Κάμερον:Στη σωστή κατεύθυνση η χώρα

Κάμερον:Στη σωστή κατεύθυνση η χώρα

 

«Η χώρα βαδίζει προς την σωστή κατεύθυνση σε όλα τα σημαντικά της θέματα και αντικρίζει το 2013 με ρεαλισμό και αισιοδοξία» δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Στο πρωτοχρονιάτικο μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του, ο Κάμερον τόνισε ότι «η Βρετανία έχει σημειώσει πρόοδο στην μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, στις μεταρρυθμίσεις στο κράτος πρόνοιας και στο επίπεδο της σχολικής εκπαίδευσης».

Η μείωση του ελλείμματος και η διατήρηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Βρετανίας ήταν οι στόχοι της κυβέρνησης του συντηρητικού Κάμερον με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες το 2010 όταν ανέλαβαν την εξουσία. Τότε το έλλειμμα ήταν 11,2% του ΑΕΠ. Την περασμένη χρονιά μειώθηκε στο 8%, αλλά σύμφωνα με τις προβλέψεις θα χρειαστούν άλλα τέσσερα χρόνια, ως το 2017, για να πέσει κάτω από το 3%.

Ο Κάμερον στο μήνυμα του επισήμανε ότι η κυβέρνηση του βιάζεται να προχωρήσει και δεν πρέπει να ενδώσει στις πιέσεις να επιβραδύνει σε ότι αφορά στη μείωση του ελλείμματος και στις μεταρρυθμίσεις στην κοινωνική πρόνοια και την εκπαίδευση.

«Μπορούμε να κοιτάζουμε το μέλλον με ρεαλισμό και αισιοδοξία. Ρεαλισμό γιατί δεν μπορούμε να επιλύσουμε μέσα σε μια ημέρα τα προβλήματα δεκαετιών. Δεν υπάρχουν γρήγορες συνταγές και δεν θα ισχυριστώ κάτι τέτοιο», είπε ο βρετανός πρωθυπουργός.

«Αλλά μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι γιατί έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο», πρόσθεσε.

Υπογράμμισε επίσης ότι «η Βρετανία είναι αντιμέτωπη σήμερα με έναν αγώνα δρόμου. Έναν αγώνα με χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία και η Ινδονησία, έναν αγώνα για θέσεις εργασίας και ευκαιριών στο μέλλον».

«Για το λόγο αυτό όταν μας λένε πως πρέπει να επιβραδύνουμε στη μείωση του ελλείμματος, απαντάμε ‘όχι’. Δεν μπορούμε να είμαστε νικητές στον κόσμο αυτό με το βάρος του ελλείμματος δεμένο στο λαιμό μας»,  συμπλήρωσε ο βρετανός πρωθυπουργός.

Ο Κάμερον δεν αναφέρθηκε στο μήνυμά του στη θέση της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ένα θέμα το οποίο αναλυτές τοποθετούν ψηλά στην πολιτική ατζέντα του 2013.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ