Κάμερον: Δεν πρόκειται να γίνει νέο δημοψήφισμα

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον απέκλεισε χθες, Κυριακή, το ενδεχόμενο να διεξαχθεί νέο δημοψήφισμα στη Σκωτία, παρά τη θεαματική επικράτηση των Σκωτσέζων εθνικιστών στις βουλευτικές εκλογές, υπενθυμίζοντας ότι οι πολίτες της επαρχίας αυτής απέρριψαν “εμφατικά” την ανεξαρτησία της μόλις πέρυσι.

Ο Κάμερον, το Συντηρητικό Κόμμα του οποίου παρέμεινε στην εξουσία κερδίζοντας με μεγάλη διαφορά και κατακτώντας με απροσδόκητο τρόπο την πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων την περασμένη εβδομάδα, τόνισε πως εγγυάται ότι θα εκχωρηθούν περαιτέρω εξουσίες στη Σκωτία, όπως προβλέπουν υφιστάμενοι σχεδιασμοί. Όμως απέρριψε το ενδεχόμενο να γίνει κι άλλο δημοψήφισμα σύντομα.

“Κάναμε δημοψήφισμα. Η Σκωτία τάχθηκε εμφατικά στην ψηφοφορία υπέρ της παραμονής της στο Ηνωμένο Βασίλειο”, υπογράμμισε ο Ντέιβιντ Κάμερον μιλώντας στο δημόσιο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 4.

“Δεν πρόκειται να γίνει κι άλλο δημοψήφισμα”, επέμεινε ο Συντηρητικός πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι το Σκοτσέζικο Εθνικό Κόμμα (SNP), που κέρδισε τις 56 από τις 59 κοινοβουλευτικές έδρες της Σκωτίας στις εκλογές της περασμένης εβδομάδας, έχει καταστήσει σαφές πως δεν επιδιώκει τη διεξαγωγή νέας ψηφοφορίας για την ανεξαρτησία.

Οι Σκωτσέζοι απέρριψαν την ανεξαρτησία της επαρχίας τον Σεπτέμβριο του 2014 (55-45%), έπειτα από μια μακρά και πολωτική προεκλογική εκστρατεία. Ορισμένοι εθνικιστές σχολίασαν μετά τη διεξαγωγή της διαδικασίας πως το θέμα έχει κριθεί για τουλάχιστον “μία γενιά”.

Όμως η εκπληκτική επιτυχία του SNP, το οποίο εξάλειψε τους Εργατικούς από τη Σκωτία— παραδοσιακό προπύργιό τους επί δεκαετίες —αναζωπύρωσε τη σεναριολογία πως μπορεί να πιέσει προκειμένου να διεξαχθεί νέα ψηφοφορία, πιθανόν ενόψει των σκοτσέζικων βουλευτικών εκλογών το 2016.

Διαβάστε επίσης:

Τα συγχαρητήρια της Μέρκελ στον Κάμερον

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.