος, ο Έλληνας πρέσβης χαρακτηρίζει «εξαιρετικές» τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Αυστρίας, σημειώνοντας πως στο πλαίσιο της συνεργασίας και των ανταλλαγών που έχουν εντατικοποιηθεί λόγω της συμμετοχής τους στην ΕΕ και την Ευρωζώνη, οι δύο λαοί έχουν έρθει πιο κοντά, και επιπλέον η τουριστική κίνηση βοηθά ιδιαίτερα, ώστε ο Αυστριακός να γνωρίσει και να καταλάβει καλύτερα τη νοοτροπία και την ψυχή του Έλληνα, αλλά και αντίστροφα.

 

Πηγή:ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ