Η μετάλλαξη Δέλτα προελαύνει στο Ισραήλ: “Ασπίδα” το εμβόλιο της Pfizer – Προστατεύει από βαριά νόσηση και νοσηλεία

Το εμβόλιο Covid-19 της Pfizer Inc. εξακολουθεί να αποτελεί ισχυρή ασπίδα προστασίας έναντι της νοσηλείας και της πιο σοβαρής νόσου σε περιπτώσεις μόλυνσης από την πιο μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα στο Ισραήλ τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία για την περίοδο μεταξύ της 20ης Ιουνίου και της 17ης Ιουλίου που δημοσιοποίησε το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ, η αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου εμβολίου ως προς την αποτροπή σοβαρών μορφών της νόσου COVID-19 εκτιμάται πως φθάνει το 91,4% και η αποτελεσματικότητά του ως προς την αποτροπή των εισαγωγών σε νοσοκομεία υπολογίζεται ότι φθάνει το 88%.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία του υπουργείου Υγείας, η αποτελεσματικότητά του μειώθηκε στο 39% στην πρόληψη λοιμώξεων, εν μέσω της εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα στο Ισραήλ, όπως και σε πολλές άλλες χώρες. Ωστόσο, τα αποτελέσματα αυτά προκαλούν εντύπωση καθώς είναι περίεργο πως το ποσοστό αυτό εμφανίζεται να είναι χαμηλότερο από το 64% για το οποίο γινόταν λόγος στο Ισραήλ από την 6η Ιουνίου ως την 3η Ιουλίου και το 94,3% που είχε μετρηθεί από τη 2η Μαΐου ως την 5η Ιουνίου. Σε κάθε περίπτωση, το σημαντικό είναι ότι ο εμβολιασμός αποτρέπει τη βαριά νόσηση και τη νοσηλεία.

Η βρετανική μελέτη

Πάντως, σύμφωνα με το Bloomberg, αυτά τα αποτελέσματα έρχονται σε αντίθεση με μια μελέτη στο New England Journal of Medicine που διαπίστωσε ότι δύο δόσεις του εμβολίου Pfizer-BioNTech προσφέρουν προστασία 88% έναντι της συμπτωματικής νόσου που προκαλείται από την παραλλαγή Δέλτα και 94% έναντι της παραλλαγής Άλφα που ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία. Η υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας διαπίστωσε επίσης ότι ο εμβολιασμός με Pfizer και BioNTech ήταν 96% αποτελεσματικός κατά της νοσηλείας.

Πόσοι έχουν εμβολιαστεί στο Ισραήλ

Σημειώνεται ότι στο Ισραήλ από τις 20 Δεκεμβρίου 2020, περισσότεροι από 5,75 εκατ. πολίτες της χώρας, ή το 61,6% του πληθυσμού, έχει λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου, εκ των οποίων 5,28 εκατ. και τη δεύτερη.

Τις προηγούμενες 24 ώρες διαγνώστηκαν 1.275 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των μολύνσεων να φθάνει τις 856.827, ενώ ακόμη τρεις ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, αυξάνοντας τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας στους 6.457 νεκρούς.

Ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων αυξήθηκε στα 9.742, στο υψηλότερο επίπεδο από την 27η Μαρτίου, ενώ ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση αυξήθηκε σε 75 (+7).

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ