Ισραήλ-Ο στρατός ξεκίνησε 5 εσωτερικές έρευνες

Ισραήλ-Ο στρατός ξεκίνησε 5 εσωτερικές έρευνες

O ισραηλινός στρατός ξεκίνησε 5 εσωτερικές έρευνες σχετικά με ενδεχόμενα σοβαρά πειθαρχικά σφάλματα και παραπτώματα που διέπραξαν στελέχη του κατά τη διάρκεια του πρόσφατου πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε σήμερα ένας αξιωματικός του στρατού.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και διεθνείς οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατήγγειλαν έντονα κατά τη διάρκεια του πολέμου πολλές περιπτώσεις χρήσης αδικαιολόγητης ή δυσανάλογης βίας από τον ισραηλινό στρατό εναντίον Παλαιστινίων πολιτών.

Η ισραηλινή στρατιωτική δικαιοσύνη άρχισε να διεξάγει έρευνες για 5 από αυτές τις υποθέσεις, ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στο Τελ Αβίβ ένας αξιωματικός της ισραηλινής εισαγγελίας στρατοδικών, που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Οι έρευνες αυτές αφορούν τον βομβαρδισμό την 24η Ιουλίου ενός σχολείου του ΟΗΕ που χρησιμοποιείτο ως καταφύγιο για τους κατοίκους της Γάζας (στοίχισε τη ζωή σε 15 ανθρώπους) όπως και τον βομβαρδισμό σε μια παραλία στη βόρεια Γάζα που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 5 παιδιών.

Οι τρεις άλλες έρευνες του ισραηλινού στρατού αφορούν τον θάνατο μιας γυναίκας μπροστά από το σπίτι της, την ώρα που διαπραγματευόταν με τον ισραηλινό στρατό την αποχώρηση από το σπίτι της, την κακοποίηση ενός κρατουμένου και τις κλοπές που διέπραξε ένας στρατιώτης από ένα σπίτι Παλαιστινίου.

Ο ισραηλινός στρατός δεσμεύεται να ερευνήσει «κάθε αξιόπιστη καταγγελία για ανάρμοστη συμπεριφορά» διαβεβαίωσε ο στρατιωτικός αυτός.

Η επιτροπή που έχει αναλάβει τις έρευνες συστήθηκε, προληπτικά, από την αρχή της επιχείρησης «Προστατευμένη Παρυφή» (8η Ιουλίου-26η Αυγούστου).

Ενενήντα πέντε φάκελοι έχουν κατατεθεί στην επιτροπή και 50 συμβάντα αναμένεται ακόμη να εξεταστούν, διευκρινίζεται σε δελτίο τύπου που εξέδωσε ο ισραηλινός στρατός.

«Σε μία ένοπλη σύρραξη, ο θάνατος των πολιτών δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην τη διάπραξη σοβαρών πειθαρχικών παραπτωμάτων. Επομένως όταν λαμβάνουμε αυτές τις καταγγελίες (. . .) τις εξετάζουμε σε ένα ευρύτερο πλαίσιο προτού αποφασίσουμε εάν θα ξεκινήσουμε ή όχι μία δικαστική έρευνα» δήλωσε ο αξιωματικός.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ