Ιβάν Σαββίδης: Η Ουκρανία κατάσχεσε περιουσιακά στοιχεία του

Με απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ουκρανίας κατά της  διαφθοράς, έγινε δεκτή η αξίωση του υπουργείου Δικαιοσύνης της χώρας για κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων του Ιβάν Σαββίδη και της συζύγου του.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το kyivindependent, η απόφαση λήφθηκε από έδρα τριών δικαστών αφότου τον Αύγουστο του 2023 ο Ιβάν Σαββίδης είχε περιληφθεί σε λίστα Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης με 25 Ρώσους ολιγάρχες που οι επιχειρήσεις τους είχε κριθεί ότι υπηρετούν το ρωσικό στρατιωτικό – βιομηχανικό μηχανισμό και των οποίων τα assets δεν είχαν ακόμη κατασχεθεί ακόμα.

Σύμφωνα με το ουκρανικό ΜΜΕ, τα υπό κατάσχεση assets του Ιβάν Σαββίδη περιλαμβάνουν το 100% των μετοχών της PJSC Pentopak, που έχει ηγετική θέση στην παραγωγή συσκευασιών τροφίμων και το 100% των δικαιωμάτων της θυγατρικής της Atlantis-Pak Ukraine.

Η έκθεση της ΜΚΟ στην οποία στηρίχθηκε η υπόθεση ανέφερε ότι η σύζυγος του Ιβάν Σαββίδη εμφανίζεται ως ιδιοκτήτρια ορισμένων εταιρειών στην Ουκρανία, αλλά στην πραγματικότητα ανήκουν στον ίδιο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Ιβαν Σαββίδης έχει ιδρύσει τον Όμιλο Agrokom, που διαθέτει εργοστάσια επεξεργασίας και συσκευασίας κρέατος, εγκαταστάσεις θερμοκηπίων και ένα εργοστάσιο ανθρακούχου νερού.

Το kyivindependent σημειώνει ακόμα ότι ο Ιβάν Σαββίδης υπήρξε μέλος του ρωσικού κοινοβουλίου με το κόμμα Ενωμένη Ρωσία και ήταν στενά συνδεδεμένος με τον πρόεδρο της χώρας Βλαντιμίρ Πούτιν.

Καταλήγοντας, αναφέρει ότι “το 2015 ο Ιβάν Σαββίδης είχε χαιρετήσει δημόσια την εισβολής στην Κριμαία και την παράνομη προσάρτησή της από τη Ρωσία. Κατέχει τόσο ρωσική όσο και ελληνική υπηκοότητα. Στην Ελλάδα διαθέτει ένα λιμάνι και μεταξύ άλλων τον ποδοσφαιρικό ΠΑΟΚ”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ