Ισλανδία: Η έκρηξη ηφαιστείου «δεν είναι τουριστικό αξιοθέατο» – Μειώνεται η ροή της λάβας – Δείτε LIVE εικόνα

Η ρύπανση από αέρια μπορεί να πλήξει την πρωτεύουσα της Ισλανδίας μετά την έκρηξη του ηφαιστείου, ανακοίνωσε η μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας. Η έκρηξη το βράδυ της Δευτέρας φαίνεται να συνέβη περίπου τέσσερα χιλιόμετρα (2½ μίλια) από την πόλη Γκρίνταβικ, ανακοίνωσε το Ισλανδικό Μετεωρολογικό Γραφείο.

Λέκκας: Η Ισλανδία ήταν έτοιμη για τη διαχείριση του ηφαιστειακού κινδύνου, η Ελλάδα είναι;

Η πόλη κοντά στο κεντρικό αεροδρόμιο της Ισλανδίας εκκενώθηκε τον Νοέμβριο έπειτα από την έντονη σεισμική δραστηριότητα που προκάλεσε ζημιές σε σπίτια και ενίσχυσε τους φόβους για επικείμενη έκρηξη.

Η Ισλανδία, η οποία βρίσκεται πάνω από ένα ηφαιστειακό καυτό σημείο στον Βόρειο Ατλαντικό , έχει κατά μέσο όρο μια έκρηξη κάθε τέσσερα έως πέντε χρόνια. Η πιο ενοχλητική τον τελευταίο καιρό ήταν η έκρηξη του ηφαιστείου Eyjafjallajokull το 2010, που εκτόξευσε τεράστια σύννεφα τέφρας στην ατμόσφαιρα και οδήγησε σε εκτεταμένο κλείσιμο του εναέριου χώρου πάνω από την Ευρώπη.

ηφαίστειο Ισλανδία

Όμως η έκρηξη στη χερσόνησο του Ρέικιανες, περίπου 50 χιλιόμετρα (31 μίλια) νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας, Ρέικιαβικ, δεν αναμενόταν να απελευθερώσει μεγάλες ποσότητες τέφρας στον αέρα. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισλανδίας, Bjarne Benediktsson, έγραψε στο Twitter ότι δεν σημειώθηκαν διακοπές στις πτήσεις από και προς τη χώρα και οι διεθνείς διάδρομοι πτήσεων παρέμειναν ανοιχτοί.

Ο ισλανδικός τηλεοπτικός σταθμός RUV έδειξε ζωντανή ροή της έκρηξης στον ιστότοπό του, ενώ τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια έπαιξαν στο βάθος.

Δείτε live εικόνα του ηφαιστείου:

Νωρίς το απόγευμα της Τρίτης, το Ισλανδικό Μετεωρολογικό Γραφείο ανέφερε ότι το μέγεθος της ηφαιστειακής έκρηξης στο Sundhnuksgígar «συνεχίζει να μειώνεται». Σημείωσε ότι η ροή λάβας εκτιμάται ότι ήταν το ένα τέταρτο αυτού που ήταν τη στιγμή της έκρηξης. Πέφτουν επίσης «συντριβάνια» λάβας που έφτασαν τα 30 μέτρα.

Η πρωθυπουργός Katrin Jakobsdottir είπε στο RUV ότι προς το παρόν, η λάβα δεν έθετε σε κίνδυνο κρίσιμες υποδομές κοντά στο ηφαίστειο. Αν και η ροή της λάβας κινούνταν σε μια πολλά υποσχόμενη κατεύθυνση, παρόλα αυτά λαμβάνονταν προφυλάξεις κοντά στο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας Svartsengi.

Αυτή η εικόνα από βίντεο που παρείχε η Ισλανδική Ακτοφυλακή δείχνει τη ροή μάγματος σε έναν λόφο κοντά στο Grindavik στη χερσόνησο Reykjanes της Ισλανδίας κάποια στιγμή αργά τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου ή νωρίς την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2023. Φωτογραφία: (Ισλανδική ακτοφυλακή μέσω AP)

«Η πόλη που εμπλέκεται μπορεί να καταλήξει κάτω από τη λάβα»

Παρόλα αυτά, οι κάτοικοι της εκκενωμένης αλιευτικής κοινότητας των 3.400 ατόμων είχαν ανάμεικτα συναισθήματα καθώς έβλεπαν πορτοκαλί φλόγες να αγγίζουν τον σκοτεινό ουρανό. Ένα μήνα μετά την εκκένωση, πολλοί εξακολουθούν να ζουν σε προσωρινά καταλύματα και δεν αναμένουν ότι θα μπορέσουν ποτέ να επιστρέψουν για να ζήσουν στα σπίτια τους.

«Η πόλη που εμπλέκεται μπορεί να καταλήξει κάτω από τη λάβα», είπε ο Ael Kermarec, Γάλλος ξεναγός που ζει στην Ισλανδία. «Είναι εκπληκτικό να το βλέπεις, αλλά υπάρχει ένα είδος γλυκόπικρης αίσθησης αυτή τη στιγμή».

Ο Magnus Tumi Gudmundsson, ένας επιστήμονας που πέταξε πάνω από την τοποθεσία το πρωί της Τρίτης σε μια ερευνητική πτήση της ακτοφυλακής, είπε στο RUV ότι εκτιμά ότι είχε ήδη εκτοξευθεί διπλάσια λάβα από ό,τι κατά τη διάρκεια ολόκληρης της μηνιαίας έκρηξης στη χερσόνησο το καλοκαίρι. 

Ο Γκούντμουντσον τόνισε ότι η έκρηξη αναμένεται να συνεχίσει να μειώνεται σε ένταση, αλλά οι επιστήμονες δεν έχουν ιδέα πόσο καιρό θα μπορούσε να διαρκέσει. «Μπορεί να τελειώσει σε μια εβδομάδα ή μπορεί να διαρκέσει πολύ περισσότερο», διευκρίνισε.

Ο Μάθιου Γουάτσον, καθηγητής ηφαιστείων και κλίματος στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, είπε ότι οι τουρίστες πρέπει να ακολουθούν αυστηρά τις ταξιδιωτικές συμβουλές γιατί κίνδυνοι όπως νέες εκρήξεις μπορούν γρήγορα να θέσουν σε κίνδυνο τους ανθρώπους.

Το εντυπωσιακό φυσικό φαινόμενο αποδεικνύεται ήδη δύσκολο για τους ανθρώπους να αντισταθούν. «Είναι απλώς κάτι από ταινία!» είπε ο Robert Donald Forrester III, τουρίστας από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ