Καλίν: Σημαντικό βήμα για την ισορροπία στο Αιγαίο η επανέναρξη των συνομιλιών Ελλάδας-Τουρκίας

“Η επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων και για την ισορροπία στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, σε διάλεξη που έκανε το Σάββατο με θέμα ‘Αρχές και προτεραιότητες της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής’ στη Σχολή Διπλωματίας του Καχραμάνμαρας, που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο του Καχραμάνμαρας, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Τουρκικής Νεολαίας (TÜGVA) και τον μητροπολιτικό δήμο του Καχραμάνμαρας.

Ο Καλίν είπε ότι η Τουρκία και η ΕΕ στοχεύουν στην οικοδόμηση μιας τάξης στην οποία θα επικρατεί η ειρήνη και η σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, την περιοχή του Κόλπου και την Αφρική.

Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει την ενεργή διπλωματία για την επίλυση κρίσεων από τη συσσώρευση περιφερειακών και παγκόσμιων θεμάτων.

“Με την γεμάτη όραμα ηγεσία του Προέδρου μας, θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε αυτήν την εμπειρία αποτελεσματικά από τώρα και στο εξής. Από το Ιράκ έως τη Συρία, τον Καύκασο, τη Λιβύη και όλες τις άλλες περιοχές, η Τουρκία, θα συνεχίσει να εφαρμόζει την εξωτερική της πολιτική, λαμβάνοντας υπόψη τις προϋποθέσεις που απαιτούνται από τη γεωγραφία της καθώς και τα στοιχεία που απαιτούν τα εθνικά της συμφέροντα, με ένα όραμα εξωτερικής πολιτικής που θα εστιάζει στον άνθρωπο, την ειρήνη και τη σταθερότητα, την ισότητα και τον αμοιβαίο σεβασμό”.

Σχετικά με την επανέναρξη της διαδικασίας των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας ο Καλίν σημείωσε: “Χάρη στην γεμάτη όραμα ηγεσία του Προέδρου μας, ξεκίνησε ξανά μετά από πέντε χρόνια. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα. Οι σχέσεις μας με τη γειτονική μας Ελλάδα είναι ένα σημαντικό βήμα όσον αφορά τόσο τις σχέσεις μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και τις ισορροπίες Αιγαίου-Ανατολικής Μεσογείου και θα συνεχίσουμε να συνεισφέρουμε εποικοδομητικά σε αυτήν τη διαδικασία από εδώ και στο εξής”.

Αναφερόμενος στη νέα αμερικανική ηγεσία είπε ότι ελπίζει για καλύτερες σχέσεις με τις ΗΠΑ.

“Πιστεύουμε ότι με την έναρξη της διοίκησης του Μπάιντεν θα προκύψουν νέες ευκαιρίες στις σχέσεις Τουρκίας-Αμερικής. Έχουμε αρχίσει να κάνουμε επαφές με τους ομολόγους μας”, πρόσθεσε.

“Η Λιβύη είναι μια χώρα με μεγάλη δυναμική, δυνατότητες και μορφωμένο ανθρώπινο δυναμικό. Όταν αυτά χρησιμοποιηθούν σωστά, η Λιβύη θα αναπτυχθεί οικονομικά ταχύτατα και θα γίνει μια επιδραστική και ισχυρή χώρα στη Βόρεια Αφρική… Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τη διαδικασία πολιτικής διαπραγμάτευσης στην Λιβύη και συμβάλλουμε στην πρόοδο της πολιτικής διαδικασίας εδώ υπό την ηγεσία των Λιβύων και ελπίζουμε ότι το συντομότερο δυνατό θα δημιουργηθεί ένα νέο μοντέλο διαχείρισης και μια μεταβατική κυβέρνηση ώστε να τερματιστεί η περίοδος των συγκρούσεων”.

Ο Καλίν τόνισε ότι η Τουρκία είναι η χώρα που καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίλυση της εξουθενωτικής σύγκρουσης στη Συρία. “Συμμετείχαμε στη διαδικασία της Γενεύης και της Αστάνα από την αρχή και συνεχίζουμε να συνεισφέρουμε στο έργο της συνταγματικής επιτροπής”, είπε.

Πηγή πληροφοριών: ert.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ