Ιταλία: Το παρασκήνιο της παραίτησης Ντράγκι – Η συνωμοσία στον δρόμο με τις κατακόμβες

Το σκηνικό θυμίζει ταινίες με θέμα τη Μαφία, στην Ιταλία. Τα μεγάλα αφεντικά συγκεντρώνονται γύρω από ένα τραπέζι και παίρνουν τις μεγάλες αποφάσεις. Και όταν μαζεύονται όλα τα μεγάλα κεφάλια, οι “capi” γύρω από ένα τραπέζι, μόνο δύο πράγματα μπορεί να αφορά η συγκέντρωση. Η ξαναμοιράζουν την πίτα ή εκλέγουν νέο μεγάλο αρχηγό. Τον Capo di capi.

Του Θοδωρή Γ. Κανέλλου

Τέτοια ήταν η συγκέντρωση που έγινε την περασμένη Τρίτη, στην υπερπολυτελή βίλα του Μπερλουσκόνι, την Villa Grande στην πιο ακριβή συνοικία της Ρώμης. Οι Capi ξαναμοίρασαν την τράπουλα, αφού πρώτα “σκότωσαν” τον προηγούμενο Capo di Capi. Τον πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι. Συμφώνησαν ότι δεν θα υποχωρήσουν από τις θέσεις που είχαν διαμηνύσει στον “Σούπερ Μάριο” και δεν του άφησαν κανένα περιθώριο άλλο, από το να παραιτηθεί.

Θα είναι οι πρώτες εθνικές εκλογές που θα γίνουν Φθινόπωρο στην Ιταλία. Μια περίοδος ευαίσθητη, όχι μόνον επειδή οι καύσωνες του καλοκαιριού σαρώνουν τη χώρα και όλοι έχουν στο μυαλό τους τη δροσιά και τις θάλασσες, αλλά και γιατί αμέσως μετά τη θερινή ραστώνη αρχίζει στη Βουλή η διαδικασία για την ψήφιση του προϋπολογισμού.

Η είσοδος στη Villa Grande

Η χώρα πάει εν μέσω θέρους και ξηρασίας σε πρόωρες εκλογές, με μια προεκλογική περίοδο, μάλλον σπασμωδική, με σκέψεις αποσπασματικές και τα μυαλά στα… μπάνια. Ο νοικοκύρης τραπεζίτης και υπηρεσιακός πλέον πρωθυπουργός μπορεί να έκανε την καρδιά του πέτρα και να χαμογελούσε, πάντως είπε την αλήθεια. “Πρέπει να αντιμετωπίσουμε σοβαρά θέματα και έκτακτες περιστάσεις, όπως η πανδημία, ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο πληθωρισμός, και το κόστος της ενέργειας.”

Ο πόλεμος

Ο Ντράγκι ήταν ο ενορχηστρωτής των σκληρών απαντήσεων της Ευρώπης στη Ρωσία. Η Giorgia Meloni, επικεφαλής του Κόμματος των Αδελφών και θεωρούμενη ως η επικρατέστερη επόμενη πρωθυπουργός της Ιταλίας, έσπευσε να δηλώσει ότι δεν θα αλλάξει η πολιτική της χώρας στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Το Ταμείο Ανάκαμψης

Δεν είναι όμως μόνον αυτή η εκκρεμότητα που έχει να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση. Η Ιταλία κάνει να πάρει περισσότερα από 200 δισεκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά τα λεφτά δεν θα έρθουν “τζάμπα”. Η χώρα πρέπει να περάσει μια σειρά σταδιακών μεταρρυθμίσεων για να διασφαλίσει ότι τα μετρητά θα ρέουν στα ταμεία της ομαλά.
Η κυβέρνηση του νοικοκύρη Ντράγκι μέχρι στιγμής έχει εξασφαλίσει σχεδόν 67 δισ. ευρώ από κονδύλια της ΕΕ. Η Ρώμη πρέπει τώρα να επιτύχει 55 νέους στόχους, μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2022 για να λάβει μια επιπλέον δόση ύψους 19 δισεκατομμυρίων ευρώ, κάτι που σύμφωνα με τους αναλυτές μπορεί να αποδειχθεί πιο δύσκολο χωρίς τον Ντράγκι στο τιμόνι.

Ο προϋπολογισμός

Η Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, θα πρέπει να ψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2023. Εάν δεν τα καταφέρει ως τον Δεκέμβριο, οι δαπάνες για τους πρώτους τέσσερις μήνες του επόμενου έτους κατανέμονται αυτόματα, μήνα με μήνα, με βάση ένα σχέδιο προϋπολογισμού που περιγράφεται από το Υπουργείο Οικονομικών.

Και υπάρχουν και άλλες εκκρεμότητες, όπως η πώληση της ITA AIRWAYS, η ανακεφαλαίωση της ελεγχόμενη από το κράτος τράπεζα MONTE DEI PASCHI DI SIENA πρέπει να συγκεντρωθούν 2,5 δισεκατομμύρια ως τα μέσα Νοεμβρίου, η μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης και άλλα.

Οι Capi δεν έδειξαν να ανησυχούν. Έφαγαν ψητό ξιφία με σαλάτα και προχώρησαν στο επόμενο βήμα. Εκβίασαν τον άνθρωπο που προσπαθούσε να νοικοκυρέψει μία από τις μεγαλύτερες χώρες της Ευρώπης, με τα πολύ μεγάλα χρέη της. Και το πέτυχαν.

Η Villa Grande

Η Villa Grande

Στην πολυτελή βίλα όπου έμενε ο  Τζεφιρέλι, παρόντες ήταν ο Ματέο Σαλβίνι της ακροδεξιάς Λέγκας, με εκπροσώπους άλλων ομάδων και με τους συνεργάτες τους. Η Giorgia Meloni, ήταν κι αυτή, αλλά στο τηλέφωνο.
“Πλέον, η Ιταλία βρίσκεται αντιμέτωπη με μήνες αναταραχής. Πιθανότατα θα χρειαστούν αρκετές εβδομάδες, μετά τις εκλογές της 25ης Σεπτεμβρίου για να μπορέσει να συγκροτηθεί ένας νέος συνασπισμός. Η πολιτική κρίση στην Ιταλία αποτελεί πρόβλημα και για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η κεντρική τράπεζα προσπαθεί να αποτρέψει τη διαφαινόμενη ύφεση και παράλληλα εξισορροπεί με μέτρα χαλάρωσης του πληθωρισμού, αλλά πάντα με ελλοχεύει ο κίνδυνος να εκδηλωθεί μια νέα κρίση χρέους”, έγραφε πριν από μερικές ημέρες η εφημερίδα Poltico.

Ο Σούπερ Μάριο κοιμάται ήσυχος

“Καθώς ο πόλεμος μαίνεται στην Ουκρανία και τα ενεργειακά αποθέματα μειώνονται, ορισμένοι στην ιταλική πολιτική σκηνή  αναρωτιούνται τώρα εάν οι δεξιοί γνωρίζουν πραγματικά τι έχουν κάνει. Για τον υπουργό Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο, τα δεξιά κόμματα του συνασπισμού «έπαιξαν παιχνίδια με το μέλλον του ιταλικού λαού. Τα αποτελέσματα αυτής της τραγικής επιλογής θα μείνουν στην ιστορία μας” είπε, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

Αυτή πάντως η ιστορία, γράφτηκε στην Appian Way, την πιο glamorous λεωφόρο της Ρώμης, γεμάτη μνημεία και κατακόμβες. Ιστορικός δρόμος, με ιστορικούς κατοίκους. Ανάμεσά τους και αστέρες του κινηματογράφου όπως η Τζίνα Λολομπριτζίτα και ο Βαλεντίνο, ο ηλικίας 90 ετών πλέον σχεδιαστής μόδας.

Τη Villa Grande, φέρεται να την αγόρασε ο Μπερλουσκόνι πολλά χρόνια πίσω και να την δάνεισε στον αείμνηστο σκηνοθέτη Φράνκο Τζεφιρέλι. Εκεί τώρα βασιλεύει νέα regina. Η μόλις 32 ετών νέα φιλενάδα του Μπερλουσκόνι,  η Marta Fascina. Συγκέντρωσε επάνω της τα βλέμματα όλων. Άναψαν τα αίματα κι έγινε ό,τι έγινε.

Ο Μπερλουσκόνι και η Μάτα Φάσινα

Η οικοδέσποινα, η ηλικίας 45 ετών Meloni, και η… ζέστη εξέτρεψαν τα πάντα. Τώρα οι δεξιοί φοβούνται ότι θα χρεωθούν την ανατροπή του νοικοκύρη Μάριο Ντράγκι. Αλλά αυτός μάλλον κοιμάται ήσυχος.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ